logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiecznie zapowietrzające sie grzejniki i niedobór ciepłej wody w wymienniku

puz219 30 Paź 2017 17:37 1941 10
REKLAMA
  • #1 16789706
    puz219
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam.

Posiadam w domu grawitacyjną instalacje C.O. i wszystko działało parę dobrych lat, ale przy okazji remontu chciałem dodać drugi grzejnik w pokoju, ale z racji niefortunnego umieszczenia okien i drzwi jedynym wyjściem okazało się puszczenie przyłączy pod wylewka i co za tym idzie, zmuszony byłem zainstalować pompkę obiegową - pierwszą zimę wszystko było w porządku.

Ostatniej zimy w kotle pojawiły sie dziury, z których ciekła woda, ale że wycieki nie były duże to dolewałem każdego dnia i kocioł przetrzymał zimę, natomiast wiecznie miałem problem z zapowietrzającymi sie grzejnikami. Wezwałem hydraulika, ale rzucił okiem na instalacje i stwierdził, że wszystko jest okej, odpowietrzył grzejniki i problem nie minął w ogóle.

Kolejna sprawa, że po zimie pojawiły sie też dziury w wymienniku, więc zakupiłem nowy (ma on przyłącz do cyrkulacji, który zaślepiłem - stary nie miał dodatkowych przyłączy) i podczas lata, gdy paliłem na ciepłą wodę okazywało się, że ciepłej wody szybko brakuje, a wcześniej nie było takiego problemu - kupiłem wymiennik o takiej samej pojemności.

Teraz muszę zakupić kocioł i w związku z tym, chciałbym w końcu usprawnić tę instalację, żeby wszystko było w porządku.
    Wiem, że powinienem wezwać hydraulika i tak też zrobiłem, miałem dwóch, ale obydwaj zgodnie stwierdzili, że wszystko jest w porządku i "powinno działać", ale jednak nie działa.

Załączam schemat mojej instalacji:

I teraz mam kilka pytań:

1. Jaka może być przyczyna zapowietrzających sie grzejników: czy jest to związane z cieknącą wodą z kotła i tym samym dostaje sie powietrze do układu, czy też pompka obiegowa już nie wyrabia (sprawdzałem ją, załącza sie, ale czy działa prawidłowo to już nie jestem w stanie stwierdzić). Grzejnik który dodałem co prawda sie nagrzewa, ale słabo na tle pozostałych - od góry jest ciepły, ale od spodu już zimny

2. Z zaworu bezpieczeństwa przy wymienniku C.W.U. wiecznie cieknie woda - czy montaż naczynia przeponowego rozwiąze ten problem?

3. Chciałbym dodać cyrkulacje do mojego wymiennika, aczkolwiek nie wiem czy wpływa ona jedynie na to by ciepła woda była w kranie zaraz po odkręceniu kurka czy też spełnia ona jeszcze jakąś rolę - bo jeżeli nie, to nie wiem czy jest to gra warta świeczki

4. Czy faktycznie z instalacją jest wszytko w porządku czy też powinienem wprowadzić jakieś zmiany?

Prosiłbym o jakieś porady, gdyż wszystko wcześniej działało, a teraz wiecznie problemy i tak naprawdę pojawiły sie nie wiadomo czemu.
  • REKLAMA
  • #2 16789904
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    witajcie, kolego jeżeli dopuszczasz codziennie wodę do układu to będzie się zapowietrzać bo w świeżej wodzie jest powietrze które po czasie się wytrąca .Jeżeli chodzi o cyrkulację , to skoro masz poprowadzone rurki do cyrkulacji to podłącz,będziesz miał wygodę bo po odkręceniu kranu od razu leci ciepła, ale jest to związane z większym kosztem,bo koszt prądu do pompki plus wychładzanie się ciepłej wody przez to że krąży w rurach ,jeszcze pytanie czy podłogówka jest wpięta bezpośrednio do pionu grzewczego,bez żadnego zabezpieczenia przed nadmierną temperaturą ?
  • REKLAMA
  • #3 16789916
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 16789935
    puz219
    Poziom 12  
    roman 18 napisał:
    Jeżeli chodzi o cyrkulację , to skoro masz poprowadzone rurki do cyrkulacji to podłącz,będziesz miał wygodę bo po odkręceniu kranu od razu leci ciepła

Czyli potrzebuje osobnej rurki w instalacji od C.W.U. do kranu, żeby cyrkulacja działała?
    Generalnie to chyba temat cyrkulacji porzucę, jednak zaczekanie tych 30 sekund na ciepłą wode nie jest takim strasznym problemem

roman 18 napisał:
    jeszcze pytanie czy podłogówka jest wpięta bezpośrednio do pionu grzewczego,bez żadnego zabezpieczenia przed nadmierną temperaturą ?

Tak, jest tylko zawór i odpowietrznik. Tyle, że moja podłogówka, to tylko jakieś 10m pexa pod wylewką w kształt litery U - idzie tylko wzdłuż korytarza i w sumie zapowietrza sie mimo tego odpowietrznika

A co do grzejników, to rozumiem, że wymiana kotła złatwi sprawę, gdyż bedzie wtedy szczelny układ, powietrze sie wytrąci i będzie wszystko w porządku.

Kolego, a powiedz mi jeszcze jak to jest z tymi pompkami obiegowymi - jak kupowałem swoją, to mój hydraulik, pan Kazio stwierdził, że nie ma sensu przepłacać za nie, bo i tak żadna nie jest rozbieralna i jak sie już zepsuje, to trzeba kupić nową, stąd zakupiłem jakąs najtańszą (Omnigena OMIS 25-60/180) - działa cały czas na 3 biegu, a jednak dołożony grzejnik grzeje tylko w połowie i w sumie nie wiem czy to wina pompki czy też czegoś innego
  • #5 16789940
    roman 18
    Poziom 24  
    witajcie ,kolego przy takim podłączeniu jak narysowałeś,to nigdy nie będziesz miał dostatecznie ciepłej wody.Przecież bojler grzeje grawitacyjnie,a grzejniki na pompie,pompa wysysa całe ciepło i gna w grzejniki.pozdrawiam.
  • #6 16789965
    puz219
    Poziom 12  
    roman 18 napisał:
    witajcie ,kolego przy takim podłączeniu jak narysowałeś,to nigdy nie będziesz miał dostatecznie ciepłej wody.Przecież bojler grzeje grawitacyjnie,a grzejniki na pompie,pompa wysysa całe ciepło i gna w grzejniki.pozdrawiam.

Aj, tutaj to chyba ja sie zagalopowałem - wyjście do C.W.U jest wyżej niż pompka - jeżeli o to chodziło.

Tak to wygląda dokłądnie:
  • #8 16790001
    puz219
    Poziom 12  
    roman 18 napisał:
    witajcie, kolego wepnij zasilanie bojlera za pompką tak aby pompa ładowała w bojler i w grzejniki,na zasilaniu do bojlera zainstaluj zawór zwrotny co zapobiegnie wychładzaniu wody w bojlerze.pozdrawiam.

Właśnie byłem zweryfikować to wszystko - bojler jest wpięty powyżej pompki, a zawór zwrotny też posiadam, tyle, że na powrocie z bojlera. Czyli wystarczy, że przełozę go na zasilanie i nie bedzie już wychładzało wody?
  • #9 16790070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 16790073
    roman 18
    Poziom 24  
    witajcie ,kolego jeżeli grzejnik grzeje tylko górna część to otrzymuje za mało ciepła ,a powodów tego może być wiele ,jeżeli teraz przy tych temperaturach pompa pracuje na trzecim biegu,to co będzie gdy przyjdzie -20 ,sprawdzałeś cz filtr jest czysty?
  • #11 16790090
    puz219
    Poziom 12  
    radek3p napisał:
    Ale wtedy musisz zaworem przydławić bojler,bo teraz pompka będzie mieszać wodę pomiędzy piecem a wymiennikiem i mogą słabiej grzać grzejniki.

A jak to zrobić z pominięciem półśrodków typu przyduszanie zaworem bojlera? No chyba, że nie ma takiej możliwośći

roman 18 napisał:
    jeżeli teraz przy tych temperaturach pompa pracuje na trzecim biegu,to co będzie gdy przyjdzie -20 ,sprawdzałeś cz filtr jest czysty?

Filtr jest czysty, regularnie co kilka miesiecy go czyszczę, a co do pracy pompki to sczesze nie zauważam żadnej różnicy pomiędzy pracą na 1 i 3 biegu - może ona jest za słaba - tak jak pisałem jest to najtańszy model jaki udało mi sie znaleźć

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada grawitacyjną instalację C.O. i po dodaniu nowego grzejnika oraz zainstalowaniu pompki obiegowej napotkał problemy z zapowietrzającymi się grzejnikami oraz niedoborem ciepłej wody. Po wymianie kotła i wymiennika ciepłej wody, użytkownik zauważył, że ciepła woda szybko się kończy. Użytkownicy forum sugerują, że problemy mogą wynikać z niewłaściwego podłączenia wymiennika, a także z nieodpowiedniego umiejscowienia zaworu zwrotnego. Rekomendacje obejmują poprawne podłączenie bojlera oraz sprawdzenie filtrów i ustawień pompki. Użytkownik rozważa również wymianę pompki na mocniejszy model, ponieważ obecna (Omnigena OMIS 25-60/180) nie zapewnia wystarczającego ciepła.
REKLAMA