logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Długość przewodu do miernika MAAS K-SWR 222 P - wpływ na pomiar SWR?

Tosiek_123 08 Maj 2005 01:16 30450 127
Najlepsze odpowiedzi

Jaką długość powinien mieć przewód między radiem a miernikiem SWR do strojenia CB i czy 25 cm będzie poprawne?

Do CB najlepiej zrobić przewód do miernika SWR jak najkrótszy — praktycznie 10–20 cm, więc 15–25 cm będzie poprawne [#1477500][#1477780] Jeśli kabel ma rzeczywiście 50 Ω, to jego długość nie powinna istotnie wpływać na sam pomiar ani pracę układu [#1472081] Jeśli chcesz trzymać się „reguły technicznej”, stosuj odcinek będący wielokrotnością pół fali z uwzględnieniem współczynnika skrócenia (dla zwykłego koncentryka ok. 0,66), czyli dla 27 MHz wychodzi ok. 3,63 m [#1472320][#1477500] Unikaj długości ćwierćfalowych, bo taki odcinek może transformować impedancję i zafałszować wskazania [#1472320]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 1471630
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam, jak w temacie, zakładam że przewód jest identyczny jak przewód radio - antena. Czy ten przewód ma mieć konkretną długość, czy może być np. 25 cm (bo tak mi wygodnie) ? Jaki wpływ ma zmiana długości tego przewodu? Z góry dzięki.

P.S. Jeśli to istotne to potrzebuję wykonać taki przewód do miernika MAAS, model: K-SWR 222 P
  • #2 1472081
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    Jeśli kabel ma dokładnie 50Ω to nie ważna jest długość kabla, przy takich pomiarach i mocach to nie zobaczysz żadnej różnicy i nie wpłynie to na pracę, tylko by miał równe 50Ω (miernik uniwersalny przy takich wartościach sam ma dość duży błąd wskazań - chociażby przewody pomiarowe). Więc możesz zastosować długość jaką chcesz (byle nia za dużo ;) )

Pozdrawiam Sadek
  • #3 1472114
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Sady napisał:
    Jeśli kabel ma dokładnie 50Ω to nie ważna jest długość kabla, przy takich pomiarach i mocach to nie zobaczysz żadnej różnicy i nie wpłynie to na pracę, tylko by miał równe 50Ω (miernik uniwersalny przy takich wartościach sam ma dość duży błąd wskazań - chociażby przewody pomiarowe). Więc możesz zastosować długość jaką chcesz (byle nia za dużo ;) )

Pozdrawiam Sadek

Sady ciekawe jak ty miernikiem uniwersalnym zmierzysz impendancje kabla ??? :lol:
  • #4 1472252
    Sady
    Ocena: 372
    No miałem nadzieje, że zrozumiesz o co chodzi :)
    Ale chyba dobrze powiedziałem co do kabla ??

Pozdrawiam Sadek
  • #5 1472320
    jozefg
    Ocena: 740
    W większości instrukcji producentów reflektometrów obowiązuje zasada:
    [ l = 1/4λ x k ]zmyłka! Powinno być: l = 1/2λ x k ( k - dla zwykłego koncentryka = 0,66 )
    Ale widziałem też w instrukcji zalecenie aby kabel był jak najkrótszy przy pomiarach w szerokim zakresie częstotliwości.
  • #6 1473388
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1473409
    jozefg
    Cytat:
    NIE zgadzam się z przedmówcą, który sugerował 1/4
    I masz rację - moja pomyłka...(chyba z rozpędu...) :oops: poprawiłem się
  • #8 1477271
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    No dobra Panowie, dzięki za fachowe tłumaczenia ale czy nie dało by się tak bardziej łopatologiczmie dla nowego-zielonego? Konkretnie to by mnie interesowała długość w centymetrach (tak żeby było dobrze). Dzięki.
  • #9 1477390
    jozefg
    Na jaką częstotliwość?
  • #10 1477444
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    Na częstotliwość na jakiej pracuje CB-radio, podstawowe 40 kanałów.
  • #11 1477500
    jozefg
    j0 napisał:
    2. wielokrotnośc (lambda*współczynnik-skrócenia)/2
    Czyli : 11m / 2 x 0,66 =....... (policz sobie)

Albo jak najkrótszy - wystarczy 10 - 20 cm (mniejsza dokładność)
  • #12 1477537
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    Z obliczeń wynika 3,63 ale to chyba długość w metrach od radia do anteny a 10-20 cm to trochę duża rozbieżność (tak mi się wydaje). Reasumując: jak wykonam przewód 15 cm to czy przy strojeniu anteny będę miał wiarygodny wynik na SWR miarce?
  • Pomocny post
    #13 1477780
    jozefg
    Może być - dla potrzeb CB wystarczy.
  • #14 1489383
    bocian_s
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A duży błąd będzie jeśli kabel zamiast spełniać wyżej wspomnianą zalezność będzie nieco (kilka-może naście cm) za długi. Powiedzmy że dal 150MHz.
  • #15 1525399
    beno5
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Kabel powinien być jak najkrótszy ale zawsze taki aby wygodnie bez naciągania i szarpania radyjkiem podłaczyć i wygodnie zestroić, bo długość na pasmie CB nie ma tak wielkiego znaczenia, więcej błędów popełnia się przy montażu CB.
  • #16 1525474
    Żytni
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    reflektometr nie służy do strojenia. Reflektometr służy do kontroli dopasowania. Uważam że 1/4 również może być gdy się wie że z czym to sie wiąże (transformacja) a im ich mniej tych wielokrotności w kablu tym lepiej. Sam jednak wolę 1/2 :D
  • #17 1526172
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Żytni napisał:
    Uważam że 1/4 również może być gdy się wie że z czym to się wiąże (transformacja)

Mówiąc "po polskiemu" znaczy to tyle: kabel może mieć długość 1/4 fali pod warunkiem, że się wie o tym, że wtedy wskazania reflektometru można sobie wsadzić, na przykład, w buty.
    Natomiast jaśli ktoś chce za pomocą reflektometru dokonywać pomiarów, wówczas kabel powinien być albo znacznie krótszy od ćwiartki fali, albo być krotnością połówki fali.
  • #18 1526358
    Żytni
    Poziom 21  
    Zakadając że imp. obciążenia na końcu kabla 50 ohm to 100 ohm. jaki będzie wtedy odczyt? Chyba 2.. a jeśli zastosuje się transformacje imp to otrzymamy imp. 25 ohm. A wskazania przyrządu jak się wtedy zmienią? 100/50 jest odwrotnością 25/50 a wskazówka nie ma wartości ujemnych. Odbita zmieni jedynie fazę ze zgodnej na przeciwną ale jej wartość nie ulegnie zmianie bo jakim prawem skoro pomiary są robione dalej w węźle a stosunek prądu padajacej do odbitej jest niezmienny bo wymuszony identycznym w wartości niedopasowaniem?. Poproszę może nie po polskiemu a bardziej matematyczno - fizycznie no i bez tych butów bo nie wiem gdzie je do wzoru podstawić.
  • #19 1532791
    beno5
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Panowie, teorię ze wzorami to wetknijcie sobie w buty, początkujący kolega potrzebuje pomocy, a wy wciskacie coś czego narazie nie zrozumie, łatwo się wywyższyć wiedzą i doświadczeniem komuś kto zaczyna ale nie tędy droga, pomagajcie a nie wywyższajcie się wiedezą i wzorami !!!
  • #20 1532849
    Żytni
    Poziom 21  
    A czego nie łapiesz? Ułamków czy odwrotności? Wal śmiało, nie wstydź się - pomożemy :D
  • #21 1533762
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Długośc przewodu ma znaczenie.
    Można ja tak dopasowac aby uzyskac 1.0 przy zalutowanym na koncy np kluczu francuskim......

albo bardzo krótki kilkadziesiąt centymetrów albo stanowiący wielkorotnośc połówki fali z uwzględnieniem współczynnika skrócenia.

Przy bardzo krótkim dochodzi wpływ obecności ciała człowieka na charakterystyke promieniowania - (trzeba przeciez podejść aby odczytac co pokazuje reflektometr)

Proponuje długośc 1x 1/2 lub 2x 1/2 - przy wiekszych rośnie błąd dopasowania wielokrotności .
    Przewód od reflektometry do nadajnika - dowolna długość.
    Po zestrojeniu anteny kabel między nią a nadajnikiem - dowolna długośc.
    Powodzenia.
  • #22 1534705
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Tosiek_123 zrób sobie przewód do miernika jaki Tobie pasuje czy 20 czy 30 cm i nie słuchaj wywodów na temat strojenia kabla i jego długości. Antenę stroi się wyłącznie długościa promiennika, a długość przewodu nie ma najmniejszego znaczenia, pod warunkiem że ma 50 omów.Resztę kolegów odsyłam do posta którego kiedyś tutaj napisałem na temat strojenia kabla przy CB. Poszukajcie i odpowiedzcie sobie na zadane tam pytania. Nie rozumiem skąd wzięły się jakieś głupie szkoły stroicieli kabli do CB. Widziałem kiedyś na własne oczy jak w Gorlicach w jednym sklepie nawiedzony sprzedawca "stroił" jakiemuś naiwniakowi 22 m kabla RG 213. Przycinał co ok 1 cm. Na pytanie jak kupujący tym zestrojonym kablem skompensuje długość linii w mierniku oraz długośc przewodu pomiędzy miernikiem a CB sprzedający wyrzucił mnie ze sklepu. Same głupoty ze strojeniem kabla nie dajcie się nabierać. Pozdrawiam logicznie myślących.
  • #23 1534777
    Żytni
    Poziom 21  
    Zaraz się dowiesz od coponiektórych co im w szkole nie szło - że sie wywyższasz. Daj jakieś linki, chętnie poczytam Twe wcześniejsze wypowiedzi. A w temacie - anteny samochodowe mają zwykle znacząco mniej niź 50 ohm. więc istnienie odbitej jest regułą. Zdarzały się anteny gdzie starano się uzyskać te 50 ohm rozstrajając antenę i kompensując to składową wynikająca z wartości odbitej przy jej odpowiednim przesunięciu (długością kabla) by całość (kabel z anteną) były w rezonansie. Przy tych antenach był kabel o konkretnej długości i wcale nie rezonansowej. Było to fatalne rozwiązanie, a posiadaczy takich anten można było poznać po potężnych zanikach sygnału w czasie jazdy po mieście.
  • #24 1535277
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Żytni, cierpisz na manię niższości? nie strasz mnie , że zaraz się dowiem co komu w szkole nie szło. To ich sprawa. Ja się nie wywyższam, doradzam jak powinno się prawidłowo stroić anteny. Przez prawie 40 lat pracy zawodowej, przy różnych mocach w.cz , częstotliwościach od 200 KHz do 10 GHz i strojeniu setek anten coś w głowie pozostaje. Strojenie kabla weszło w czasach CB i jest idiotyzmem. Jak można stroić coś co ma 50 omów?. Producent anten samochodowych celowo robi dłuższe promienniki, w celu dostrojenia. Anteny stroi się wyłącznie długością promiennika. Wcześniej nikt nie słyszał o strojeniu kabla. Poczytaj trochę fachowej literatury, a nie jakiś "CB News" dowiesz się co nieco na temat rozchodzenia się fal radiowych, co to jest cień radiowy , kiedy może występować , znajdziesz odpowiedź dlaczego w czasie jazdy korespondent zanika. Pozdrawiam
  • #25 1535620
    Żytni
    Poziom 21  
    Masz niewielkie problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu. To ze coś robiłeś 40 lat - czego to dowodzi? Strojenie przez obcinanie, reflektometr do strojenia, antena 5/8 fali na CB o dł.1m... jest tych bzdur sporo więcej. Prosiłem o linki do Twych wypowiedzi bo może rzeczywiście wiesz o czym piszesz tylko trywializujesz to na potrzeby ogólu? Ja nie argumentuję tym ile lat co i gdzie robiłem tylko staram się podać argumenty fizyczne z których wynika też rozwiazanie problemu. Z tym wywyższaniem - z tym tekstem wystartował do mnie jeden co miał problemy z ułamkami. Nigdzie też nie napisałem że należy stroić obcinaniem kabla. Jak to się stało że z tak rozległą praktyką nie spotkałeś się z tego typu układami antenowymi (na przykład tzw. "pała" Midlanda gdzie rezonans uzyskuje się korygując składową nierzeczywistą nierezonansowej długości kablem? Tak już jest że im kto mniej wie tym ma mniej problemów. Z zanikami w czasie jazdy.. gdy jada tą samą trasą dwa podobne pojazdy i jednemu sygnał się buja od 1 do 9 a drugiemu - góra o dwa nibyesy - to jak się to ma do Twej teorii o cieniu radiowym? A co do Twej poprzedniej wypowiedzi: Antena samochodowa jako pochodna GP i dodatkowo skrócona - musi mieć sporo mniejszą impedancję niz 50 ohm więc zgodnie z tym co sam napisałes - dł. kabla ma znaczenie. To czemu piszesz że nie ma? Z taką praktyką powinieneś umieć sam ZMIERZYĆ impedancję anteny i WIEDZIEĆ a nie zakładać coś co z prawdą się mocno mija. Z coraz wiekszą niecierpliwoscia czekam na linki do Twych wypowiedzi na które tu się powołujesz. Pozdrawiam.
  • #26 1535790
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Żytni, nie pisz już tych głupot. Może Olek II napisał nie całkiem na temat, ale sensownie. Ty po prostu piszesz jakies "farmazony".

Cześć.
  • #27 1535808
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Witam !

Kolego Żytni
    Gdybyśmy żyli na idealnym świecie, gdzie impedancja anteny ma wyłącznie charakter rzeczywisty, a kabel ze zmianą długości zmienia jedynie współczynnik transformacji, wówczas Twoje twierdzenia byłyby słuszne.
    Jednakże, żyjemy na świecie rzeczywistym, takim gdzie nominalna impedancja kabla współosiowego wynosi 50 omów, a rzeczywista z całą pewnością nieco się różni. Co gorsza, nie wiemy o ile.
    Stała dielektryczna, dajmy na to polietylenu, również wykazuje pewien rozrzut (co oczywiście wpływa na współczynnik skrócenia). I w typowych warunkach warsztatowych, nie wiemy jaka ona jest w rzeczywistości.
    Ponadto, antena ma wprawdzie jakąś impedancję, ale (zwróć na to uwagę !) jest to moduł. Jeśli chcesz policzyć transformację impedancji anteny przez ćwierćfalowy odcinek linii transmisyjnej (nieidealny !), musisz przeprowadzić rachunek na liczbach zespolonych z uwzględnieniem składowej reaktancyjnej anteny i składowej reaktancyjnej kabla współosiowego (bo przecież nieidealny transformator cwierćfalowy będzie takową posiadał).
    Jako osoba obznajomiona z matematyką i fizyką (usilnie dajesz nam to do zrozumienia...) zgodzisz się chyba, że wspomniane fakty nieco komplikują sytuację jeśli chodzi o część rachunkową.
    Natomiast jeśli chodzi o możliwość pomierzenia wszystkich parametrów, które byłyby niezbędne do tego, aby można było obliczyć rzeczywistą transformację impedancji, to powiedzmy sobie szczerze: poza bardzo dobrze wyposażonym laboratorium, takiej możliwości nie ma.
    Wynika z tego, że przy Twej metodzie fundamentalnym założeniem jest przyjęcie (na wiarę), że przycięty kawałek kabla rzeczywiście jest transformatorem ćwierćfalowym. Jednakże rzeczywista transformacja pozostaje zagadką.
    Zapewne jest to zasadniczy powód dla którego w praktyce pomiarowej nie stosuje się takiej metody. Za to powszechnie przyjęte jest stosowanie tego co wcześniej napisałem ja i jeszcze kilka osób.

A w kwestii linków o które prosisz: na Elektrodzie zakładamy, że ludzie udzielający się na forum posiedli sztukę nie tylko pisania, ale i czytania. U góry ekranu (czwarty od lewej) jest przycisk "szukaj". Po najechaniu na niego myszą i kliknięciu, wpisujesz nick osoby, której posty Cię interesują i komputer wykona cała robotę.
    Rozumiem, że po 9 dniach obecności na forum możesz tego nie wiedzieć, niemniej jednak panuje tutaj zwyczaj, że nie zadaje sie komuś takiej pracy domowej, lecz najpierw należy wyczerpać możliwości samodzielnego odszukania interesujących informacji.

Pozdrawiam !
  • #28 1535825
    Żytni
    Poziom 21  
    Cześć. Wdzieczny będę za wskazanie mi miejsca gdzie nie mam racji. Chętnie dowiem się czegoś nowego. Jak czegoś nie rozumiesz to zapytaj. Tak jest znacznie wygodniej.

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

A wiec po kolei: Impedancja anteny, kol. SP1AQU, w rezonansie - ma charakter rzeczywisty i jedynie o takim przypadku w kwestii analizowania dopasowania anteny można mówić. Stała dielektryczna polietylenu jest niezmienna i właściwa polietylenowi. Inną sprawą jest jedna z częstszych wad kabli konc. z polietylenem to pęcherzyki powietrza w polietylenie przy żyle środkowej które rzeczywiście zmieniają imp. kabla powodujac znaczne straty, ale to nie polietylen zmienia stałą a zmienne jest wypełnienie rdzenia polietylenem. Można pomierzyc ten współczynnik skrócenia w bardzo prosty sposób z dużą dokładnością przy bardzo skromnym wyposażeniu, tylko trzeba to umieć. Gdzieś już chyba o tym pisałem na Elektrodzie, więc jako osoba biegła w ogsługiwaniu wyszukiwarki z pewnoscią sobie Kolega poradzi. Z transformacją przez 1/4 odcinek... widzę ze dalej Kolega nie rozumie. Otóż "Poradnik Ultrakrótkofalowca"1988r. str 932 na dole:
    "Z prostych przekształceń otrzymuje się zależności WFS=Z2/Z0 lub WFS=Z0/Z2 w zależności od tego która z nich jest wieksza. Wynika z tego jednak że znając WFS nie można określić czy linia jest obciążona za duzą czy też za małą rezystancją" Jak Kolega przebrnie przez ten fragment stanie się (mam nadzieję) oczywiste że zjawisko transformacji w 1/4 odcinku kabla jest "robieniem" odwrotności z wartości wejściowych to znaczy że jeśli obciążenie kabla ma 100 ohm a kabel 50 ohm to z niedopasowanoa 100/50 ten 1/4 falowy kabel/transformator "zrobi" 50/100 czyli odwrotność. To zaś za cytatem z Poranika UKF - nie zostanie nawet zauważone przez reflektometr. Poza tym tego ze dla Kolegi zagadką jest sposób działania czy "rzeczywista transformacja" ćwierćfalowego transformatora - no cóż, nie dla wszystkich jest to taka tajemnica. Po prostu robi "odwrotność". Ze zwarcia - przedwę, z przerwy - zwarcie, z imp. 100 "zrobi" 25 . Na temat transformatorów na linii 1/4falowej w przywołanym Poradniku UKF Kolega znajdzie z pewnością wiele zadziwiających informacji. Co do sposobu strojenia: Antenę najpierw trzeba zestroić, a później bawić się w dopasowanie jeśli jest taka możliwość. Strojenie nalezy przeprowadzić zasilając antenę kablem o długości rezonansowej i mierzyć napięcie w.cz szukając minimum, dla ant.rez.szer + parzysta ilość ćwiartek w kablu (Można i nieparzystą ilość ćwiartek ale wtedy stroi się na max. napięcia) Kabel rezonansowy w tym celu, żebu nie wprowadzał zakłóceń w pomiarach w trakcie strojenia anteny. Poprawnie zestrojoną antenę (powinno to również być zauważalne po sile sygnałów odbieranych) dopiero można sprawdzić reflektometrem i jesli jest taka możliwość - korygować impedancję dbając by nie rozstroić anteny. Jesli antena zestrojona ma te ok. 50 ohm, długość kabla przestaje mieć znaczenie i można sobie go ciachnąć tak by było wygodnie. Tak jest zwykle jest z antenami dachowymi, ale nie samochodowymi. One silnie reagują na zmienne masy w poblizu i bezpieczniej jest mieć kabel rezonansowej długości gdyż wtedy nie pojawi się składowa nierzeczywista (odbita+przesunięcie w nierezonansowym kablu). Z racji szczupłości miejsca staram się odpowiadać w miarę treściwie, lecz gdyby jeszzce coś było dla Kolegi niejasne - to proszę zasygnalizować temat. Pozdrawiam.
  • #29 1536591
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Żytni napisał:
    A wiec po kolei: Impedancja anteny, kol. SP1AQU, w rezonansie - ma charakter rzeczywisty i jedynie o takim przypadku w kwestii analizowania dopasowania anteny można mówić.

Doprawdy ??? O tym, że antena w rezonansie ma charakter rzeczywisty to wiem od dość dawna i bez Twej pomocy... Tylko cóż z tego wynika ? Czyżby dla anten nie będących w rezonansie nie było można mierzyć WFS ? To jedna z bardziej oryginalnych teorii jakie się przewinęły na Elektrodzie. Niestety, innych zalet nie znajduję...
    Poza tym, intryguje mnie co z antenami szerokopasmowymi (choć nie tylko...), które zgodnie ze zdrowym rozsądkiem (i pomiarami zresztą również...) nie mają prawa być w rezonansie w paśmie np.20 %, a jednak jakimś cudem zmierzono dla nich przebieg WFS dla tego pasma ?

Żytni napisał:
    Stała dielektryczna polietylenu jest niezmienna i właściwa polietylenowi.

Dobre sobie... Stała dielektryczna polietylenu stosowanego w produkcji kabli leży w przedziale od ok. 2,2 do 2,6 i jest zależna m.in. od jego gęstości oraz zawartości różnych dodatków, poprawiających jego właściwości.

Żytni napisał:
    Inną sprawą jest jedna z częstszych wad kabli konc. z polietylenem to pęcherzyki powietrza w polietylenie przy żyle środkowej które rzeczywiście zmieniają imp. kabla powodujac znaczne straty, ale to nie polietylen zmienia stałą a zmienne jest wypełnienie rdzenia polietylenem.

Hmm... A co z polietylenem spienionym stosowanym również do produkcji kabli współosiowych ? Czy przypadkiem taki kabel nie ma innego współczynnika skrócenia niż kabel z dielektrykiem z pełnego polietylenu ? Kolego Żytni, wysil swój matematyczno-fizyczny umysł i odpowiedz sobie na pytanie: o czym to świadczy ? Czy przypadkiem nie o tym, że stała dielektryczna spienionego polietylenu jest inna niż pełnego ? Słusznie ! Tak właśnie jest.

Żytni napisał:
    Poza tym tego ze dla Kolegi zagadką jest sposób działania czy "rzeczywista transformacja" ćwierćfalowego transformatora - no cóż, nie dla wszystkich jest to taka tajemnica. Po prostu robi "odwrotność".

Zdaje się, że to Kolega nie jest w stanie pojąć, że "odwrotność" robiłby po spełnieniu kilku warunków - w przeciwnym razie nie robi "odwrotności" tylko "nie-do-końca-wiadomo-co". A jednoznaczne stwierdzenie faktu spełnienia tychże warunków jest nieco kłopotliwe. Na tyle kłopotliwe, że prościej jest unikać takiej sytuacji.
    Natomiast taka metoda dokonywania pomiarów o jakiej Kolega pisze, to trochę jak drapanie się prawą ręką za lewym uchem. Można - tylko po co ? Inna sprawa, że zawsze znajdą się tacy, którzy będą w tym widzieli jakąś przyjemność.

Żytni napisał:
    Poprawnie zestrojoną antenę (powinno to również być zauważalne po sile sygnałów odbieranych) dopiero można sprawdzić reflektometrem i jesli jest taka możliwość - korygować impedancję dbając by nie rozstroić anteny.

Ogromnie mi się podoba owe "korygować impedancję dbając by nie rozstroić anteny". Ciekawe jak ? Czy do Ciebie naprawdę nie dociera, że korygując impedancję (np. zmianą długości elementów), wtrąca się również jakąś reaktancję, a więc siłą rzeczy rozstraja się antenę ?
    Zdaje się, że nie przypadkiem cały czas w odniesieniu do anten posługujemy się pojęciem "impedancja" a nie "rezystancja". Z czegoś to chyba musi wynikać ? Kto wie, może z tego, że na impedancję składa się nie tylko składowa rzeczywista, ale i urojona. No, ale to wbrew Twej teorii - więc nie ma prawa istnieć...

Jeśli Kolega nie od razu wszystko zrozumie - proszę się nie zniechęcać ! Proszę pytać - pomożemy. Po to jest to forum.

Pozdrawiam serdecznie !
  • #30 1536879
    Żytni
    Poziom 21  
    Jako początkujący - nie umiem tak ładnie cytować (nie mylić z czytaniem), wiec tradycyjnie...
    ad.1 Mamy więc pierwsze ustalenie - antenę w rezonansie można traktować jako rezystancję. Teraz czy można mierzyć WFS.. Zakazu nie widziałem, ale chciałbym poznać zdanie Kolegi w kwestii sensowności tychże. Otrzymuje się jakiś pomiar, jakieś wskazanie. I co ono oznacza? Czy wskazuje stosunek rezyst. obciążenia do imp.falowej kabla, czy ta imp. obciążenia to czysta rezystancja - czy zawiera skł. ind.czy pojemnościową? Czy jest większa czy mniejsza od imp. kabla? Właśnie z tego względu (tych niejednoznaczności) by maksymalnie uprościć proces strojenia - należy się tych wszystkich niejasności pozbyć stosując rezonansową dł. kabla a mierzyć nie odbitą a spadek napięcia w.cz. na np. rezystorze szaregowymzasilającym mierzony tor. I to jest jednoznaczne kryterium: znalezienie punktu gdzie imp. anteny pozbawiona w rezonansie ma najmniejszą wartość. Kolejne pytanie naprowadzające: Wiesz jak wygląda antena GP, jak się ją stroi i jak dopasowywuje?
    ad.2 i 3 Polietylen nie zawiera "dodatków" bo jakiekolwiek zwiększałyby stratność mareriału. W tzw. piankach stała dielektryczna jest wypadkową stałych dielektrycznych polietylenu i powietrza w zależności od procentowej ich zawartości w objętościtej pianki.To jak z okrętem zrobionym ze stali. To ze pływa - nie oznacza ze stal zmieniła swór ciężar właściwy. Stal jest dalej stalą a ze okręt pływa po wodzie - to z innych już powodów.
    ad.4 Pozostaje mi jedynie powtórnie wyrazić zdumienie ze taki fachowiec nie wie nic o transformatorach z linii... W przywołanym przeze mnie Podadniku UKF Kolega znajdzie dokładne wyjasnienie tego skąd-inąd nieskomplikowanego zjawiska i wiele innych ciekawistek jak np. kombinacją odcinków kabli 50 i 75 dopasowanie anteny 50 do kabla 75 czy odwrotnie. W kwestii owego drapania prawą za lewym to odsyłam Kolegę do pierwszego akapitu.
    ad.5 Cieszę się że Ci się podoba - na tym polega sprawy sedno by UMIEĆ to zrobić, czyli nie mylić strojenia z dopasowaniem. A koirekcja - to dość znane słowo... I właśnie z tego względu że o tym wiem - napisałem to co napisałem. Nie każdy kierowca wyścigowy musi być dobrym mechanikiem, proszę się nie stresować. Niech tylko mechaników nie poucza a bedzie dobrze. Urażona ambicja, jak widać - nie jest najlepszym doradcą (osczędzam Ci cytatów z "Biblii"). Sądzę że masz tą książkę (każdy z moich znajomych ją miał bo jest doskonała pozycją) a czytać umiesz, wiec i problem transformacji powinien wkrótce przestać nas dzielić. Do tego jeszcze przyznaj że reflektometr nie słuzy do strojenia anten i będziemy zmuszeni poszukać sobie innych punktów spornych. Nie staraj się też rozmydlać tematu szczególnymi przypadkami nie wnoszącymi nic poza zamieszaniem u ew. czytelników gdyż dobrze byłoby najpierw na bazie ustaleń (jak z tą anteną w rezonansie) uzgodnić sprawy natury zasadniczej by na tej podstawie można było pójść dalej w rozwazaniach. Życzyłbym sobie tego bardzo gdyż chciałbym mieć z kim pogadać na temat sposobu pracy SiteMastera na przykład, czy skróconych kubikali. Mam nadzieję że moje odpowiedzi sa wpełni czytelne...
    Bardzo serdecznie pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Długość przewodu łączącego miernik MAAS K-SWR 222 P z radiem CB nie musi być ściśle określona, pod warunkiem że jest to kabel o impedancji falowej około 50 Ω. W praktyce wystarczy, aby przewód był krótki (np. 10-25 cm) i dobrze wykonany, bez zbędnych pętli czy zwojów, co zapewni wiarygodne pomiary współczynnika fali stojącej (SWR). Długość kabla nie wpływa znacząco na pomiar SWR ani na efektywność zestrojenia anteny, która powinna być strojoną wyłącznie poprzez regulację długości promiennika antenowego.

W dyskusji podkreślono, że stosowanie przewodów o długości będącej wielokrotnością połowy długości fali (λ/2) może mieć znaczenie w bardziej zaawansowanych zastosowaniach, jednak dla pasma CB i typowych pomiarów jest to mało istotne. Wskazano, że reflektometr mierzy stosunek prądu fali padającej do odbitej, a zmiana długości kabla może jedynie zmieniać fazę fali odbitej, nie wpływając na wartość SWR.

Zwrócono uwagę, że anteny samochodowe rzadko mają impedancję dokładnie 50 Ω, co powoduje istnienie fali odbitej, a kabel może działać jako transformator impedancji, jednak nie jest to powód do strojenia kabla. Strojenie anteny powinno odbywać się poprzez regulację elementów anteny, a nie długości kabla.

Podsumowując, do miernika MAAS K-SWR 222 P można zastosować przewód o długości wygodnej dla użytkownika, np. 15-25 cm, o impedancji 50 Ω, co zapewni poprawne i wiarygodne pomiary SWR w paśmie CB. Strojenie anteny należy wykonywać poprzez dostosowanie długości promiennika, a nie poprzez manipulację długością kabla pomiarowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA