logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zdjąć i dobrać nowy uchwyt do wkrętarki DED7878 - trudności z demontażem

madle 25 Paź 2023 11:35 1257 8
REKLAMA
  • #1 20784691
    madle
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich,
    Posiadam wiertarko wkrętarkę DED7878.
    https://dedra.pl/product-pol-24499-Wiertarko-...-26Nm-21-1-nastaw-momentu-obrotowego-LED.html

Wypadł mi z uchwytu wiertarskiego jeden z tych z 3 elementów, które się wysuwają aby złapać bita lub wiertło. Widziałem na YT filmiki jak to odkręcić.
    Udało mi się jedynie odkręcić śrubę ze środka. Nie udało mi się zdjąć uchwytu.
    Wkrętarka nie posiada blokady. Próbowałem kluczem imbusowym, młotkiem, mocą silnika uderzyć w cegłę. Brak oczekiwanego efektu.
    Ma ktoś może pomysł jak to odkręcić?
    Czy do tej wkrętarki nada się taki uchwyt? Nie wiem na jaki gwint jest obecny uchwyt, który chciałbym wymienić bo nie mogę do zdjąć.
    https://allegro.pl/oferta/uchwyt-szybkozaciskowy-do-wkretarki-8-10-mm-drel-12714953266
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20784733
    harry64
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Na pewno uchwyt zakleszczył się na gwincie . Można spróbować odkręcić kluczem hydraulicznym. Złapać za uchwyt i energicznie pociągnąć. Uchwyt ma prawy gwint.
  • #3 20784747
    madle
    Poziom 3  
    @harry64 Rozumiem, że klucz hydrauliczny zakręcić mocno na uchwycie, na tym plastykowym elemencie uchwytu? Energicznymi szarpnięciami i ruchami próbować odkręcić w lewo? Czy podlać WD40 do środka uchwytu i od strony sprzęgła czy może nie ma sensu? Sposobu z kluczem hydraulicznym nie próbowałem jeszcze.
  • REKLAMA
  • #4 20784763
    harry64
    Poziom 10  
    Ocena: 5

Uchwyt ma prawy gwint, czyli odkręcasz w lewo. Lewy gwint jest na śrubie, czyli odkręcamy w prawo.
  • #5 20785028
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    Zakręć klucz imbus 8-10 mm w uchwyt przekładnia na 1-kę sprzęgło zablokuj i energicznie uderz młotkiem , najczęściej daje radę ale zdarzają się wyjątki w lepszych maszynach może być klej
  • REKLAMA
  • #6 20785047
    madle
    Poziom 3  
    @Marksrz jak zablokowac sprzęgło? Próbowałem młotkiem ale sprzęgła nie blokowałem bo nie wiem jak (chyba się nie da bo w tej wkrętarce nie ma blokady)

Dodano po 1 [minuty]:

@harry64 Nie udało się kluczem hydraulicznym. Nie da rady. Kręci mi się sprzęgło, próbowałem na 1 i 2 biegu oraz różnych jego przełożeniach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20786395
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    madle napisał:
    jak zablokowac sprzęgło?

Ustaw pierścień obrotowy sprzęgła w poz wiercenie - to jest blokada sprzęgła
    cyferki na pierścieniu to nie są żadne przełożenia
    a tak dla ćwiczeń radze rozebrać przekładnie na części pierwsze i poznać zasadę działania.
  • #8 20786802
    madle
    Poziom 3  

@Marksrz Dzięki, czegoś się nauczyłem dzięki Twojej wypowiedzi :) W ostateczności, jeśli nie udałoby mi się odkręcić uchwytu, to następnym moim krokiem i tak miało być rozłożenie całej przekładni i wtedy odkręcenie uchwytu siłowo. Ale do tego usiądę w sobotę. Dam znać, czy się udało.
  • #9 20794932
    madle
    Poziom 3  
    Uchwyt udało się ściągnąć. Rozłożyłem przekładnię na części i siłowo za pomocą kluczy hydraulicznych odkręciłem za pierwszym razem bez większego problemu. Tym samym poznałem również budowę przekładni (nie jest aż tak bardzo skomplikowana jakby się wydawało). Podziękowania dla wszystkich za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wiertarko-wkrętarkę DED7878 i napotkał trudności z demontażem uchwytu, z którego wypadł jeden z elementów chwytających wiertło. Po odkręceniu śruby wewnętrznej nie udało mu się zdjąć uchwytu, który zakleszczył się na gwincie. Użytkownicy sugerowali użycie klucza hydraulicznego oraz podanie WD40 do uchwytu. Wskazano, że uchwyt ma prawy gwint, co oznacza, że należy go odkręcać w lewo. Po próbach z kluczem hydraulicznym i młotkiem, użytkownik zdecydował się na rozłożenie przekładni, co pozwoliło mu na siłowe odkręcenie uchwytu. Ostatecznie udało mu się zdjąć uchwyt i poznać budowę przekładni.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA