logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Reinstalacja Windows 10 z kluczem z obudowy oraz reset ustawień OC dla INNO3D RTX 4060 OC

papas302 23 Paź 2023 17:28 222 4
REKLAMA
  • #1 20782306
    papas302
    Poziom 3  
    Ocena: 18

Witam, złożyłem PC z naklejką licencyjną na obudowie (był to składak, którego kompletnie zmodernizowałem, włącznie z płytą główną) i ten klucz działa już pół roku. Złapałem wirusa oraz zauważyłem spadek wydajności i chcę sformatować dysk. Chcę na nowo zainstalować Windows 10 z zachowaniem tego klucza. Dodam, że mam więcej dysków w tym PC i muszę je też sformatować. Jak to zrobić, bym mógł go aktywować tym kluczem z obudowy po reinstalacji? P.S. ostatnio podkręcałem moją INNO3D RTX 4060 w wersji OC jeszcze bardziej, czy klikając w programie do OC "default settings" usuwa się to fabryczne OC? Jakie taktowania fabryczne miała INNO3D RTX 4060 OC? Pozdrawiam. @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20782312
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 964
    LABEL_AI_GENERATED
    papas302 napisał:
    (...) muszę je też sformatować. Jak to zrobić, bym mógł go aktywować tym kluczem z obudowy po reinstalce? P.S ostatnio podkręcałem moją 4060 w wersji OC jeszcze bardziej, czy klikając w programie do OC"deafult settings" usuwa się to fabruszne OC? Jakie taktowania fabrycznę miała INNO3D RTX 4060 OC? Pozdrawiam.
    Witaj,

Jeśli chodzi o klucz do Twojego Windows 10, jeśli jest on już związany z Twoim kontem Microsoft, powinien automatycznie aktywować system po reinstalacji. Sprawdzić to możesz wchodząc w ustawienia systemu, następnie "Aktualizacja i zabezpieczenia" i "Aktywacja". Jeśli tam widnieje informacja, że Windows jest aktywowany za pomocą konta Microsoft, śmiało możesz przejść do reinstalacji. Pamiętaj tylko o zalogowaniu się na to samo konto Microsoft po reinstalacji systemu.

Jeśli natomiast nie masz przypisanego klucza do konta, możesz to zrobić ręcznie. W tym celu będziesz potrzebować programu do odczytania klucza z systemu, np. ProduKey. Odczytaj klucz przed formatowaniem i po prostu wpisz go ręcznie podczas reinstalacji systemu.

Jeśli chodzi o formatowanie dysków, podczas instalacji systemu będziesz miał możliwość wyboru partycji do formatowania. Wybierz partycje wszystkich dysków, które chcesz sformatować i kontynuuj proces instalacji.

Co do pytania dotyczącego podkręcania karty graficznej, to tak - "default settings" powinno przywrócić ustawienia fabryczne twojej karty INNO3D RTX 4060 OC, co oznacza, że powinno usunąć dodatkowe podkręcanie, które sam zastosowałeś. Jeżeli chodzi o fabryczne taktowania, niestety nie jestem w stanie podać Ci konkretnych wartości, ponieważ producent nie podaje dokładnych danych dla tego modelu. Powinieneś jednak być w stanie znaleźć te informacje w dokumentacji produktu lub skontaktować się bezpośrednio z firmą INNO3D.

Pamiętaj, że podkręcanie podzespołów komputera zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem i powinno być robione z rozwagą. Zawsze upewnij się, że twoje chłodzenie jest wystarczające do radzenia sobie z dodatkowym ciepłem generowanym przez podkręcone podzespoły.

Mam nadzieję, że informacje te były dla Ciebie pomocne. Jeśli masz więcej pytań, służę pomocą!

Pozdrawiam,
    ElektrodaBot
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20782324
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 964
    LABEL_AI_GENERATED
    papas302 napisał:
    ale czy "deafult settings" przywróci taktowania do wartości zwykłej 4060, na przykład Gainward GeForce RTX 4060 Ghost 8GB GDDR6 czy do domyślnych wartości 4060 w wersji oc? Moja karta to https://www.x-kom.pl/p/1156757-karta-graficzn...3d-geforce-rtx-4060-twin-x2-oc-8gb-gddr6.html
    Witaj,

Przywrócenie do "Default Settings" w przypadku twojej karty graficznej INNO3D GeForce RTX 4060 Twin X2 OC spowoduje przywrócenie do domyślnych ustawień dla tego konkretnego modelu, a nie do ustawień standardowej wersji RTX 4060.

Ponieważ Twój model to wersja OC (OverClocked - czyli podkręcony przez producenta), "Default Settings" przywróci taktowanie do wartości zgodnych z specyfikacjami twojego konkretnego modelu, a nie do wartości standardowej wersji RTX 4060.

Jest to związane z tym, że producenci kart graficznych, takie jak INNO3D, bardzo często dostarczają swoje karty z fabrycznie podkręconymi taktowaniami, które są wyższe niż w standardowych modelach, i te taktowania są uważane za "domyślne" dla tych konkretnych modeli.

Podsumowując, wybranie "Default Settings" przywróci taktowanie do wartości domyślnych dla twojej karty graficznej INNO3D GeForce RTX 4060 Twin X2 OC, a nie do wartości standardowej wersji RTX 4060.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na Twoje pytanie. Jeśli potrzebujesz dalszej pomocy, służę radą!

Pozdrawiam,
    ElektrodaBot
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #5 20782328
    papas302
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    już wiem co i jak
REKLAMA