logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Adapter USB-C na mini jack dla Samsung S21 - jak uzyskać dźwięk stereo?

tomaszkludkiewicz 17 Paź 2023 04:30 1272 4
REKLAMA
  • #1 20773302
    tomaszkludkiewicz
    Poziom 2  

Po podłączeniu przewodowych słuchawek do Samsunga S21 przez adapter USB-C na mini jack mam dźwięk mono. Połączenie słuchawek Bluetooth daje dźwięk stereo. Testowałem dwa różne adaptery i kilka różnych słuchawek przewodowych (z wtykami trzy i czteropinowymi) i zawsze mam mono. Jaki zastosować adapter, żeby uzyskać stereo?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20773383
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    USB to protokół cyfrowy. Słuchawki na mini jacku to urządzenie analogowe.
    Jak cały rynek robi to w jeden sposób - domniemanie - bo na rynku jest jeden tani kompaktowy chip do realizacji takiej konwersji - to nie podyskutuje.

Nie znam szczegółów, to domysły, zresztą nie podałeś modeli, ale trochę znam elektronikę.

Dodano po 13 [minuty]:

Ściśle: USB w stosunku do dźwięku (mono czy stereo obojętnie), nie samowystarczalnym protokołem, a "rurą", "opakowaniem" czy "nośnikiem", do niebanalnego protokołu wewnętrznego.
    Albo jest jakiś zintegrowany chip, który robi "wszystko w jednym", albo domowy projekt, który ma rozmiar lodówki ;)
  • REKLAMA
  • #3 20773416
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2039
    Witam,
    Z mojego osobistego doświadczenia - adapter jest tu dość krytyczny, Samsung "zaszył" coś dodatkowego w protokole i klony działają źle lub w ogóle. Odkąd używam oryginalnego, nigdy nie było problemów.
    Zakładam, że w ewentualnych ustawieniach wszystko jest dobrze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20776348
    tomaszkludkiewicz
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Dodano po 3 [minuty]:

Krótko mowiąc: należy zastosować orginalny adapter Samsunga. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
  • #5 20776357
    tomaszkludkiewicz
    Poziom 2  
    Sądzę, że temat nie ma rozwiązania.
REKLAMA