logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wysokimi zegarami na pulpicie w karcie graficznej

sdp8dbx 27 Paź 2023 18:47 591 16
REKLAMA
  • #1 20788267
    sdp8dbx
    Poziom 3  
    Witam. Posiadam kartę graficzną RTX 3060 Ti. Odpaliłem sobie MSI Afterburner i nie wiem, dlaczego zegary chodzą maksymalnie na pulpicie. Próbowałem odinstalować sterowniki przez DDU, naprawiło to problem, ale na takich starych sterownikach gry i różne programy nie chodzą tak stabilnie. Wgrałem najnowsze sterowniki i problem wrócił.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20788744
    sdp8dbx
    Poziom 3  
    Nigdy nic nie robiłem przy karcie. Karta w spoczynku pobiera jakoś 50 watów, a zegary chodzą na full. Tym samym się grzeje do 50 stopni. Na pulpicie zauważyłem dziwną rzecz - gdy odpalam MSI Afterburner, temperatura karty nagle spada do 43, ale zegary i tak lecą na pełnej. Spróbuję zrobić to UV. Śmieszne jest również to, że temperatura w grach a temperatura pulpitu w spoczynku różni się o 10 stopni maks.
  • #4 20788763
    Death3443
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Nie ma szans, żeby na maksa podkręcona karta miała 43 stopnie. Pobierz inną wersję afterburnera.
  • REKLAMA
  • #6 20788777
    sdp8dbx
    Poziom 3  

>>20788763
    Karta nie była podkręcana
  • REKLAMA
  • #8 20788858
    sdp8dbx
    Poziom 3  
    Wysyłam tutaj screen z pulpitu oraz screen w trakcie rozgrywki w GTA 5. Screen przedstawiający parametry karty graficznej NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti. Zrzut ekranu z monitorowaniem parametrów karty graficznej NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti.
  • #9 20788871
    Death3443
    Poziom 13  

smax17 napisał:
    Nie ma, to kobieta niemówiąca.

Chcesz powiedzieć, że przy OC byłyby takie temperatury na stockowym chłodzeniu? No i takie wskazania napięć przede wszystkim. Już kiedyś miałem błąd afterburnera, który zaraz po odpaleniu pokazywał mi wszystkie wskazania na 100%, a ja go jedynie do profilu wentylatorów używałem.
  • #13 20789148
    sdp8dbx
    Poziom 3  

Czysty rozruch nie pomógł, a sterowniki te bardziej nowsze również nie pomogły.
  • #15 20789347
    sdp8dbx
    Poziom 3  
    Jak odinstaluję aktualny sterownik przez DDU, to wgrywa się jakiś bardzo stary. Już nie pamiętam, jaki to dokładnie, ale jest bardzo stary i na nim działa normalnie.
  • #17 20789586
    Death3443
    Poziom 13  
    A nie masz czasem przełącznika biosu na karcie graficznej, jeden to standard a drugi włącza tryb OC?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający kartę graficzną RTX 3060 Ti zgłasza problem z maksymalnymi zegarami na pulpicie, które powodują przegrzewanie się karty. Po odinstalowaniu sterowników przez DDU problem ustępuje, ale na starych sterownikach wydajność gier jest niezadowalająca. Użytkownik zauważa, że temperatura karty spada po uruchomieniu MSI Afterburner, ale zegary pozostają na pełnej mocy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie obciążenia karty, zainstalowanie starszych wersji sterowników oraz wykonanie czystego rozruchu. Pojawiają się również pytania o przełącznik BIOS na karcie graficznej, który może włączać tryb OC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA