logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odpowietrzanie sprzęgła hydraulicznego w Nissan Almera N16 1.5 benzyna: metoda strzykawki

Pacior11 25 Paź 2023 12:18 6285 11
REKLAMA
  • #1 20784761
    Pacior11
    Poziom 6  
    Ocena: 19

Dzień dobry, Nissan Almera N16, benzyna 1.5, sprzęgło hydrauliczne - tu moje pytanie: czy można odpowietrzyć strzykawką wypełnioną płynem hydraulicznym, wciskając ten płyn przez (i tu nie wiem) zacisk prawego przedniego koła? Druga osoba ma odpowietrzać na zaworku, który jest na wysprzęgliku. Znacie taki sposób? Czytałem o nim na forum Forda, ale nie wiem, gdzie podawać ten płyn. Autor tekstu nie określił jasno, gdzie wciskał płyn, tylko napisał, że szło to bardzo wolno - rozumiem, że jest to swego rodzaju przepychanie płynu. Chciałbym to zrobić u siebie właśnie domowym sposobem. W tym sposobie sprzęgło nie dotykamy...
  • REKLAMA
  • #2 20784833
    darekk
    Poziom 14  
    Nie wiem jak w Almera ale w innych nissanach jest specjalny element do odpowietrzania.
    Trzeba zwolnic zawleczkę i odciągnąć trochę przewód hamulcowy od skrzyni biegów.
    Następnie zdjąć korek z zaworu odpowietrzającego który jest na tym przewodzie hamulcowym a w zasadzie na jego "zgrubiałym" zakończeniu.
    I teraz założyć przezroczystą rurkę która połączy odpowietrznik ze zbiorniczkiem płynu hamulcowego.
    I pompujemy pedałem sprzęgła do momentu aż w tej przezroczystej rurce nie będzie bąbelków powietrza.
    Wtedy wsuwamy z powrotem przewód do skrzyni i sprzęgło jest odpowietrzone.
    zajrzyj tu na zdjęcia i film https://forum.nissanklub.pl/topic/118319-odpowietrzenie-sprz%C4%99g%C5%82a-x-trail-t31/
  • REKLAMA
  • #3 20784912
    Pacior11
    Poziom 6  
    Oj, obawiam się że u mnie tego nie ma, jeszcze sprawdzę na samochodzie-jest odpowietrznik na wysprzęgliku-to na 100procent.

Dodano po 10 [minuty]:

Moja almera jest 2006r, a juke na filmie 2013r, może się róznić..
  • REKLAMA
  • #4 20785445
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Odpowietrzanie lewym przednim zaciskiem hamulcowym, nie strzykawką. Zakłada się wężyk na odpowietrznik zacisku, drugi koniec na odpowietrznik wysprzęglika, odkręca się odpowietrzniki i pompuje pedałem hamulca, płyn wylatuje z zacisku do wysprzęglika i stopniowo odpowietrza go. Metoda ze strzykawką-zakłada się wężyk na odpowietrznik wysprzęglika, odkręca się i strzykawką zasysa się płyn stopniowo uzupełniając go w zbiorniczku. Stosuję drugą metodę z powodzeniem odpowietrzając samemu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 20786393
    Pacior11
    Poziom 6  
    Do Szanownego Milejow-sugerujesz że w almerze obwód hamulcowy i obwód do sprzęgła są połączone???Piszesz że odpowietrzamy poprzez układ hamulcowy???Według mnie nie są połączone, ale może się mylę. Są dwa zbiorniki na płyn hamulcowy, między jednym i drugim zbiornikiem nie ma bezpośredniego połączenia-jutro postaram się wrzucić zdjęcia-rozjaśnią może sprawę.

Dodano po 6 [minuty]:

Do Szanownego Darekk- rzeczywiście coś jest przy skrzyni biegów, ale nie posiada to coś zatrzasku metalowego jak w filmiku który przesłałeś z nissana juke.Ma element gumowy. Czy to jest swego rodzaju pompa sprzęgła? To coś ma odpowietrznik na płyn. Natomiast wysprzęglik jest przy samej szybie przedniej i nie posiada odpowietrznika! Wysprzęglik jest połączony przewodem bezpośrednio z tym czymś przy skrzyni. Jutro wrzucam zdjęcia.
  • #6 20786617
    milejow

Poziom 43  
    Pacior11 napisał:
    Są dwa zbiorniki na płyn hamulcowy,

Jeśli są dwa zbiorniki to patent z zaciskiem hamulcowym odpada, działa tylko w aucie ze wspólnym zbiorniczkiem do hamulców i sprzęgła

Dodano po 1 [minuty]:

Pacior11 napisał:
    Natomiast wysprzęglik

To nie jest wysprzęglik tylko pompa sprzęgłowa, wysprzęglik(inaczej siłownik sprzęgła) to element który przesuwa łożysko wyciskowe za pomocą łapy i na nim jest odpowietrznik.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 20787734
    Pacior11
    Poziom 6  
    No więc w manualu jest tak, że zakładamy przewód na odpowietrznik tego wysprzęglika i pompujemy pedałem sprzęgła-i tyle co wyczytałem, oczywiście w układzie pompa sprzęgło i wysprzęgliku uzupełniamy płynem hamulcowym-tj. do zbiorniczka układu sprzęgła dolewamy płyn hamulcowy???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20787752
    milejow

Poziom 43  
    Napiszę ci jak ja to robię od wielu, wielu lat z powodzeniem-zakładam strzykawkę z wężykiem na odpowietrznik, odkręcam go i zaciągam płyn do strzykawki pilnując żeby nie wyssać go całego ze zbiorniczka, jak przestaną być widoczne bąbelki w płynie to OK) ad jest odpowietrzonym.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 20788154
    milejow

Poziom 43  
    Pacior11 napisał:
    Wężyk ze strzykawką zakładam na odpowietrzniku tego wysprzęglika

To jedyny odpowietrznik, w układzie sprzęgła nie ma innego. Pedału n ie ruszasz
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odpowietrzania hydraulicznego sprzęgła w Nissan Almera N16 z silnikiem benzynowym 1.5. Użytkownicy omawiają różne metody odpowietrzania, w tym użycie strzykawki oraz podłączenie wężyka do odpowietrznika wysprzęglika. Wskazano, że w Almera nie ma wspólnego zbiornika płynu hamulcowego i sprzęgłowego, co wyklucza niektóre metody. Uczestnicy podają szczegóły dotyczące lokalizacji odpowietrznika oraz technik, które można zastosować samodzielnie, bez potrzeby pompowania pedału sprzęgła. Ostatecznie, metoda ze strzykawką została potwierdzona jako skuteczna.
REKLAMA