logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instal. sys. Win10 lubWin11 podczas poprawnego restartu- czarny ekran i praca went.na wyższych obrot

adammbia7 12 Paź 2023 14:13 192 5
REKLAMA
  • #1 20767879
    adammbia7
    Poziom 2  
    Płyta: Gigabyte H510M K (1.1),
    Procesor: Intel Core i5 11400F,
    Wersja BIOS-u : F3,
    Grafika: ASUS Radeon RX560 Dual 4 GB,
    System operacyjny : Windows 10 64-bit, Windowsa 11
    Pamięć: GOODRAM 16GB 3000 MHz CL16
    Zasilanie : 650 W

Instaluję system Windows 10 lub Windows 11 na nowym komputerze. Podczas instalacji wymagany jest restart komputera. Komputer uruchamia się ponownie, ale brak obrazu i wentylatory chodzą na wysokich obrotach. Gdy wyłączymy komputer i włączymy ponownie - uruchamia się prawidłowo i kontynuuje instalację systemu.
    To samo dzieje się już przy zainstalowanym systemie czy Windows 10 czy Windows 11. Gdy wyłączymy komputer to możemy ponownie go włączyć i bez problemu wchodzi do systemu. Gdy chcemy ponownie uruchomić komputer i restartujemy system wtedy pokazuje się czarny ekran i pracują wentylatory.
    Sprawdzane na systemie Windows 10 i Windows 11, dysku SSD i M.2 oraz na dwóch różnych kartach graficznych.
    Gdzie tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #2 20768070
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Mogą być dwie przyczyny: problem z płytą główną lub problem z zasilaczem.
    Zacznij od podstawienia drugiego zasilacza (pożycz).
    * Napisz nazwę tego 650 W.
    * Może być problem w syg. Power God.

Bios płyty masz uaktualniony (ost. ver. to F3)?
    Czasem bateryjka CMOS (3 V) dawała takie objawy.

To też czasem pomagało:
    Cytat:
    Go to the Control Panel/Power supply, on the left click on the item "Power button action". In the window that opens at the bottom, in the "Shutdown Parameters" section, uncheck the "Enable fast startup (recommended)" item (by default, it is gray and unavailable, before that you need to click on the blue underlined line "Changing parameters that are currently unavailable"). Saving the changes.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20768197
    adammbia7
    Poziom 2  
    >>20767879
    Płyta główna nówka, wersje BIOS-u tak jak napisałam wcześniej: F3 , bateria świeżynka, ale wyjęłam na chwięę aby odświeżyć...
    Zasilacz nowy: Thermaltake Litepower II Black 650W.
    W sumie to dla ułatwienia wszystkie podzespoły NOWE :/
  • REKLAMA
  • #5 20768336
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Thermaltake LITEPOWER II Black 650w (Ps-ltp-0650npcneu)
    Firma wiecej jak dobra, ale ... jak wyeliminujesz zasilacz jako podejrzany > trzeba myslec nad płytą
    Tabliczka znamionowa zasilacza Thermaltake LITEPOWER 650W z danymi technicznymi.

p.s
    Można sprawdzić jak zachowuje się po uruchomieniu Linux z flash usb
    - wer. samostartyjąca po zmanie bootowania w Bios
  • #6 20768982
    adammbia7
    Poziom 2  
    Przyczyna się znalazła. Żadna grafa, czy zasilacz, żadna płyta ani pamięci itd...
    Problem ma PROC.
    Przełożony do drugiego kompa, w którym pracuje PROC 1200 INTEL CORE I5-10600K 4.1-4.8GH i to samo - uruchamiamy ponownie system - czarny ekran i praca tylko wentylatorów. No ale dla wyeliminowania wszelkich wątpliwości w/w proc włożony do naszego nowego kompa- działa elegancko.
    Też jestem zdziwiona, zazwyczaj jak dla mnie obstawiałabym proca na prawie końcu a tu niespodzianka.
    Dzięki za próbę pomocy. Na szczęście udało mi się rozwiązać problem samej ;)
REKLAMA