logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór tarczy do pilarki stołowej Metabo TS 254M - jakie wymiary, rodzaj, ilość zębów?

werewolf123 22 Paź 2023 20:34 1095 5
REKLAMA
  • #1 20781107
    werewolf123
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam,
    Jaką wybrać tarczę do pilarki stołowej ( metabo ts 254m )? czy "każda" spełniająca wymiary 254x30mm? bo gdzieś "obiło mi się o oczy", że do ukośnic są inne i do stołowej może się nie nadawać i zgłupiałem.

Tak w ogóle jakie tarcze wybieracie by nie były za drogie, ale jednak spełniały swoją rolę dłużej niż do pierwszego stępienia, do dłubania głównie w drewnie i czasem płyta jakaś (ilość zębów coś ok 50 bo to chyba w miarę uniwersalne i dokładne - chyba że inne macie zdanie)

pozdrawiam
    Rafał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20781316
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3813
    Tarczę dobiera się w zależności od oczekiwanej dokładności obróbki, kierunku cięcia oraz rodzaju obrabianego materiału. Właściwie nie istnieje jedna uniwersalna tarcza do wszystkiego. Tak w skrócie, tarczę z małą liczbą zębów stosujemy do cięć zgrubnych, rozdzielających oraz do miękkich materiałów. W przypadku dokładniejszych prac, szczególnie z twardym materiałem, należy użyć tarczy uzębionej znacznie gęściej. Najlepiej znajdź w sieci jakikolwiek poradnik i doczytaj. Poza liczbą zębów istotna jest także grubość tarczy (wpływa na szerokość rzezu), materiał z którego są wykonane zęby oraz ich kształt i sposób ułożenia. To szerokie zagadnienie....
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20782486
    werewolf123
    Poziom 7  
    Rozumiem to wszystko, ale czy każda tarcza 254x30 będzie odpowiednia? Czy może być, że będzie tylko do ukośnic czy coś w tym stylu? Na coś trzeba uważać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20782507
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    werewolf123 napisał:
    Witam,
    Jaką wybrać tarczę do pilarki stołowej ?

Tak w ogóle jakie tarcze wybieracie by nie były za drogie, ale jednak spełniały swoją rolę dłużej niż do pierwszego stępienia, do dłubania głównie w drewnie i czasem płyta jakaś.
    Kup dwie tarcze. Do drewna jedną i drugą do płyt, paneli, sklejek itp. Tarczy po stępieniu nie wyrzucasz tylko ostrzysz (przyrząd samoróbka) lub oddajesz do ostrzenia (za dobrą tarczę '300' płaciłem 25zł, jaki teraz koszt nie wiem).

Dobór j/w napisał @Mobali
  • REKLAMA
  • #5 20782587
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3813
    werewolf123 napisał:
    Czy może być, że będzie tylko do ukośnic czy coś w tym stylu? Na coś trzeba uważać?
    Tarcz zwykle nie dobiera się do konkretnego rodzaju narzędzia, ale raczej kierując się właściwościami materiału, który ma być nim obrabiany. Raz jeszcze zachęcam do poczytania nieco na ten temat. Tak ja radzi Kol. ppwielki, kup sobie przynajmniej dwie tarcze na początek. Jedna może być tarczą bardziej precyzyjną, na przykład o wymiarach 254/30/96 lub 254/30/90. (pierwsza wartość to średnica tarczy, druga to średnica otworu mocującego, trzecia to liczba zębów). Do dokładniejszych prac szukaj tarczy o wąskim rzezie. Z kolei do cięcia zgrubnego miękkiego drewna i płyt OSB zupełnie wystarczy tarcza 254/30mm/32 lub 254/30mm/40. W tym wypadku można brać pod uwagę mniej precyzyjne narzędzia z ostrzami wzmocnionymi płytkami z węglika spiekanego (widia) i grubością rzezu około 3mm.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21056148
    werewolf123
    Poziom 7  
    wybrałęm tarcze
REKLAMA