logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego ostatni grzejnik w układzie grzeje tylko do połowy?

Ryś777 23 Sty 2022 14:14 1338 6
REKLAMA
  • #1 19837965
    Ryś777
    Poziom 2  
    Grzejnik grzeje do połowy. Zdjelem go przepłukane jest. Odpowietrzony. Jest to ostatni grzejnik w układzie. Termostatu nie mam na grzejnikach zwykłe zawory. Zakręciłem wszystkie grzejniki tylko zostawiłem wadliwy. Jest gorący ale po odkręceniu reszty wraca problem. Co robić? Pompa w układzie. Dlaczego ostatni grzejnik w układzie grzeje tylko do połowy? Dlaczego ostatni grzejnik w układzie grzeje tylko do połowy?
  • REKLAMA
  • #2 19838004
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Przykryzować pozostałe, te najbliżej pompy bardziej, im dalej, tym mniej. Żeby mi piętro grzało, musiałem zamknąć całkiem na zaworze kryzującym i poluzować o 1,5 do 2 obrotów na parterze.
  • REKLAMA
  • #3 19838106
    alt11
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Drobna porada co do regulacji kaloryferów. Zawsze na początku operacji regulowania otwieram całkowicie ostatni kaloryfer na nitce zasilania następnie od przedostatniego odkręcam zawory regulacyjne na słuch, tzn. przy otwieraniu zaworu regulacyjnego przykładam ucho do kaloryfera (zimnego :) ) o odkręcam aż usłyszę szum przepływającej wody i troszkę jeszcze dodaję i tak po kolei do pierwszego przy samym zasilaniu. Problemem jest tu tylko taka sytuacja, gdy jedna pompa zasila dwie nitki grzewcze (w zależności od sytuacji i instalatora...) Zawory termostatyczne mogą tutaj powodować pewne zakłócenia w przepływie, ale to trzeba obadać na miejscu. - Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19838127
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2030
    A tak z ciekawości, możesz pokazać cen grzejnik w całości z rurkami z przodu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19838196
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 586
    Trzeba przeprowadzić zrównoważenie hydrauliczne.
    Przytłumić przepływ na bliższych grzejnikach. Woda płynie chętniej tam gdzie ma łatwiej.
    Nie powinno się kryzować zaworem na imbus. On służy do odcinania. Na bliższych grzejnikach powinieś mieć wkładki zaworowe z wstępną nastawą. Np danfoss. Nie mylić z głowicami termostatycznymi. Wówczas na tej wkładce zaworowej ustawiasz wielkość przepływu (przekręcając na odpowiednią cyferkę).
    Tłumienie zaworem odcinającym jest bardzo niedokładne. Nieraz o 1/4 obrotu może wszystko zepsuć.
    Jeżeli nie ma innej możliwości-to baw się zaworem odcinającym.
  • #7 19863671
    Ryś777
    Poziom 2  
    Zales.vip Dziękuję za instruktaż ,pomogło to wina kryzowania miała winę hula jak nowy. Pozdrowiam.

Podsumowanie tematu

✨ Grzejnik grzeje tylko do połowy, mimo że został przepłukany i odpowietrzony. Użytkownik zauważył, że problem występuje, gdy inne grzejniki są otwarte. Uczestnicy dyskusji sugerują przeprowadzenie zrównoważenia hydraulicznego, co polega na przytłumieniu przepływu w bliższych grzejnikach, aby woda mogła swobodniej przepływać do dalszych. Wskazano, że zawory kryzujące nie powinny być używane do regulacji przepływu, a zamiast tego zaleca się stosowanie wkładek zaworowych z wstępną nastawą, takich jak Danfoss. Użytkownik potwierdził, że zastosowanie tych wskazówek pomogło rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA