logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpowietrzanie grzejników

dynfs0 16 Paź 2023 19:07 567 7
REKLAMA
  • #1 20772820
    dynfs0
    Poziom 3  
    Dzień dobry, prawdopodobnie mam uszkodzone 2 automatyczne odpowietrzniki w pionie. I moje pytanie jest takie, czy mogę odpowietrzyć odkręcając śrubkę przed zaworem tak jak w przypadku odpowietrzania kaloryfera? I tak przy okazji w salonie 1/4 kaloryfera jest ciepła mimo odpowietrzenia, czy w takim razie konieczna będzie wymiana na nowy kaloryfer? Bo w tych starych, żeliwnych coś się zatkało i dlatego jakaś część może nie grzać z tego co czytałem.
  • REKLAMA
  • #2 20772843
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Zdjęcia by nie zawadziły. Powietrzu jest wszystko jedno którędy ujdzie, nawet jak zluzujesz cały odpowietrznik i potem go wkręcisz, to się uda, tylko pewnie obryzgasz ściany w okolicy.
    Co do 1/4 grzejnika to w pionie czy w poziomie?
  • REKLAMA
  • #3 20773000
    dynfs0
    Poziom 3  
    Witam, czego zdjęcia konkretnie? 1/4 w poziomie, czyli na górze jest cały ciepły wzdłuż całej szerokości. Nie wiem czemu, ale w kuchni i łazience są całe gorące, że nawet z nie daleka czuć ciepło, a te w pokojach lipa jakaś straszna, nie dość że w 1 pokoju np. 2 żeberka pierwsze są ciepłe na górze, to jeszcze słabo grzeją mimo że termostat jest na 5 kreskach. A te właśnie co całe są gorące w kuchni i łazience to chyba gdzieś od kilkunastu lat nie były odpowietrzane, więc nie rozumiem trochę tego.
  • #4 20773132
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Jeżeli karloryfer u góry jest cały ciepły (nawet ostatnie żeberko), a jednocześnie ciepły jest tylko do 1/4 wysokości, to to NIE jest zapowietrzenie, lecz zbyt mały przepływ wody przez grzejnik. Napisano, że jest termostat. Jeśli przy ustawieniu na 5 grzeje tak słabo, to na pewno jest słaby przepływ. Jaki jest ten zawór termostatyczny? Pewne ma możliwość zmiany tzw. nastawy wstępnej (spełnia rolę kryzowania) - możliwa jest po zdjęciu głowicy. Jeśli to jest Danfoss, to jest to stosunkowo proste i nie wymaga specjalnych narzędzi (w zaworach Herz wymaga specjalnego kucza serwisowego i umiejętności). Jeśli to jest w Krakowie - zwłaszcza okolice os. Ugorek, to mógłbym przyjść. W każdym razie problemem jest niedostateczny przepływ czynnika grzewczego przez kaloryfer (albo nadmierne skryzowanie, albo zamulony przelot zaworu).
  • REKLAMA
  • #5 20773146
    dynfs0
    Poziom 3  
    Tak, stary Danfoss. Popsikałem iglicę WD40 i poruszałem ją. Niestety z Krakowa nie jestem. Czy tak to powinno być wyregulowane? Pociągam za to ale nie idzie się przekręcić, co robić? Odpowietrzanie grzejników

Edit:
    Dziękuje, musiałem użyć klucza francuskiego by przekręcić te pokrętło. Finalnie zmiana z 3 na 6-7 kryzowania pomogła, wszędzie gorąco. Tylko zastanawia mnie, że jeden grzejnik miał N i był zimny a chyba powinien być gorący bo to bez limitu przepływ wody?
  • REKLAMA
  • #6 20773282
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    dynfs0 napisał:
    odkręcając śrubkę przed zaworem

Myślałem o zdjęciu owej śrubki, ale zdaje się temat odpowietrzania stał się mniej pilny.
    U mnie czasem ten trzpień ("ośka" na zdjęciu) potrafi stanąć i pomaga pociągnięcie go kombinerkami. Tylko trzeba uważać bo da się wyrwać. Normalnie jak działa, da się wcisnąć kilka mm i potem sam wraca.
  • #7 20773541
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    To jest Danfoss, więc ew. zmiana nastawy wstępnej nie jest zbyt trudna. Trzeba dobrze obejrzeć zawór (po zdjęciu głowicy). Na tym metalowym (stalowym) pierścieniu sa cyferki od 0 do 7 i dalej litera N. Im wyższa cyfra, tym większy przepływ wody przez zawór (N oznacza pełny przepływ i w zasadzie to ustawienie daje się tylko na chwile, by wiekszy przepływ wymył piasek, muł z zaworu). Na korpusie (mosiężnym) zaworu(ld strony grzejnika) powinna być wybita kropka, która jest punktem odniesienia. Numer na pierścieniu znajdujący się naprzeciw tej kropki oznacza nastawę. Jeśli wymaga ona korekty, to nalezy pociągnąć do siebie ten stalowypierścień a następnie obrócić (jak zawór jest w miarę nowy, to zwykle da się palcami, ale jak dawno nie było ruszane, to zwykle trzeba użyć jakichś kombinerek, klucza, ale tam, by nie zgnieść tego pierścienia), by wyższa liczba znajdowała się naprzewic tego punktu (wybitej kropki). Obserwować działanie grzejnika (początkowo korygować o jedną nastawę, a jak korekta o jedną jest niewystarczająca, to dalej o jedną - można też chwilowo - powiedzmy na jakieś 20 minut - dac na N, by duży przepływ przepłukał przelot zaworu). Po dokonaniu własciwej nastawy założyć głowicę. Uwaga, powinno się dokonując nastawę odpowiednio trafić, by potem pierścień wskoczył na miejse. Z tego zdjęcia mogę wnioskować (kropki nie widać, ale wiem, gdzie mniej więcej ona powinna być), że nastawa ustawiona jest na co najwyżej 3, o ile nawet nie na 2, więc przepływ jest dosyć mocno przydławiony. Jeśli kaloryfer jest duży (np. 15 żeberek), to pewnie dopiero nastawa w okolicy 5, o ile nie 6 spowoduje, że będize grzał do samego dołu. Dla mnie taka regulacja to jest 5 minut.

Dodano po 5 [godziny] 21 [minuty]:

>>20773146
    Czy 6-7 to nie przesada? Może równe 6, a jak gorąco to 5. Tamten na N może mieć po prostu zapchane rurki, albo też piętro niżej wszystkie są na N i do tamtego woda nie dochodzi.
  • #8 20774212
    dynfs0
    Poziom 3  
    Mam ustawione 6-7 na tych grzejnikach większych 15 żeberek ale na końcu / na dole jest gorąca woda, ale nie aż tak jak na górze. A chciałbym trochę mieć na jak możliwy max ustawione bo mieszkam na ostatnim piętrze i tu jest bardziej zimniej niż na np. środkowym. A ten N to źle popatrzyłem, bo zawór był w drugą stronę i ta kropka wybita, czyli było dobrze pewnie na 3 a dałem N na całą noc. Ale ogólnie dziwne, że w tym grzejniku nawet w pionie były zimne rurki jak było na 3 a jak dałem na 6-7 to od razu gorące.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z odpowietrzaniem grzejników, w szczególności automatycznych odpowietrzników w pionie oraz grzejników żeliwnych, które nie grzeją równomiernie. Użytkownik zastanawia się, czy można odpowietrzyć grzejnik poprzez odkręcenie śrubki przed zaworem, podobnie jak w przypadku tradycyjnych grzejników. Odpowiedzi wskazują, że problem może wynikać z niewystarczającego przepływu wody przez grzejnik, a nie z zapowietrzenia. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zaworu termostatycznego, w tym jego nastawy wstępnej, co może poprawić przepływ. Wspomniano również o marce Danfoss, której zawory są stosunkowo łatwe do regulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA