logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niegrzejący grzejnik przy otwartych zaworach na bojlerze - słaba pompa c.o.?

mexen 30 Wrz 2023 17:07 717 6
REKLAMA
  • #1 20752997
    mexen
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z grzaniem instalacji c.o . Problem tkwi w tym ze przy otwartych zaworach na bojler jeden z grzejnikow najdalej polozony od kotla nie grzeje. Przy zakreceniu zasilania na bojler grzejnik jest cieply. Przelaczenie biegu na wyzszy na pompce nic nie daje. Oczywiscie moglbym po zagrzaniu wody w bojlerze zamykac zawor zeby woda wiecej szla na kaloryfery, ale to by bylo bardzo uciazliwe ( poniewaz zainstalowane tam sa bodajze zawory kulowe ktorych nie mozna regulowac, czytalem ze mozna je jedynie otwierac i zamykac. W czy moze tkwic problem? W słabej pompie c.o? Dodam ze wykonalem kryzowanie kaloryferow tych blizej pieca i nic to nie daje. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20753225
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1610
    Bez naocznej wizyty to tylko wróżenie, najprawdopodobniej instalacja stawia na tyle "opór" że łatwiej jest jej pchać wodę przez bojler niż przed grzejnik. Otwórz zawór na zasilaniu bojlera tylko w 1/3 lub 1/2, otwarcie dobierz doświadczalnie i sprawdź jakie będą efekty.
  • REKLAMA
  • #3 20753324
    mexen
    Poziom 2  

Zeszłej zimy właśnie miałem otwarty tak na 1/3 i dobrze grzejniki grzały, lecz boję się, że właśnie ten zawór ulegnie awarii (ponoć zawory kulowe nie można regulować i służą jedynie do albo otwarcia na full albo zamknięcia, chyba się mylę?)
  • REKLAMA
  • #4 20753420
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1610
    mexen napisał:
    Zeszłej zimy wlasnie mialem otwarty tak na 1/3 i dobrze grzejniki grzaly lecz boje sie ze wlasnie ten zawor ulegnie awarii (ponoc zawory kulowe nie mozna regulowac i sluza jedynie do albo otwarcia na full albo zamkniecia chyba za sie myle?)

Tu raczej chodzi o to że zawory kulowe nie sprawdzają się przy regulacji przepływu cieczy. Swoją drogą u mnie kilka jak nie kilkanaście lat tak pracuje instalacja na skręconym zaworze do zbiornika CW na ~50% podobnie jak u Ciebie tyle że u mnie nie chce grzać łazienkowy (był dokładany później)
  • #5 20754120
    mexen
    Poziom 2  
    Zbliżenie na pompę obiegową LFP Leszno, model 25POr40A, z widocznymi danymi technicznymi na etykiecie.
    Mam taka pompe zainstalowana, dom pietrowy, 9 rzejnikow na parterze i 9 na pietrze. Ta pompa jest wystarczajaca czy np dobranie pompy 25/60 by poprawilo sytuacje?
  • REKLAMA
  • #6 20758297
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1165
    Czy w układzie jest zamontowany filtr? Jak jest to czy był czyszczony? Czy kiedyś wszystko poprawnie grzało?

Dodano po 3 [minuty]:

mexen napisał:
    Zeszłej zimy właśnie miałem otwarty tak na 1/3 i dobrze grzejniki grzały, lecz boję się, że właśnie ten zawór ulegnie awarii (ponoć zawory kulowe nie można regulować i służą jedynie do albo otwarcia na full albo zamknięcia, chyba się mylę?)
    Zawór można wymienić na inny.
  • #7 20770378
    mexen
    Poziom 2  
    Poczytalem troche na ten temat w internecie i wyczyscilem filtr siatkowy przed pompa (nawet nie wiedzialem ze cos takiego jest, bo jestem zielony w tym temacie) i dalo to taki efekt ze jakby pompa lepiej pracuje i ten ostatni grzejnik zaczyna grzac. Poustawiam jeszcze lepiej kryzowanie na wczesniejszych grzejnikach i zobacze jak to bedzie hulac.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grzaniem instalacji centralnego ogrzewania, gdzie jeden z grzejników, oddalony od kotła, nie grzeje przy otwartych zaworach na bojlerze. Po zamknięciu zasilania na bojler grzejnik staje się ciepły. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w słabej pompie c.o. oraz w zastosowaniu zaworów kulowych, które nie nadają się do regulacji przepływu. W odpowiedziach sugerowano otwarcie zaworu na bojlerze w 1/3 lub 1/2, co może poprawić sytuację. Po czyszczeniu filtra siatkowego przed pompą, użytkownik zauważył poprawę w działaniu pompy i grzaniu ostatniego grzejnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA