logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalna długość kabla RG58 do CB radia President HERBERT?

golec1977 28 Lis 2005 11:37 7339 11
REKLAMA
  • #1 2033580
    golec1977
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witajcie
    mam problem bo różne opinie tu czytałem na temat kabla RG58 do mobila i sam już nie wiem. Co Wy na to? Jaka właściwa długość? podobno 3,63m i wielokrotność czy to znaczy że jak za krótki to mam dac na 7,26m?
    Jeszcze jedno jak nadaję z mojego Presidenta HERBERT to miarka nie rozwija się do końca tzn do ostatnich czerwonych led tylko kończy się na pomarańczowej co to za przyczyna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2033659
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 2033778
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1669
    Kabla tyle, ile ci potrzeba, + zapas na jakies manewry.
    To, ze nie zapala sie do końca może być od niedopasowania anteny, lub takiego, a nie innego ustawienia wskaźnika w radiu.
    Michał
  • Pomocny post
    #4 2033901
    Zajryx
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Ja też mam herberta, mikrofon ze wzmocnieniem i antenę meryland zestrojoną poniżej 1.1. Moc na mierniku ok 4,5W, a podczas nadawania na czerwone nie wchodzi. Jak na mierniku jest wszystko ok. to tak ma byc. Proponuje stroic dodatkowym SWR-em, bo ten oryginalny często pokazuje mylące wartości.
  • REKLAMA
  • #5 2033904
    golec1977
    Poziom 12  
    no właśnie producent daje przy antenie np.4,5m a coś czytałem o wzorze na wyliczenie długości i wychodzi 3,63 do długości fali i jak się to ma do wypromieniowania mocy?
    jeśli chodzo o miarkę led to tak właśnie jest że pokazuje całą na nośnej ale przy wypiętej antenie bez obciążenia.
  • REKLAMA
  • #6 2033924
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    RG-58 to najgorszy kabel... Proponował bym H155 lub H1000 w www.dipol.com.pl.
    Sorki ale jakoś nie załapałem ze chodzi o instalację samochodową. To normalne ze H1000 nie wchodzi w grę.
  • Pomocny post
    #7 2033975
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1669
    kolo napisał:
    RG-58 to najgorszy kabel... Proponował bym H155 lub H1000

Toś chłopakowi poradził :lol: Do samochodu H1000?!
    Pomoże mu to coś?
    Prowadziłeś kiedyś H1000 po samochodzie? Co z minimalnym łukiem zgięcia?
    Zresztą to przerost formy nad treścią.
    Tłumienie przy 27MHz ma znikome, a zwłaszcza na takim odcinku.
    I zmiana na drogi i zupełnie zbędny w jego przypadku kabel nic nie zmieni.
    Michał
  • Pomocny post
    #8 2034353
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Trzeba zrocic uwage na sam wyglad kabla. bo pod nazwa RG58 potrafia sprzedawac rozne badziewie. Najwazniejsza jest jakosc oplotu.
    Musi byc bardzo gesty. ostatni pokazuja sie kable z oplotem z folii aluminiowej. Tez sa w miare dobre.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2034361
    Jacuś I
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    No cóż, jak ktoś się uprze to i H-1000 zastosuje, ale myślę, że RGxxx wystarczy w zupełności! Proponuję zastosować SWR-miarkę zewnętrzną, która wskaże dokładniej dopasowanie anteny, długość kabla ant. na tej długości i mocy raczej znaczenia nie ma, ile potrzebujesz+ zapas i powinno być OK! A to że diody nie zapalają się to mogą być różne powody:
    1. Źle dopasowana(ustawiona antena)
    2. Być może antena ma zwarcie lub przewód ant.
    3. Wskazania SWR-miarki radia przekłamuje i należy przeprowadzić pomiar zewnętrzną!
    Jeśli antena jest dobrą konstrukcją dla danego pasma to powyższe uwagi i ich zastosowanie powinno znacznie poprawić pracę nadajnika i odbiornika!
  • #11 2057854
    MAcGYVER007
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    ,wystarczy 3,63 cm niby odcinek wymierzony do anteny
  • #12 2265985
    golec1977
    Poziom 12  
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Optymalna długość kabla RG58 do CB radia President HERBERT nie jest ściśle określona i zależy od indywidualnych potrzeb instalacji mobilnej. Standardowo stosuje się odcinek około 3,63 m lub jego wielokrotność, jednak niewielkie odchylenia (np. do 7,26 m) nie powodują istotnych strat mocy, które są minimalne na krótkich dystansach. Ważniejsza jest jakość kabla, zwłaszcza gęstość oplotu, gdyż pod nazwą RG58 mogą występować różne jakościowo produkty. Kabel RG58 jest wystarczający do zastosowań samochodowych, a droższe i grubsze kable jak H1000 nie są praktyczne ze względu na ograniczenia montażowe i minimalne korzyści przy częstotliwości 27 MHz. Problemy z niedoświetlaniem się wskaźnika mocy (LED) w radiu mogą wynikać z niedopasowania anteny, uszkodzenia kabla lub anteny, bądź niedokładności wbudowanego miernika SWR. Zaleca się stosowanie zewnętrznego miernika SWR dla precyzyjnego strojenia anteny i oceny dopasowania. Przy prawidłowo zestrojonej antenie i dobrym kablu, moc nadawania powinna być zgodna z normą, a wskaźnik LED może nie zawsze świecić do ostatniego czerwonego diody, co jest normalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA