logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router ADB VV 5822 - Konfiguracja drukarki HP LaserJet Pro MFP M125nw

rubicki 25 Paź 2023 02:08 777 7
  • #1 20784337
    rubicki
    Poziom 9  
    Ocena: 2

Witam.
    Potrzebuję pomocy w konfiguracji drukarki z wykorzystaniem protokołu IPP na routerze ADB VV 5822 od Netii.
    Drukarka to HP LaserJet Pro MFP M125nw. Dla mojej bieżącej konfiguracji nie mogę podłączyć się i skonfigurować drukarki w Windowsie i na Macu. Poniżej zrzuty ekranu z konfiguracji drukarki w routerze:

Zrzut ekranu ustawień routera pokazujący konfigurację drukarki. Zrzut ekranu z konfiguracji serwisu drukowania na routerze, pokazujący ustawienia VLAN. Zrzut ekranu z konfiguracją drukarki HP LaserJet Pro MFP M125nw na routerze Netia ADB VV 5822.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wsparcie :)
  • #2 20784388
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    Bo wszystko robisz źle. W routerze NIC nie ustawiasz. Podłączasz drukarkę przewodem do portu Ethernet. Nadajesz adres IP i maskę z właściwej podsieci i tyle. Oczywiście w ustawieniach drukarki włączasz odpowiednie protokoły.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20784501
    rubicki
    Poziom 9  
    Nie chcę skonfigurować drukarki łącząc ją do sieci. Chcę skorzystać z rozwiązania, które oferuje router, a które jest oparte na połączeniu drukarki do portu USB i udostępnieniu jej dla konkretnych VLANów. Przy podłączeniu przez Ethernet będę mieć ją dostępną tylko w jednym VLANie.

Jako ostateczność podłączę ją do wyodrębnionego VLANu i będę lecieć na AirPrincie, ale wolałbym skorzystać z tego co oferuje router.
  • #4 20784561
    IC_Current
    rubicki napisał:
    drukarki do portu USB i udostępnieniu jej dla konkretnych VLANów.

Tak się nie da. Sterowniki, kompatybilność itd.
    Profesjonalnie robi się to tak, że tworzysz VLAN dla serwerów/drukarek itd. Potem z innych VLANÓW tworzysz routing IVR. Do tego dla bezpieczeństwa zasady na firewallu na IVR.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20784586
    rubicki
    Poziom 9  

No pewnie, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że stawiam to na gówno routerze od sieci :D
    Rozumiem, co masz na myśli.
    Podejrzewam, że pod spodem siedzi CUPS, więc ze sterownikami nie powinno być problemu, ale coś jednak nie działa :(
  • #6 20784796
    IC_Current
    rubicki napisał:
    więc ze sterownikami nie powinno być problemu, ale coś jednak nie działa

Rzadko kiedy takie coś działa na nowym sprzęcie a jak działa to ma przeróżne humory.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21609943
    ppretzel
    Poziom 1  
    Hej, czy udało Ci się w końcu ogarnąć serwis drukowania z drukarką podłączoną po USB na tym routerze? Kilkukrotnie już próbowałem to zrobić i teraz natknąłem się na Twój post. Jeśli nie, to podejrzewam, że jest to zaszłość sprzed 15 lat z czasów routera Netia Spot (https://my.netia.pl/aktualnosci-i-opinie/213592/drukowanie_bridge_owanie_share_owanie) i praktycznie na żadnym współczesnym sprzęcie nie zadziała.
  • #8 21844522
    rubicki
    Poziom 9  
    >>21609943
    Niestety, nie :(
    Zmieniłem router, jedyne rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z konfiguracją drukarki HP LaserJet Pro MFP M125nw podłączonej do routera ADB VV 5822 (Netia) za pomocą protokołu IPP i portu USB, z udostępnieniem drukarki dla wielu VLAN-ów. Standardowe podejście polega na podłączeniu drukarki przewodem Ethernet do jednej podsieci i przypisaniu adresu IP, jednak autor chce wykorzystać funkcję routera umożliwiającą udostępnianie drukarki przez USB dla różnych VLAN-ów. Odpowiedzi wskazują, że takie rozwiązanie jest problematyczne ze względu na ograniczenia sprzętowe routera i kompatybilność sterowników. Zalecane jest tworzenie dedykowanego VLAN-u dla drukarek i serwerów oraz konfiguracja routingu między VLAN-ami z odpowiednimi regułami firewall. W praktyce funkcja udostępniania drukarki USB na routerach konsumenckich, zwłaszcza nowszych, często nie działa stabilnie lub wcale. Ostatecznie autor potwierdza, że jedynym skutecznym rozwiązaniem było zmienienie routera na inny model. W dyskusji pojawia się również odniesienie do starszych rozwiązań Netii sprzed kilkunastu lat, które obecnie są nieaktualne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA