logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niespodziewane problemy z otwieraniem tylnej klapy w Oplu Meriva A 1.7cdti 2007 r.

wojtala17 25 Paź 2023 10:04 5709 4
REKLAMA
  • #1 20784559
    wojtala17
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam.Mam problem z otwieraniem klapy bagażnika w Oplu Meriva A 1.7cdti 2007 r. Nie da się otworzyć klapy, ewentualnie awaryjnie od środka ,po zdjęciu zaślepki.Mianowicie:Nagle zaczęła się nie otwierać, sprawdziłem wizualnie przewody, wszystko ok.Odpialem kostkę od mikrostyku i tam na końcówkach kabli ,były one delikatnie sparciale . Kupiłem sprey specjalny i nic,Obciąłem końcówki, założyłem nowe terminale, zaczęło chodzić raz na jakiś czas.Raz się otwiera a raz nie.W czym może byc problem, mikrostyk, silniczek co daje sygnał tej dźwigni,nie wiem ..?
  • REKLAMA
  • #2 20784800
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Skoro po ingerencji w kostkę przez jakiś czas działało, to warto sprawdzić ten obwód pod kątem korozji elementów i zaśniedziałych przewodów. Niestety, są wykonane z podłych materiałów i niezabezpieczone lubią sprawiać tego typu niespodzianki. Sugeruję dokładne oczyszczenie i ocynowanie końcówek, a następnie dokładne zaciśnięcie konektorów dobrej jakości. Po ponownym połączeniu całość zabezpiecz wazeliną bezkwasową. Tak zabezpieczona instalacja powinna wytrzymać długie lata.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20787861
    wojtala17
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Wyciągnąłem przewody z kostki, obciąłem końcówki, założyłem teminale nowe i podłączyłem bez kostki,wtedy zaczęło raz działać raz nie,nie wiem czy dalej tutaj szukać problemu,czy może gdzieś indziej?
  • REKLAMA
  • #4 20788116
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Wszystko wskazuje na problemy z zanikającym połączeniem. Może być wilgoć w wiązce, korozja, zaśniedziałe konektory, a może załamany przewód, gdzie przewodnik stracił ciągłość? Trzeba szukać po kolei.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20788471
    MUSZKA-ALA
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Sprawdź przewody pomiędzy klapą a karoserią, zdejmij gumę i pociągnij za każdy przewód. Jak się urwie to masz przyczynę.
REKLAMA