logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makita DC18RC - świecenie czerwonej i żółtej diody, usterka w diodzie zenera BZB84-B18

dawid19z 27 Paź 2023 20:36 2361 1
REKLAMA
  • #1 20788453
    dawid19z
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam, czy spotkał się ktoś z taka usterką w DC18RC? Po podłączeniu zasilania świeci się czerwona i żółta dioda, po włożeniu baterii nic się nie dzieje. Teoretycznie te dwie kontrolki powinny oznaczać że włączył się tryb ładowania optymalnego tylko że jest to możliwe dopiero po włożeniu baterii a tutaj dzieje się to od razu po podłączeniu do zasilania.
    Jak dotąd udało mi się zlokalizować uszkodzoną podwójną diodę zenera (oznaczenie PU czyli model BZB84-B18) w obwodzie zasilania przetwornicy FA5642 (IC101) sterującej głównym trafem, zamówiłem nową i czekam aczkolwiek na próbę pominąłem zenera i nic to nie zmieniło. Co ciekawe napięcie zasilania tego układu wynosi 16V a dioda zenera jest na 18V więc to napięcie jest za niskie. Z tego co udało mi się ustalić to wychodzi ono z układu MIP2K2 z pinu vcc. Układ ten to przetwornica transformatora pomocniczego. Jeżeli ktoś naprawiał taką ładowarkę i mierzył to napięcie to będę wdzięczny za informacje czy 16V jest ok. Według noty układu FA5642 optymalne napięcie to 15V a max to 26V więc z 16V powinna działać gdyby nie ta dioda.

Ogólnie sprawdzałem już wszystko co przyszło mi do głowy, transoptory, diody, rezystory, mostek, mosfet i nic poza tą diodą podejrzanego nie znalazłem. Za wszelką pomoc będę wdzięczny.

Przedni panel ładowarki DC18RC z zapalonymi czerwoną i żółtą diodą.
  • REKLAMA
  • #2 20811876
    dawid19z
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Wymieniłem uszkodzoną diodę BZB84-B18 i układ MIP2K2 nic to niestety nie dało. Pomierzyłem wszystko jeszcze raz od strony zasilania pierwotnego i nie mogę zlokalizować innych uszkodzonych elementów. Jeżeli ktoś naprawiał taką i wie jakie było napięcie na pinie vcc układu MIP2K2 to proszę o informację, będę wdzięczny za wszelką pomoc. Na ten moment zostawiam tę ładowarkę bo mam parę innych rzeczy do naprawy a może uda się zdobyć taką sprawną do porównania to cos prędzej zdiagnozuję.
REKLAMA