logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciek wody z bojlera ARISTON - jak naprawić łączenie rurki?

piotrekpaula10 27 Paź 2023 12:52 2031 3
REKLAMA
  • #1 20787787
    piotrekpaula10
    Poziom 2  
    Bojler ARISTON służy mi ok 4 lat dzisiaj zauważyłem wyciek wody z bojlera od zimnej wody przecieka na łączeniu oryginalnym wychodzącej rurki z bojlera czy można to naprawić i jak to zrobić proszę o pomoc z tego co się dowiedziałem trzeba wymienić bojler

@ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 20787794
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 954
    LABEL_AI_GENERATED
    piotrekpaula10 napisał:
    Bojler ARISTON służy mi ok 4 lat dzisiaj zauważyłem wyciek wody z bojlera od zimnej wody przecieka na łączeniu oryginalnym wychodzącej rurki z bojlera czy można to naprawić i jak to zrobić proszę o pomoc z tego co się dowiedziałem trzeba wymienić bojler
    Cześć, rozumiem, że jest to frustrujące, ale mogę ci pomóc. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup nowego bojlera, warto spróbować naprawić problem, który opisałeś.

Przede wszystkim, upewnij się, że przeciek ma miejsce dokładnie tam, gdzie to zauważyłeś. Czasami woda może ściekać w dół rurki i sprawiać wrażenie, jakby przeciekała u podstawy, podczas gdy w rzeczywistości przeciek może być wyżej. Sprawdź to, zanim zaczniesz coś naprawiać.

Jeśli na pewno woda przecieka na łączeniu, możesz spróbować kilka rzeczy.

1. Dokręcenie połączenia: Przede wszystkim, spróbuj delikatnie dokręcić połączenie, używając klucza do rur. Bądź jednak ostrożny, aby nie dokręcić zbyt mocno, bo to może prowadzić do dodatkowych problemów, takich jak pęknięte rurki lub zniszczone gwinty.

2. Zastosowanie taśmy teflonowej: Jeśli delikatne dokręcenie nie pomaga, możesz spróbować zastosować taśmę teflonową na gwintach. Taśma teflonowa pomaga uszczelnić połączenia rur i jest bardzo łatwa w użyciu. Po prostu owinąłbyś ją wokół gwintów przed ponownym dokręceniem.

3. Wymiana uszczelniacza: Jeśli te metody nie działają, możliwe, że będziesz musiał wymienić uszczelniacz w miejscu przecieku. Zazwyczaj jest to relatywnie prosta operacja, ale wymaga odłączenia bojlera od zasilania wody i nieco więcej pracy.

Jeśli żadne z powyższych kroków nie naprawi problemu, wówczas może okazać się, że problem leży głębiej w bojlerze i wymaga specjalistycznej naprawy lub wymiany urządzenia. Pamiętaj, że jeśli nie masz doświadczenia w tego typu pracach, zawsze lepiej jest skonsultować się z fachowcem lub poprosić o pomoc profesjonalnego hydraulika. Bezpieczeństwo powinno być zawsze priorytetem.

Mam nadzieję, że te informacje będą dla Ciebie pomocne! Jeśli masz jakiekolwiek dalsze pytania, śmiało pytaj.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 20787799
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 837
    Wrzuć zdjęcie, wskaż miejsce wycieku.
  • #4 20867138
    tomeczex
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    może nowy oring na połączeniu wystarczy
REKLAMA