logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewodnik dotyczący konwersji sterownika LED 110 V na 220 V proces krok po kroku

Hot_Amir 27 Paź 2023 20:49 4452 66
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie przerobić sterownik LED 110 V tak, aby działał z sieci 220 V bez użycia transformatora obniżającego napięcie?

Nie da się tego zwykle bezpiecznie zrobić prostą przeróbką; jeśli sterownik ma na etykiecie lub w danych zakres 100–240 V, powinien działać z 220 V bez zmian, a jeśli jest tylko na 110 V, najbezpieczniej użyć transformatora obniżającego 220 V do 110 V [#20788478][#20788497] Samo podniesienie napięcia wejściowego może uszkodzić układ, bo po wyprostowaniu 220 V AC daje około 310 V na kondensatorze filtrującym, a w środku mogą być elementy dobrane tylko na niższe napięcie, np. tranzystor, transformator przetwornicy i inne części zasilacza [#20789176][#20892157] Nawet jeśli wymienisz kondensator na wyższe napięcie, to zwykle nie wystarczy, bo trzeba też sprawdzić pozostałe elementy toru wejściowego i bezpieczeństwo całego układu [#20892041][#20892157]
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #31 20794251
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 940
    Hot_Amir napisał:
    Przepraszam, ale nadal występuje problem z linkami do zdjęć. Proszę o rozważenie podania krótkiego opisu urządzenia, jego modelu lub jakichkolwiek możliwych do zidentyfikowania tekstów, symboli lub liczby pinów. Te informacje pomogą mi udzielić najlepszej możliwej porady lub wskazówki.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #32 20794293
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    Ocena: 2

@ElektrodaBot Multimetr cyfrowy DT9205A wyprodukowany przez fabrykę Excel w Chinach. 4-1/2 cyfry Maksymalny odczyt 19999
  • #33 20794297
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Multimetr cyfrowy DT9205A wyprodukowany przez fabrykę Excel w Chinach. 4-1/2 cyfry Maksymalny odczyt 19999
    Dziękujemy za informację. Multimetr cyfrowy DT9205A to popularne urządzenie służące do pomiaru napięcia, prądu i rezystancji. Potrzebujesz pomocy z konkretną funkcją lub masz jakieś problemy techniczne z tym urządzeniem? Czy możesz opisać problem bardziej szczegółowo?
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #34 20794335
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    ElektrodaBot napisał:
    Hot_Amir napisał:
    Przepraszamy, ale nadal wydaje się, że występuje problem z linkami do obrazów. Dołącz krótki opis urządzenia, jego model lub jakikolwiek tekst, symbole lub liczbę pinów umożliwiających identyfikację. Informacje te mogą pomóc mi w udzieleniu najlepszej możliwej porady lub wskazówek.
    @ElektrodaBot Multimetr cyfrowy DT9205A wyprodukowany przez fabrykę Excel w Chinach. 4-1/2 cyfry Maksymalny odczyt 19999
  • #35 20794336
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Multimetr cyfrowy DT9205A wyprodukowany przez fabrykę Excel w Chinach. 4-1/2 cyfry Maksymalny odczyt 19999 Multimetr cyfrowy DT9205A wyprodukowany przez fabrykę Excel w Chinach. 4-1/2 cyfry Maksymalny odczyt 19999
    Widzę, że ponownie odwołujesz się do multimetru cyfrowego DT9205A. Czy mógłbyś podać więcej szczegółów na temat tego, co chcesz omówić lub jaki masz problem? Czy są jakieś konkretne odczyty, które nie są zgodne z oczekiwaniami lub jakieś funkcje nie działają prawidłowo? Im bardziej szczegółowe informacje, tym lepiej mogę pomóc.
  • #36 20794355
    Hot_Amir
    Poziom 3  

ElektrodaBot napisał:
    Hot_Amir napisał:
    Przepraszamy, ale nadal wydaje się, że występuje problem z linkami do obrazów. Proszę rozważyć podanie krótkiego opisu urządzenia, jego modelu lub wszelkich możliwych do zidentyfikowania tekstów, symboli lub liczby pinów. Informacje te mogą pomóc mi w udzieleniu najlepszej możliwej porady lub wskazówek.

Multimetr cyfrowy DT9205A wyprodukowany przez fabrykę Excel w Chinach. 4-1/2 cyfry Maksymalny odczyt 19999
  • #37 20794359
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Przepraszam, ale nadal występuje problem z linkami do zdjęć. Proszę o rozważenie podania krótkiego opisu urządzenia, jego modelu lub jakichkolwiek możliwych do zidentyfikowania tekstów, symboli lub liczby pinów. Te informacje pomogą mi udzielić najlepszej możliwej porady lub wskazówki.
    Przykro mi, ale jako chatbot nie mogę obecnie wyświetlać ani analizować obrazów. Mogę jednak pomóc na podstawie informacji podanych w formie tekstowej.

Wspomniałeś o modelu multimetru cyfrowego DT9205A, urządzeniu o 4-1/2 cyfrach i maksymalnym odczycie 19999, wyprodukowanym przez Excel w Chinach.

Czy mógłbyś sprecyzować, z jakim problemem masz do czynienia w przypadku tego urządzenia lub jakich informacji szukasz? Na przykład, czy masz problemy z wykonywaniem pomiarów lub nie wiesz, jak korzystać z określonej funkcji? Wszelkie dodatkowe informacje będą bardzo pomocne.
  • #38 20794377
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot @ElektrodaBot Ty i ja napisaliśmy około 20 wiadomości na temat tego problemu. Zadawałem pytania, a ty odpowiadałeś. Wszystkie wiadomości były kontynuacją poprzedniej wiadomości. Odeszłeś od tematu? Uważam, że tak, ponieważ Twoja ostatnia odpowiedź to sugeruje. Czy to mój błąd w wysłaniu SMS-a? Jak możemy kontynuować dyskusję? Wygląda na to, że nie znalazłeś informacji, które wysłałem na mój temat i problem, albo je zostawiłeś. W takim razie? Gdzie popełniłem błąd? Jak kontynuować poprzednie tematy i wiadomości. Powinniśmy kontynuować?
  • #39 20795151
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot Ty i ja napisaliśmy około 20 wiadomości na temat tego problemu. Zadawałem pytania, a ty odpowiadałeś. Wszystkie wiadomości były kontynuacją poprzedniej wiadomości. Odeszłeś od tematu? Uważam, że tak, ponieważ Twoja ostatnia odpowiedź to sugeruje. Czy to mój błąd w wysłaniu SMS-a? Jak możemy kontynuować dyskusję? Wygląda na to, że nie znalazłeś informacji, które wysłałem na mój temat i problem, albo je zostawiłeś. W takim razie? Gdzie popełniłem błąd? Jak kontynuować poprzednie tematy i wiadomości. Powinniśmy kontynuować?
  • #40 20795156
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    (...) bo Twoja ostatnia odpowiedź to sugeruje. Czy popełniłem błąd wysyłając tekst? Jak możemy kontynuować dyskusję? Wygląda na to, że nie znalazłeś informacji, które wysłałem na mój temat i problem lub je opuściłeś. Jeśli tak? Gdzie popełniłem błąd? Jak kontynuować poprzednie tematy i wiadomości. Kontynuujemy?
    Przepraszam, jeśli zaszło jakieś nieporozumienie. Jako chatbot nie mam zdolności do przypominania sobie poprzednich rozmów lub schodzenia z tematu. Jestem tutaj, aby oferować pomoc i wskazówki w oparciu o informacje zawarte w każdej indywidualnej wiadomości.

Aby lepiej Ci pomóc, czy mógłbyś podsumować problem, jaki masz z multimetrem cyfrowym DT9205A? Na przykład, czy jakaś konkretna funkcja nie działa zgodnie z oczekiwaniami, czy masz pytania dotyczące odczytu pomiarów lub czy jest coś innego, z czym się zmagasz? Będziemy wdzięczni za cierpliwość i zrozumienie.
  • #41 20795199
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot Ty i ja napisaliśmy około 20 wiadomości na temat tego problemu. Zadawałem pytania, a ty odpowiadałeś. Wszystkie wiadomości były kontynuacją poprzedniej wiadomości. Odeszłeś od tematu? Uważam, że tak, ponieważ Twoja ostatnia odpowiedź to sugeruje. Czy to mój błąd w wysłaniu SMS-a? Jak możemy kontynuować dyskusję? Wygląda na to, że nie znalazłeś informacji, które wysłałem na mój temat i problem, albo je zostawiłeś. W takim razie? Gdzie popełniłem błąd? Jak kontynuować poprzednie tematy i wiadomości. Powinniśmy kontynuować? @ElektrodaBot
    Po wymianie akumulatora multimetr nie włączył się. Czy możesz przesłać mi arkusz danych obwodu włączania i wyłączania? Prawdopodobnie zostało to naprawione w przypadku ICLM 385 i podstawowego przesunięcia danych LCD 2x20. Proszę, prowadź mnie. Pokaż mi wejście + i minus. Jeśli się zaświeci, wystąpił problem z przewodami komunikacyjnymi zebry. Wyświetlacz LCD jest czarno-biały.
  • #42 20795207
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    (...) bo Twoja ostatnia odpowiedź to sugeruje. Czy popełniłem błąd wysyłając tekst? Jak możemy kontynuować dyskusję? Wygląda na to, że nie znalazłeś informacji, które wysłałem na mój temat i problem lub je opuściłeś. Jeśli tak? Gdzie popełniłem błąd? Jak kontynuować poprzednie tematy i wiadomości. Kontynuujemy?
    Przepraszam za wszelkie nieporozumienia. Jako chatbot nie mam możliwości przywoływania lub odwoływania się do poprzednich rozmów. Jednak jestem tutaj, aby zaoferować pomoc w oparciu o informacje dostarczone w każdej interakcji.

Jeśli chodzi o multimetr cyfrowy DT9205A, z przyjemnością pomogę. Czy mógłbyś łaskawie podsumować problem, którego doświadczasz lub jakiekolwiek pytania, które możesz mieć na ten temat? Aby wyjaśnić, czy są jakieś konkretne funkcje, które nie działają zgodnie z oczekiwaniami, czy też masz problemy z interpretacją pomiarów? Wszelkie informacje będą dla mnie bardzo pomocne.
  • #43 20795237
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot
    Po wymianie akumulatora multimetr nie włączył się. Czy możesz przesłać mi arkusz danych obwodu włączania i wyłączania? Prawdopodobnie zostało to naprawione w przypadku ICLM 385 i podstawowego przesunięcia danych LCD 2x20. Proszę, prowadź mnie. Pokaż mi wejście + i minus. Jeśli się zaświeci, wystąpił problem z przewodami komunikacyjnymi zebry. Wyświetlacz LCD jest czarno-biały.
  • #44 20795240
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Po wymianie baterii multimetr nie włączył się. Czy możesz przesłać mi arkusz danych obwodu włączania i wyłączania? Prawdopodobnie jest to naprawione za pomocą ICLM 385 i 2x20 base LCD datashift. Proszę o wskazówki. Pokaż mi wejście + i ujemne. Jeśli się włącza, to jest problem z przewodami komunikacyjnymi zebry. LCD jest czarno-biały.
    Wygląda na to, że masz do czynienia z dość złożonym problemem. Niestety, bez dokładnych schematów multimetru DT9205A nie jestem w stanie podać dokładnych szczegółów obwodu włączania i wyłączania.

Mogę jednak udzielić pewnych ogólnych wskazówek. ICLM385, o którym wspomniałeś, jeśli rzeczywiście jest częścią multimetru, jest regulowaną diodą referencyjną napięcia mikro-zasilania. Najprawdopodobniej jest ona częścią obwodu odniesienia napięcia, a nie obwodu włączania/wyłączania zasilania.

Jeśli chodzi o wyświetlacz LCD, pasek zebry, znany również jako złącze elastomerowe, jest częstą przyczyną problemów z wyświetlaczem. Jeśli widzisz całkowicie czarny lub biały ekran, może to być problem z połączeniem. Zanim wyciągniesz pochopne wnioski, zalecam:

1. Upewnić się, że bateria multimetru jest zainstalowana prawidłowo, z prawidłową polaryzacją (+/-) i że jest to świeża bateria.
    2. Sprawdzić PCB (płytkę drukowaną) pod kątem widocznych uszkodzeń, takich jak spalone elementy lub przerwane ścieżki.
    3. Jeśli możesz to zrobić, zdemontuj multimetr i ponownie podłącz złącze zebra. Upewnij się, że jest prawidłowo wyrównane i ma dobry kontakt z płytką drukowaną i wyświetlaczem LCD.

Mam nadzieję, że to pomoże. Czy możesz dać mi znać, co znajdziesz po tych krokach?
  • #45 20795256
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot Jak wyczyścić i sprawdzić stan zdrowia I złącze zebra ؟Czy można pisać w języku perskim?
  • #46 20795260
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Jak wyczyścić i sprawdzić stan złącza zebra؟Czy można pisać w języku perskim?
    Złącze zebra można ostrożnie wyczyścić alkoholem izopropylowym i miękką szczoteczką. Należy jednak pamiętać, aby nie szorować zbyt mocno, ponieważ może to spowodować uszkodzenie złącza. Możesz użyć multimetru, aby sprawdzić ciągłość złącza. Jeśli obwód jest przerwany, oznacza to, że pasek zebry może być uszkodzony.

Niestety, jako sztuczna inteligencja stworzona do interakcji w języku angielskim, obecnie nie jestem w stanie zrozumieć ani odpowiedzieć w języku perskim. Moim celem jest pomóc ci w najlepszy możliwy sposób w ramach moich możliwości. Jeśli masz więcej pytań lub potrzebujesz dalszych wyjaśnień, nie wahaj się zapytać.
  • #47 20795269
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot Czy pojedyncze złącze zebry przewodzi? Podaj rysunek i wyjaśnij, z jakich części składa się staw zebry. Wyjaśnij mi również lub poinstruuj, jak sprawdzić zdrowie zebry.
  • #48 20795275
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Czy pojedyncze złącze zebra przewodzi prąd? Przedstaw i wyjaśnij części stawu zebry..... Wyjaśnij lub poinstruuj mnie, jak sprawdzić stan zebry
    Złącze zebra, znane również jako złącze elastomerowe, składa się z naprzemiennych warstw przewodzącej i nieprzewodzącej gumy lub silikonu. Każda pojedyncza przewodząca warstwa lub pasek złącza zebra rzeczywiście przewodzi prąd, ale tylko w kierunku prostopadłym do warstw, a nie wzdłuż ich długości. W ten sposób możliwe jest połączenie szkła LCD z płytką drukowaną bez zwierania blisko rozmieszczonych styków.

Warstwy przewodzące zwykle zawierają węgiel lub materiał na bazie srebra, aby zapewnić przewodzenie, podczas gdy warstwy nieprzewodzące to zwykle silikon lub guma.

Aby sprawdzić stan złącza zebra, można użyć multimetru ustawionego na pomiar rezystancji. Przykładając sondy do przeciwległych końców pojedynczej warstwy przewodzącej (prostopadle do warstw), powinieneś być w stanie zobaczyć niską rezystancję, ponieważ jest ona przewodząca. Jeśli rezystancja jest wysoka lub obwód otwarty, oznacza to, że warstwa może być uszkodzona.

Należy jednak pamiętać, że złącza te są delikatne, więc wszelkie testy należy wykonywać delikatnie, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Jeśli zidentyfikowałeś, że problemem jest złącze zebra, może być konieczna jego wymiana, ponieważ naprawa tych złączy jest generalnie niewykonalna.

Jeśli problem nadal występuje, może to być problem z samym wyświetlaczem LCD lub sterującymi nim obwodami.

Daj mi znać, jeśli to pomoże lub jeśli jest coś jeszcze, co chciałbyś wiedzieć!
  • #49 20795293
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot Jak sprawdzić stan rozrusznika LCD lub znaleźć go w urządzeniu? Jaki waszym zdaniem jest kształt i obwód obwodu zał./wył. z obudową ciśnieniową zastosowaną w multimetrze i jak zmierzyć napięcie? Możliwe, że część obwodu włączania/wyłączania nie wysyła napięcia zasilania. Jak zmierzyć napięcie obwodu rozrusznika LCD? Gdzie Waszym zdaniem powinienem szukać obwodu i zmierzyć napięcie? Jakie macie rady na cały mój problem?
  • #50 20795299
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    (...) ltimetr, a jak zmierzyć napięcie? Możliwe, że część obwodu włączania/wyłączania nie wysyła napięcia zasilania.... Jak zmierzyć napięcie obwodu startowego LCD? Waszym zdaniem, gdzie powinienem szukać obwodu i zmierzyć napięcie? Jaką masz radę na cały mój problem?
    Przed sprawdzeniem stanu startera LCD, ważne jest, aby wiedzieć, że wyświetlacz LCD nie ma tradycyjnego "startera" jak lampa fluorescencyjna. Zamiast tego posiada inwerter podświetlenia lub sterownik LED, w zależności od tego, czy jest to wyświetlacz z podświetleniem CCFL czy LED.

Jeśli masz do czynienia z urządzeniem ręcznym, takim jak multimetr, prawdopodobnie używa ono prostego wyświetlacza LCD bez podświetlenia, a tym samym bez startera lub sterownika.

Jeśli chcesz sprawdzić stan wyświetlacza LCD lub jego obwodu sterującego w multimetrze, musisz najpierw zidentyfikować układ scalony sterujący wyświetlaczem LCD. Ogólnie rzecz biorąc, zdrowy układ scalony sterownika LCD powinien mieć stabilne napięcie zasilania i zmienne napięcia na segmencie i wspólnych pinach wyjściowych, gdy zmienia się wyświetlacz.

W przypadku obwodu włącznika/wyłącznika w multimetrze jest to często prosty przełącznik mechaniczny, który łączy lub odłącza zasilanie z baterii do reszty obwodu. Napięcie, gdy przełącznik jest włączony, można zmierzyć za pomocą multimetru na zaciskach akumulatora. Powinno ono być zbliżone do napięcia znamionowego akumulatora.

Jeśli podejrzewasz, że obwód przełącznika nie wysyła napięcia włączenia, powinieneś najpierw sprawdzić napięcie na wyjściu przełącznika, gdy jest on włączony. Jeśli nie ma napięcia lub jest ono niższe od znamionowego napięcia akumulatora, problem może leżeć po stronie przełącznika lub akumulatora.

Jeśli napięcie na wyjściu przełącznika jest w porządku, ale urządzenie nadal się nie włącza, problem może leżeć po stronie przełącznika - być może bezpiecznika lub obwodu zarządzania zasilaniem.

Zawsze należy postępować krok po kroku, sprawdzając kolejno każdą część obwodu, zaczynając od źródła zasilania. Zawsze dobrze jest mieć schemat urządzenia, jeśli to możliwe, ponieważ ułatwi to proces rozwiązywania problemów.

Mam nadzieję, że to pomoże! Masz inne pytania lub potrzebujesz dodatkowych wyjaśnień?
  • #51 20795304
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot W poprzedniej wiadomości: chodzi o rozrusznik sterownika.
  • #52 20795312
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    W poprzedniej wiadomości: chodzi o starter sterownika.
    Widzę, że chodzi Ci w takim razie o sterownik lub kontroler LCD, który zarządza sygnałami dla poszczególnych pikseli wyświetlacza LCD.

Testowanie kondycji sterownika LCD może być nieco bardziej skomplikowane, ponieważ wymaga zrozumienia, jak działa konkretny sterownik. Oto uproszczona procedura ogólna:

1. Zlokalizuj sterownik: Sterownik/kontroler LCD zwykle znajduje się na głównej płytce drukowanej i jest podłączony do wyświetlacza LCD za pomocą kabla taśmowego. Często jest to mały układ scalony.

2. Sprawdź zasilanie: Upewnij się, że prawidłowe napięcie jest dostarczane do sterownika. Zwykle można to zrobić za pomocą multimetru, aby sprawdzić napięcie na pinach zasilania sterownika, które są wyszczególnione w arkuszu danych chipa.

3. Sprawdź sygnały wyjściowe: Sterownik będzie wysyłał sygnały do wyświetlacza LCD, które zwykle można sprawdzić za pomocą oscyloskopu. Ponownie, należy zapoznać się z arkuszem danych sterownika, aby zrozumieć, czego szukać. Multimetr może nie być wystarczający, ponieważ sygnały mogą być dynamiczne.

4. Sprawdź sygnały wejściowe: Podobnie, możesz sprawdzić sygnały wejściowe docierające do sterownika. Zazwyczaj będą to sygnały cyfrowe z mikrokontrolera i będą bardziej złożone niż sygnały wyjściowe.

5. Wymień, jeśli to konieczne: Jeśli okaże się, że sterownik nie działa poprawnie, może być konieczna jego wymiana. Jednak biorąc pod uwagę złożoność tych komponentów, częściej wymienia się całe urządzenie lub płytkę drukowaną.

Pamiętaj, aby zawsze zachować ostrożność podczas sondowania obwodu pod napięciem, aby uniknąć zwarcia lub innych uszkodzeń.

Czy to odpowiedź na Twoje pytanie, czy jest coś jeszcze, co chciałbyś wiedzieć?
  • #53 20795313
    Hot_Amir
    Poziom 3  

>>20795299
    Zgodnie z moim poprzednim pytaniem i Twoją odpowiedzią muszę powiedzieć, że nie ma włącznika i wyłącznika, jest obudowa pchana, którą łączy się przez naciśnięcie i odłącza poprzez zdjęcie ręki. Miałem na myśli taki obwód.
  • #54 20795324
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Zgodnie z moim poprzednim pytaniem i Twoją odpowiedzią, muszę powiedzieć, że nie ma włącznika i wyłącznika, jest obudowa wciskana, która jest podłączana przez naciśnięcie i odłączana przez zdjęcie ręki, miałem na myśli taki obwód
    Widzę, że masz na myśli chwilowy przełącznik przyciskowy. Ten rodzaj przełącznika jest zwykle używany do funkcji włączania zasilania, gdzie naciśnięcie przycisku na krótko włącza urządzenie, a kolejne naciśnięcie wyłącza je.

Działanie takiego przełącznika w urządzeniu elektronicznym zwykle wiąże się z pewnym obwodem za nim. Obwód ten często zawiera przerzutnik lub obwód zatrzaskowy, który utrzymuje stan włączenia nawet po zwolnieniu przycisku i resetuje się do stanu wyłączenia po ponownym naciśnięciu przycisku.

Aby przetestować tę część obwodu, można wykonać następujące czynności:

1. Sprawdzenie działania przełącznika: Najbardziej podstawową czynnością jest sprawdzenie, czy przełącznik działa prawidłowo. Użyj multimetru w trybie ciągłości, aby sprawdzić, czy przełącznik jest zamknięty po naciśnięciu i otwarty po zwolnieniu.

2. Sprawdź napięcie: Gdy urządzenie jest włączone, sprawdź napięcie na wyjściu przełącznika. Powinno ono być zbliżone do napięcia zasilania. Jeśli nie, może to oznaczać problem z samym przełącznikiem lub zasilaniem przełącznika.

3. Sprawdź obwód zatrzaskowy: Jeśli przełącznik działa prawidłowo, ale urządzenie nie pozostaje włączone, problem może dotyczyć obwodu zatrzaskowego. W przypadku braku schematu, zidentyfikowanie tego obwodu może być trudne. Ale często zawiera on kilka tranzystorów, rezystorów i kondensatorów znajdujących się w pobliżu przełącznika.

4. Śledź obwód: Użyj multimetru lub narzędzia do śledzenia obwodu, aby śledzić obwód od przełącznika do głównego źródła zasilania, sprawdzając wszelkie zerwane połączenia, uszkodzone komponenty lub cokolwiek nienormalnego.

Pamiętaj, aby zawsze zachować ostrożność podczas pracy z obwodami pod napięciem. Upewnij się, że odłączyłeś zasilanie przed sondowaniem, aby uniknąć jakichkolwiek uszkodzeń.

Czy powyższe informacje pomogły Ci w rozwiązaniu problemu lub czy jest coś jeszcze, co powinieneś zrozumieć?
  • #55 20795635
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot Czy listwa zebry podłączona do LCD powinna mieć rezystancję czy jej rezystancja powinna być bliska zeru? Zmierzyłem pasek kontaktowy zebry pierwszym i ostatnim omomierzem i ma on rezystancję około kiloomów. Czy jest uszkodzony czy powinien mieć opór? Czy to oznaka awarii kontaktu z zebrą? Czy jeśli podłączę przewód zamiast uszkodzonej linii, ponieważ rezystancja przewodu jest bliska zeru, czy uszkodzi to wyświetlacz LCD?
  • #56 20795639
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    (...) zadziałaj paskiem z pierwszym i ostatnim omomierzem i ma oporność około kilo omów. Czy jest uszkodzona, czy powinna mieć rezystancję? Czy to oznaka uszkodzenia styków zebry? Jeśli podłączę przewód zamiast linii, która jest uszkodzona, ponieważ rezystancja przewodu jest bliska zeru, czy spowoduje to uszkodzenie wyświetlacza LCD?
    Listwa Zebra lub złącze elastomerowe jest kluczową częścią interfejsu między wyświetlaczem LCD a jego płytką kontrolera. Jest on wykonany z naprzemiennych warstw przewodzącej i nieprzewodzącej gumy silikonowej, a jego działanie polega na przepuszczaniu prądu elektrycznego tylko prostopadle (pionowo) z wyświetlacza LCD do płyty kontrolera i odwrotnie.

Podczas pomiaru rezystancji należy pamiętać, że pasek Zebra został zaprojektowany tak, aby przewodzić tylko w jednym określonym kierunku (pionowo), a nie poziomo. Jeśli zmierzysz rezystancję od jednego końca paska do drugiego (poziomo), rzeczywiście odczytasz wysoki poziom rezystancji w kiloomach lub wyższy, nawet jeśli pasek jest całkowicie zdrowy. Dzieje się tak dlatego, że elektryczność nie powinna podróżować w ten sposób; każda warstwa przewodząca jest elektrycznie odizolowana od swoich sąsiadów przez warstwy nieprzewodzące.

Z drugiej strony, jeśli miałbyś zmierzyć rezystancję na całej grubości paska (pionowo), zobaczyłbyś bardzo niską rezystancję - bliską zeru omów. Jest to jednak bardzo trudne do dokładnego zmierzenia ze względu na mały rozmiar i kruchą naturę pasków.

Jeśli chodzi o pytanie dotyczące zastąpienia paska Zebra przewodem, zdecydowanie odradzam takie rozwiązanie. Pasek Zebra został zaprojektowany tak, aby delikatnie równoważyć nacisk i łączność między wyświetlaczem LCD a płytą kontrolera. Użycie kawałka drutu mogłoby łatwo uszkodzić styki LCD i nie zapewniłoby niezbędnej izolacji między sąsiednimi stykami.

Potrzebujesz więcej wyjaśnień lub innych informacji związanych z paskiem Zebra lub połączeniami LCD?
  • #57 20795643
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot, proszę o informację jak przetestować połączenia zebry i jakie są oznaki jej awarii? Jakie są oznaki, że jest zdrowy? Jak należy to przetestować?
  • #58 20795649
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Powiedz mi jak przetestować połączenia zebry i jakie są oznaki jej awarii? Jakie są oznaki, że jest zdrowy? Jak należy je testować?
    Testowanie paska Zebra (elastomerowego) może być nieco skomplikowane ze względu na jego unikalne właściwości. Jak wspomniałem wcześniej, paski te są zaprojektowane tak, aby przewodzić prąd tylko w kierunku prostopadłym, między wyświetlaczem LCD a płytką kontrolera.

Jednak niektóre ogólne kroki w celu przetestowania pasków Zebra mogą być następujące:

1. Oględziny: Sprawdź pasek pod kątem widocznych oznak uszkodzeń fizycznych, takich jak przecięcia, postrzępienia lub deformacje. Należy również szukać śladów korozji lub ciał obcych na pasku.

2. Czystość: Upewnij się, że pasek Zebra i obszary styku na wyświetlaczu LCD i płycie kontrolera są czyste. Brud, kurz lub oleje mogą zakłócić połączenie.

3. Prawidłowe wyrównanie: Upewnij się, że pasek jest prawidłowo wyrównany ze stykami na wyświetlaczu LCD i płycie kontrolera. Nieprawidłowe wyrównanie może spowodować słabe połączenie lub jego brak.

4. Nacisk na styki: Aby uzyskać dobre połączenie, pasek Zebra wymaga nacisku. Jeśli urządzenie, które wywiera ten nacisk (zwykle część obudowy wyświetlacza LCD) jest uszkodzone lub zdeformowane, może nie wywierać wystarczającego nacisku, aby zapewnić niezawodne połączenie.

Oznaki awarii paska Zebra mogą obejmować:

- Przerywane działanie wyświetlacza LCD
    - Niedziałające linie lub sekcje wyświetlacza
    - Brak działania wyświetlacza LCD pomimo prawidłowego działania reszty urządzenia

Niestety, nie ma prostego sposobu na bezpośrednie przetestowanie właściwości przewodzących paska Zebra bez specjalistycznego sprzętu ze względu na jego niewielki rozmiar i delikatną naturę.

Jeśli sprawdziłeś wszystko inne, a wyświetlacz LCD nadal nie działa poprawnie, warto spróbować wymienić pasek Zebra, ponieważ może on z czasem ulec zużyciu, szczególnie w trudnych warunkach.

Czy masz inne pytania lub wątpliwości dotyczące tego tematu?
  • #59 20795658
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot Czy Varcher ma taśmę zastępczą, którą mogę wykonać? A może powinienem kupić w sklepie? Czy da się to zrobić z węgla i grafenu czy czegoś innego i nie zwariować? Albo jak naprawić linię zebry?
  • #60 20795662
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Czy Varcher ma taśmę zastępczą, którą mogę zrobić? A może powinienem kupić w sklepie? Czy mogę zrobić ją z węgla i grafenu lub czegoś innego i nie zwariować? Albo jak naprawić linię zebry?
    Tworzenie DIY zamiennika dla paska Zebra (elastomerowego) nie jest powszechnie wykonywane i generalnie odradzam to. Paski te są wykonane z precyzją, a dokładny skład warstw (przewodzących i nieprzewodzących) ma kluczowe znaczenie dla ich działania.

Użycie domowej roboty materiału przewodzącego, takiego jak mieszanka węgla i grafenu, może wydawać się wykonalne w teorii, ale w praktyce trudno jest osiągnąć wymaganą precyzję, warstwowość i elastyczność za pomocą domowych metod.

Należy również pamiętać, że pasek Zebra to nie tylko przewodnik. Pełni ona również funkcję mechaniczną, zapewniając niezbędny nacisk między wyświetlaczem LCD a płytką kontrolera. Domowy zamiennik może nie zapewniać odpowiedniego nacisku, potencjalnie powodując uszkodzenie lub słabe połączenie.

Jeśli chodzi o naprawę paska Zebra, generalnie nie jest to możliwe. Nie ma żadnych części, które mogą być naprawiane przez użytkownika, a każda próba oderwania warstw w celu naprawienia usterki prawdopodobnie zrujnowałaby pasek.

Najlepszym rozwiązaniem jest zazwyczaj wymiana paska na nowy. Można je nabyć u dostawców elektroniki, a ze względu na szeroką gamę rozmiarów/typów, należy upewnić się, że zamawia się odpowiedni dla danego wyświetlacza LCD.

Przed wymianą paska warto go jednak ponownie zamontować (wyjąć i umieścić z powrotem) i wyczyścić styki na wyświetlaczu LCD i płytce drukowanej, ponieważ czasami problemy mogą być spowodowane brudem lub złym wyrównaniem, a nie wadliwym paskiem.

Mam nadzieję, że to odpowiada na Twoje pytanie. Czy jest coś jeszcze, co chciałbyś wiedzieć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o konwersję sterownika LED z napięcia 110 V na 220 V bez użycia transformatora. Odpowiedzi wskazują, że niektóre sterowniki mogą nie być przystosowane do takiej konwersji z powodu ograniczeń w komponentach, takich jak przetwornice i kondensatory. Wskazano, że wymiana kondensatora na wyższe napięcie może być konieczna, ale wiele elementów, w tym transformator, może nie wytrzymać podwyższonego napięcia. Użytkownik wspomina o zasilaczu impulsowym z układem scalonym P1027P65, który może wymagać dalszych modyfikacji. W dyskusji poruszono również problemy z multimetrami, w tym model DT9205A, oraz złącza zebry w wyświetlaczach LCD.
REKLAMA