logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć HP M1522nf do routera DSL-G624T do drukowania przez WiFi?

kollak 27 Lip 2011 14:38 3410 9
REKLAMA
  • #1 9764460
    kollak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam !
    W domu mam wiele urządzeń podpiętych pod wifi, ale jedno urządzenie wielofunkcyjne do drukowania, skanowania itp. Moje pytanie jest proste, ale odpowiedź będzie pewnie bardzo trudna. Czy mogę jakoś moje urządzenie wielofunkcyjne HP M1522nf podłączyć do routera D-Link DSL-G624t tak aby można drukować pliki przez wifi z komputerów oraz ewentualnie smartphonów. Mój laptop ma zainstalowany system Windows XP Proffessional, ale w domu mam też urządzenia z Vistą i Windows 7 oraz telefony z iOS i Androidem. I czy jest konieczność instalowania sterowników na każdym urządzeniu.

Proszę o wyjaśnienie jak to zrobić jeśli się da i przeniesienia do innego forum jeśli wybrałem niewłaściwe.

Dodano po 50 [minuty]:

Dobra próbowałem podłączyć urządzenie wielofunkcyjne do routera, ale router nie widzi go :( Co mam robić ?
  • REKLAMA
  • #2 9768218
    dk1988
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Co masz na myśli "nie widzi go"?? W ustawieniach drukarki nadaj jej jakiś adres ip z puli której używają komputery, podłącz do routera przez ethernet i spróbuj wykonać polecenie ping na adres ip drukarki jeśli idzie ping to wsadź płytkę instalacyjną i zainstaluj drukarkę jako sieciową i powinno działać. Nie miałem styczności akurat z tym sprzętem ale zorientowałem się drukarka ma wbudowaną kartę sieciową a router ma w sobie funkcje przełącznika więc musi działać.
  • REKLAMA
  • #3 9768230
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 742
    Dokładnie skoro drukarka ma interfejs ETH to tylko i wyłącznie przez to podpinaj bo przez USB stracisz możliwość skanowania na tym urządzeniu.
  • #4 9768270
    kollak
    Poziom 12  
    Nie wiem, podpinam drukarę pod router i router nie widzi drukarki tz. nie świeci się lampa "LAN", a powinna. Adresu IP nie mogę sam ustawić ponieważ można wpisać tylko taki 000.000.000.000 , a ja musze wpisać 192.168.1.jakaś liczba od 1 do 254. i mi sie nie zgadza nonstop. Nie wiem co robić... Jak daje opcje w drukarce aby automatycznie pobrala dane TCP/IP to nie pobiera ich i nie pokazuje adresu ip :(
  • REKLAMA
  • #5 9768279
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 742
    A jak to podpinasz (jakie porty - LAN, USB)??
    Kabel nie jest czasem uszkodzony??
  • #6 9768313
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Jak podłączysz drukarkę przez usb, to specjalnym programem od HP musisz "aktywować" - po prostu włączyć - ethernet. Domyślnie był wyłączony.
  • REKLAMA
  • #7 9768340
    kollak
    Poziom 12  
    piterus99 napisał:
    Jak podłączysz drukarkę przez usb, to specjalnym programem od HP musisz "aktywować" - po prostu włączyć - ethernet. Domyślnie był wyłączony.

Nie mogę znaleźć tej opcji.
  • #8 9768360
    piterus99
    Poziom 43  
    To daj screen. Pamiętam, że podłączałem kombajn HP formatu A3(skan, druk i faks) i trzeba było to załatwić w ten sposób.
  • #9 9768378
    kollak
    Poziom 12  
    Proszę, screen w załączniku, w ustawieniach mam wszystko włączone związane z siecią.Jak podłączyć HP M1522nf do routera DSL-G624T do drukowania przez WiFi?
  • #10 9768480
    piterus99
    Poziom 43  
    No to już mogłeś dać to, co jest tam w ustawieniach sieci. Najlepiej każdą "kiść" z osobna(oczywiście tylko z podmenu sieci).
    I wrzucaj przez "Dodaj obrazek", nie "Dodaj załącznik".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć urządzenie wielofunkcyjne HP M1522nf do routera D-Link DSL-G624T, aby umożliwić drukowanie przez WiFi z różnych urządzeń, w tym komputerów z systemami Windows XP, Vista, Windows 7 oraz smartfonów z iOS i Androidem. W odpowiedziach sugerowane jest podłączenie drukarki przez Ethernet, ponieważ ma ona wbudowaną kartę sieciową. Użytkownik napotyka problemy z konfiguracją, w tym z ustawieniem adresu IP oraz brakiem widoczności drukarki w routerze. Wskazówki obejmują również aktywację funkcji Ethernet za pomocą oprogramowania HP, co jest wymagane przy podłączeniu przez USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA