logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować oświetleniem poprzez włącznik bezprzewodowo

mivosz 07 Cze 2018 21:12 2457 6
  • #1 17263976
    mivosz
    Poziom 7  
    Witam,
    mam zamiar zainstalować sobie inteligentne oświetlenie w pokoju. Źródłem światła ma być taśma led a sterować chce nią poprzez sonoff`a i włącznik podtynkowy niezależnie (włączam jednym wyłączam drugim i na odwrót). Problem w tym, że zasilanie do ledów muszę mieć pociągnięte z włącznika tzn. włącznik cały czas podaje fazę i N na sonoff`a. Chciałbym w jakiś sposób umożliwić działanie włącznika wł/wył. Myślę nad tym by bezprzewodowo przesyłał sygnał np. do arduino które by interpretowało sygnały z włącznika i sonoffa. Tylko, że nie za bardzo wiem jak to zrobić bo o ile do arduino i sonoffa dysponuje miejscem to tak w przypadku włącznika tego miejsca jest niewiele także szukałbym dosyć kompaktowego rozwiązania. Mi do głowy przychodzi arduino nano + nadajnik bluetooth + zasilacz 230v na 12V (potrzebne by zasilić arduino) ale tego wszystkiego raczej nie zmieszczę w puszce do włącznika.
    Macie może jakieś bardziej kompaktowe pomysły by przesłać sygnał z włącznika podtynkowego do arduino bezprzewodowo?
  • #2 17264058
    jariko
    Poziom 17  
    Ocena: 270
    wstaw przełącznik krzyżowy łącznie z przekaźnikiem przełącznym. Zmiana stanu przekaźnika włącza i wyłącza tak samo jak zmiana stanu wyłącznika. Przekaźnik zmieści się w puszcze a dwa cienkie przewody sterujące dociągnij do sterownika.
    schemat układu schodowego znajdziesz tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2658339.html
  • #4 17264131
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Zamel ROW-02, masz możliwość sterowania przez aplikację supla w telefonie i dodatkowo wejście na przycisk, z aplikacji z każdego miejsca gdzie jest internet sprawdzisz czy światło jest zaświecone czy nie, wszystko zmieści się w puszce pod włącznikiem.
  • #5 17264366
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Kolego @kood, powinieneś chyba jednak dopisać kilka "ale". Najlepsza byłaby kieszeniowa, jeśli jest zwykła płytka PK60 to się nie uda. Taka sama sytuacja jest w przypadku starych czarnych puszek. W głębokiej PK60 trzeba się mocno napocić aby zrobić to zgodnie ze sztuką...
  • #6 17264379
    mivosz
    Poziom 7  
    jariko napisał:
    wstaw przełącznik krzyżowy łącznie z przekaźnikiem przełącznym. Zmiana stanu przekaźnika włącza i wyłącza tak samo jak zmiana stanu wyłącznika. Przekaźnik zmieści się w puszcze a dwa cienkie przewody sterujące dociągnij do sterownika.
    schemat układu schodowego znajdziesz tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2658339.html

Dzięki za sugestię tylko właśnie chciałem uniknąć ciągnięcia przewodów bo to jakieś 5 metrów i jeszcze bym musiałbym je w listwie puścić żeby to jakoś wyglądało. Wolałbym tego uniknąć.
  • #7 17305134
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Wszystko zależy czy masz dwie wolne żyły w puszce by można było nimi podłączyć się do przycisku sonoffa.
    Na sonoffie zainstalować easyesp i napisać krótki skrypt do rules. Ewentualnie soft tasmota i tam już niec nie trzeba dopisywać. Sterowanie zdalne przez wifi za pomocą np. url'a lub mqtt.
    Można podpiąć się też np. do domoticza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować inteligentne oświetlenie LED w pokoju, sterowane za pomocą Sonoffa i włącznika podtynkowego. Problemem jest konieczność zasilania LED-ów z włącznika, co wymaga ciągłego podawania fazy i N na Sonoffa. Użytkownik rozważa użycie Arduino do bezprzewodowego przesyłania sygnału, ale zmaga się z ograniczoną przestrzenią w puszce włącznika. Odpowiedzi sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie przekaźnika, systemu Zamel ROW-02 z aplikacją Supla, oraz instalację oprogramowania EasyESP lub Tasmota na Sonoffie dla zdalnego sterowania przez Wi-Fi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA