logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie COB LED 12v z włącznikiem fizycznym + wifi

Dyron 17 Paź 2023 12:12 780 8
  • #1 20773622
    Dyron
    Poziom 7  
    Dzień dobry, chciałbym zrobić podświetlenie szafki oparte na COB LED 12v (zakup z ali) z włącznikiem fizycznym oraz wifi (żeby to było sprzężone ze sobą). Robiłem już coś takiego tylko do włączników światła na 230v, opierałem to na mini smart switch sonoffa (coś takiego: Link) i ogólnie działa poprawnie. Szukam teraz takiego przełącznika tylko na 12v (docelowo abym mógł go wrzucić do home assistanta). Najlepiej jakiś najtańszy z ali. Załączam schemat o jaki przełącznik wifi mi chodzi. Coś ktoś doradzi co spełni w.w założenia? Schemat podłączenia taśmy COB LED 12v z przełącznikiem fizycznym i WiFi.
  • #3 20775101
    Dyron
    Poziom 7  
    emariusz napisał:
    Witam, link nie działa, dlatego nie wiadomo co posiadasz i cięszko będzie pomóc.

Przepraszam, link poprawiony.
  • #5 20775322
    Dyron
    Poziom 7  
    emariusz napisał:
    Ale to co masz to optymalna opcja, dlaczego wolisz aby zasilacz 12V pracowań nonstop a odcinać tylko 12V?

Tak jak napisałem wyżej to co mam jest pod włączniki światła 230v - działa to w sposób taki że włączam przełącznikiem fizycznym i mogę wyłączyć w aplikacji, mogę włączyć w aplikacji a wyłączyć przełącznikiem fizycznym itp najróżniejsze kombinacje - przełącznik fizyczny jest sprzeżony z aplikacja wifi.

A teraz chcę zrobić taki sam układ tylko że na Taśme LED 12V czyli potrzebuje taki sam przekaźnik pod 12v - i to jest moje pytanie czy taki przekaźnik w ogóle istnieje bo nie mogę znaleźć.

Mógłbym zrobić na taśmie led 230V i wtedy wykorzystać taki sam przekaźnik - wszystko by super hulało tylko z tego co się orientowałem taśmy led 230v są mniej żywotne i bardziej problematyczne od niskonapięciowych.
  • #7 20775493
    Dyron
    Poziom 7  
    emariusz napisał:
    Schemat połączenia taśmy COB LED 12V z zasilaczem, przełącznikiem WiFi i fizycznym. Ale żeby zasilić taśmę LED 12V podpinasz ją do zasilacza 230V.

W sumie to ma sens, tylko na wyjściu od przekaźnika powinno być urządzenie końcowe (światło) - a po drodze będzie miało jeszcze zasilacz 12v i dopiero światło (w tym przypadku led). To nie będzie miało żadnego wpływu na działanie? Wziąłem schemat tego przekaźnika i dodałem zasilacz jak by to miało wyglądać. Schemat okablowania przekaźnika z zasilaczem do LED
  • #9 20775525
    Dyron
    Poziom 7  
    emariusz napisał:
    To oznaczenie żarówki na tym rysunku to tylko symbol dowolnego odbiornika energii, to może być żarówka 230V, silnik, TV, zasilacz do kompa czy laptopa czy dowolnego oświetlenia.

Ok jasne, przekaźnik będzie załączał zasilacz (włączał led) albo odcinał (wyłączał led), teraz to wydaje się proste. Dzięki za naprowadzenie i pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia podświetlenia szafki opartego na taśmie COB LED 12V z fizycznym włącznikiem oraz integracją z systemem Wi-Fi. Użytkownik poszukuje przekaźnika 12V, który umożliwiłby współpracę z aplikacją, podobnie jak w przypadku wcześniejszego projektu z włącznikami 230V. Uczestnicy rozmowy sugerują, że można użyć przekaźnika do załączania i wyłączania zasilacza 12V, co pozwoli na kontrolę oświetlenia zarówno przez włącznik fizyczny, jak i aplikację. Wskazano również, że taśmy LED 230V są mniej żywotne w porównaniu do niskonapięciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA