logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewodnik dotyczący konwersji sterownika LED 110 V na 220 V proces krok po kroku

Hot_Amir 27 Paź 2023 20:49 4035 66
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie przerobić sterownik LED 110 V tak, aby działał z sieci 220 V bez użycia transformatora obniżającego napięcie?

Nie da się tego zwykle bezpiecznie zrobić prostą przeróbką; jeśli sterownik ma na etykiecie lub w danych zakres 100–240 V, powinien działać z 220 V bez zmian, a jeśli jest tylko na 110 V, najbezpieczniej użyć transformatora obniżającego 220 V do 110 V [#20788478][#20788497] Samo podniesienie napięcia wejściowego może uszkodzić układ, bo po wyprostowaniu 220 V AC daje około 310 V na kondensatorze filtrującym, a w środku mogą być elementy dobrane tylko na niższe napięcie, np. tranzystor, transformator przetwornicy i inne części zasilacza [#20789176][#20892157] Nawet jeśli wymienisz kondensator na wyższe napięcie, to zwykle nie wystarczy, bo trzeba też sprawdzić pozostałe elementy toru wejściowego i bezpieczeństwo całego układu [#20892041][#20892157]
Wygenerowane przez model językowy.
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20788477
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    @ElektrodaBot Jak przekonwertować sterownik LED 110 V na 220 V?
  • #2 20788478
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 920
    Hot_Amir napisał:
    Jak przerobić sterownik LED 110V na 220V
    Witam Użytkowniku4348391,

Jeśli chodzi o konwersję sterownika LED 110 V na 220 V, nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. Sterownik LED został zaprojektowany do pracy przy określonym napięciu, a wszelkie zmiany mogą potencjalnie uszkodzić sterownik lub w najgorszym przypadku spowodować pożar.

Jednakże, w zależności od konstrukcji sterownika LED, może on już być zdolny do pracy przy różnych napięciach wejściowych, takich jak 100-240V. Jest to obecnie powszechne w wielu urządzeniach elektronicznych. Pamiętaj, aby najpierw sprawdzić etykietę lub arkusz danych sterownika.

Jeśli sterownik nie został zaprojektowany do bezpośredniej obsługi napięcia 220 V, najbezpieczniejszym i najbardziej zalecanym rozwiązaniem jest użycie transformatora obniżającego napięcie, który może przekształcić napięcie 220 V na 110 V.

Należy pamiętać, że samodzielna modyfikacja sterownika w celu zaakceptowania wyższego napięcia, przy założeniu, że posiadasz wiedzę z zakresu elektrotechniki, prawdopodobnie unieważni gwarancję i może być potencjalnie bardzo niebezpieczna, jeśli nie zostanie wykonana prawidłowo.

Czy możesz podać mi więcej szczegółów na temat marki i modelu sterownika LED? Dzięki temu będę mógł udzielić dokładniejszej porady.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 20788479
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    Jak przekonwertować sterownik LED 110 V na 220 V?

Dodano po 8 [minutach]:

@ElektrodaBot Przynieśli mi diodę LED ze sterownikiem z kraju, w którym napięcie sieci wynosi 110 V, ale w moim kraju napięcie sieci wynosi 220 V. Jak to włączyć bez użycia transformatora obniżającego napięcie?
  • #4 20788497
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Przywieźli mi diodę LED ze sterownikiem z kraju, w którym prąd ma 110 woltów, ale w moim kraju prąd ma 220 woltów. Jak ją włączyć bez użycia transformatora obniżającego napięcie?
    Witam ponownie, User4348391,

Jak wspomniałem wcześniej, należy pamiętać o bezpieczeństwie. Chociaż technicznie możliwe jest zmodyfikowanie sterownika do pracy z wyższym napięciem, generalnie nie jest to zalecane ze względu na związane z tym ryzyko.

Istnieją jednak sterowniki, które są uniwersalne i mogą akceptować zakres napięć, zazwyczaj od 100V do 240V. W takim przypadku sterownik powinien działać dobrze przy zasilaniu 220 V bez konieczności wprowadzania jakichkolwiek modyfikacji.

Czy mógłbyś podać markę i model sterownika LED? Dzięki tym informacjom będę mógł sprawdzić specyfikacje i udzielić dokładniejszej odpowiedzi.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #5 20789176
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4183
    Być może ten sterownik nie nadaje się do takiej konwersji - np. zawiera przetwornicę z tranzystorem na 200V, a po wyprostowaniu 220V na kondensatorze filtrującym masz 310V; a choćbyś wymienił tranzystor, to transformator przetwornicy nie będzie się nadawał...
  • #6 20792043
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot Wyświetlacz LCD mojego multimetru cyfrowego nie włącza się. Wymieniłem akumulator, niestety nie pomogło. Instrukcje dotyczące testowania i pomiaru napięcia oraz dane techniczne podstaw LCD
  • #7 20792048
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Wyświetlacz LCD mojego multimetru cyfrowego nie włącza się. Wymieniłem baterię, niestety nic to nie dało. Instrukcja testowania i pomiaru napięcia oraz specyfikacja podstaw LCD
    Witam Użytkowniku4348391,

Przykro mi słyszeć o twoim multimetrze. Spróbujmy wspólnie rozwiązać ten problem.

Po pierwsze, ważne jest, aby sprawdzić podstawy - czy baterie zostały zainstalowane prawidłowo, z prawidłową polaryzacją? Czasami takie proste kwestie można przeoczyć.

Jeśli baterie są w porządku, powinniśmy sprawdzić bezpiecznik. Większość multimetrów ma bezpiecznik, który może się przepalić, aby chronić miernik przed uszkodzeniem. Jednak przepalony bezpiecznik zazwyczaj powoduje całkowite zatrzymanie pracy miernika, a nie tylko wyświetlacza.

Jeśli bezpieczniki i baterie są w porządku, następnie musimy sprawdzić połączenia z wyświetlaczem LCD. W tym celu należy otworzyć obudowę multimetru. Pamiętaj, bezpieczeństwo przede wszystkim - przed otwarciem upewnij się, że multimetr nie jest podłączony do żadnego źródła napięcia.

Po otwarciu multimetru sprawdź kabel taśmowy lub inne połączenia prowadzące do wyświetlacza LCD. Jeśli są one poluzowane lub uszkodzone, może to być przyczyną problemu. Możesz ponownie uszczelnić połączenia, a jeśli są uszkodzone, może być konieczna ich wymiana.

Jeśli nadal nie działa, może to oznaczać problem z samym wyświetlaczem lub problem z obwodem sterującym wyświetlaczem. W tym momencie bardziej opłacalna może być wymiana całego multimetru, chyba że jest to model z wyższej półki.

Czy możesz mi powiedzieć, jakiej marki i modelu jest Twój multimetr i czy ostatnio miałeś z nim jakieś inne problemy? Pomoże mi to lepiej doradzić.
  • #8 20792061
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot Mój model multimetru to DT9205A. Wyświetla liczby prawidłowe i zmienne. Jestem w trakcie naprawy. Proszę o przesłanie arkusza danych i napięcia odniesienia. Po wymianie baterii wyświetlacz LCD nie włączył się.
  • #9 20792063
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Mój model multimetru to DT9205A. Wyświetla prawidłowe i zmienne liczby. Jestem w trakcie naprawy. Proszę o przesłanie karty katalogowej i napięcia referencyjnego. Po wymianie baterii wyświetlacz LCD nie włącza się.
    Witam ponownie, Użytkownik4348391,

Obawiam się, że nie mogę wysłać arkusza danych bezpośrednio przez to forum, ale mogę wskazać, jak go znaleźć. Arkusz danych multimetru DT9205A można łatwo znaleźć, wykonując proste wyszukiwanie w Google za pomocą słów kluczowych "DT9205A multimeter datasheet". Arkusz danych powinien zawierać informacje, w tym specyfikacje techniczne i instrukcje obsługi.

Jeśli chodzi o wyświetlacz LCD, który się nie włącza, brzmi to jak problem sprzętowy, ponieważ bateria została już wymieniona. Oprócz kroków, które wcześniej zasugerowałem, możesz również spróbować wykonać następujące czynności:

1. Sprawdź ustawienie kontrastu, jeśli takie istnieje. Czasami, jeśli kontrast jest ustawiony zbyt nisko, wyświetlacz LCD wydaje się być wyłączony.
    2. Sprawdź, czy na wyświetlaczu LCD lub na płytce drukowanej nie ma widocznych śladów uszkodzenia lub korozji.
    3. Sprawdź, czy nie ma luźnych połączeń między płytką drukowaną a wyświetlaczem LCD.
    4. Sprawdź ciągłość ścieżek prowadzących do wyświetlacza LCD za pomocą multimetru.

Pamiętaj, że jeśli uszkodzenie jest zbyt rozległe, bardziej opłacalna może być całkowita wymiana multimetru. Multimetry są precyzyjnymi urządzeniami i rozległe naprawy mogą czasami skutkować utratą dokładności.

Nawiasem mówiąc, czy czujesz się komfortowo z demontażem i obsługą urządzeń elektronicznych? Czy dokonywałeś już tego rodzaju napraw?

• #10 20792068
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot Mój model multimetru to DT9205A. Wyświetla liczby prawidłowe i zmienne. Jestem w trakcie naprawy. Proszę o przesłanie arkusza danych i napięcia odniesienia. Po wymianie baterii wyświetlacz LCD nie włączył się. @ElektrodaBot
    Studiowałem na kierunku elektronika. Dużo szukałem w Google, ale nie znalazłem arkusza danych multimetru DT9205A. Dlaczego nie możesz przesłać mi arkusza danych i etapu pomiaru napięcia? To niesprawiedliwe. Proszę o przesłanie arkusza danych oraz punktów napięcia i napięcia odniesienia. Bez multimetru nie mogę dokonać naprawy. Studiowałem elektronikę i naprawdę potrzebuję twojej pomocy. Dziękuję.
  • #11 20792070
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Mój model multimetru to DT9205A. Wyświetla prawidłowe i zmienne liczby. Jestem w trakcie naprawy. Proszę o przesłanie karty katalogowej i napięcia referencyjnego. Po wymianie baterii wyświetlacz LCD nie włącza się.
    Widzę, że masz multimetr cyfrowy DT9205A. To dość popularny model.

Jeśli wyświetlacz LCD nie włącza się nawet po wymianie baterii, może to być problem z połączeniem lub sam wyświetlacz LCD może być uszkodzony. Aby to sprawdzić, musimy otworzyć multimetr i sprawdzić napięcie zasilające moduł LCD. Zazwyczaj moduł LCD działa na bardzo niskim napięciu, zazwyczaj około 3V do 5V.

Niestety, jako sztuczna inteligencja nie mogę wysyłać plików ani załączników. Mogę jednak podpowiedzieć, jak znaleźć arkusz danych dla DT9205A. Możesz po prostu wyszukać "DT9205A datasheet" w wyszukiwarce i powinieneś być w stanie go łatwo znaleźć.

Jeśli chodzi o proces naprawy, jeśli czujesz się komfortowo w diagnozowaniu obwodów elektronicznych, powinieneś zacząć od sprawdzenia napięcia zasilania modułu LCD. Jeśli zasilanie jest w porządku, problem może dotyczyć samego wyświetlacza LCD lub sterownika LCD w mikrokontrolerze.

Pamiętaj, aby zawsze odłączyć obwód od źródła zasilania przed rozpoczęciem pracy. Należy również zachować ostrożność podczas pracy z wyświetlaczem LCD, ponieważ może on być nieco delikatny.

Czy otworzyłeś już multimetr? Czy widzisz jakieś widoczne problemy, takie jak spalone elementy lub luźne przewody?
  • #12 20792079
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot Mój model multimetru to DT9205A. Wyświetla liczby prawidłowe i zmienne. Jestem w trakcie naprawy. Proszę o przesłanie arkusza danych i napięcia odniesienia. Po wymianie baterii wyświetlacz LCD nie włączył się. @ElektrodaBot
    Studiowałem na kierunku elektronika. Dużo szukałem w Google, ale nie znalazłem arkusza danych multimetru DT9205A. Dlaczego nie możesz przesłać mi arkusza danych i etapu pomiaru napięcia? To niesprawiedliwe. Proszę o przesłanie arkusza danych oraz punktów napięcia i napięcia odniesienia. Bez multimetru nie mogę dokonać naprawy. Studiowałem elektronikę i naprawdę potrzebuję twojej pomocy. Dziękuję. @ElektrodaBot
    Którym przewodem podłączyć napięcie 5 V czy 3 V do wyświetlacza LCD? Z wyświetlacza LCD usuwa się napięcie 20 woltów (ma 20 przewodów do podłączenia wejścia)
  • #13 20792091
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Witam ponownie Użytkownik4348391,

Rozumiem, że potrzebujesz arkusza danych i napięcia odniesienia dla multimetru DT9205A, a także pomocy w rozwiązaniu problemu z wyświetlaczem LCD. Niestety, nie mogę fizycznie wysłać arkusza danych, ale mogę powiedzieć, jak go znaleźć. Możesz łatwo uzyskać arkusz danych DT9205A, po prostu googlując "DT9205A datasheet". W wynikach znajdziesz szczegółowe specyfikacje i inne istotne informacje dotyczące multimetru.

Jeśli chodzi o napięcie odniesienia, ten model multimetru zwykle działa przy napięciu wejściowym około 9 V (zwykle dostarczanym przez baterię 9 V). Jeśli urządzenie pokazuje zmienne wartości, może to wskazywać na problem z wewnętrznymi komponentami, które mogą wymagać wymiany.

Jeśli chodzi o wyświetlacz LCD, który nie włącza się nawet po wymianie baterii, może to być problem z samym modułem LCD lub jego złączami. Inne komponenty, takie jak rezystory lub kondensatory, które są zaangażowane w dostarczanie energii do wyświetlacza LCD, również mogą być uszkodzone. Należy sprawdzić te komponenty i ich połączenia.

Aby udzielić bardziej precyzyjnych wskazówek, mam kilka dodatkowych pytań:

1. Czy zaobserwowałeś jakieś widoczne uszkodzenia lub nadpalenia na płytce drukowanej?
    2. Kiedy mówisz "wyświetla prawidłowe i zmienne liczby", czy mógłbyś to rozwinąć? Czy czasami wyświetla prawidłowe pomiary, a innym razem błędne odczyty?
    3. Czy w multimetrze wymieniano cokolwiek poza baterią?
    4. Czy potrafisz posługiwać się lutownicą w przypadku konieczności wymiany komponentów?

Twoje odpowiedzi pomogą mi lepiej Cię poprowadzić.
  • #14 20792213
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot
    Odpowiedzi na Twoje pytania: 1- Nie * 2- Po wymianie baterii wszystkie pomiary wyświetlały się błędnie. 4- Tak, czuję się komfortowo. Poszedłem za Twoją radą i wyszukałem arkusz danych, ale nie znalazłem arkusza danych mojego urządzenia.
  • #15 20792227
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Odpowiedzi na pytania: 1- Nie * 2- Po wymianie baterii wszystkie pomiary były wyświetlane nieprawidłowo. 4- Tak, czuję się komfortowo.I poszedłem za twoją radą, aby poszukać arkusza danych, ale nie znalazłem arkusza danych mojego urządzenia
    Doceniam twoją opinię. Ponieważ nie ma widocznych uszkodzeń, problem może być związany z wadliwym elementem wewnętrznym.

Jeśli chodzi o komentarz dotyczący nieprawidłowych odczytów po wymianie baterii, może to być spowodowane kalibracją lub problemem z przetwornikiem analogowo-cyfrowym (ADC) w mikrokontrolerze.

Kalibracja może z czasem dryfować i powodować niedokładne odczyty. Należy ją okresowo sprawdzać i regulować. Jednak problemy z kalibracją zwykle nie powodują awarii wyświetlacza LCD.

Jeśli przetwornik ADC działa nieprawidłowo, może to również powodować nieprawidłowe odczyty, ale ponownie nie spowoduje to, że wyświetlacz LCD się nie włączy.

Jeśli chodzi o arkusz danych, przepraszam za zamieszanie, ale niestety nie ma dostępnego szczegółowego arkusza danych dla tego konkretnego modelu multimetru, ponieważ jest on dość podstawowy.

Czy sprawdziłeś poziom napięcia na zasilaniu wyświetlacza LCD? Użyj również funkcji ciągłości na innym multimetrze, aby sprawdzić, czy włącznik/wyłącznik działa prawidłowo.

Ponadto, skoro dobrze radzisz sobie z lutowaniem, możesz również sprawdzić i przetestować kondensatory w obwodzie zasilania. Mogą one z czasem ulec awarii, powodując różne problemy.

Pamiętaj, aby odłączyć zasilanie i rozładować wszelkie kondensatory wysokiego napięcia przed rozpoczęciem pracy z urządzeniem. Praca przy obwodzie pod napięciem może być niebezpieczna.

Daj mi znać, co znalazłeś, a będziemy mogli przejść dalej.
  • #16 20793073
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot Zadanie włączenia i wyłączenia realizuje wyłącznik ciśnieniowy, który posiada cztery piny, z czego dwa są połączone ze sobą i podłączone do +akumulatora. Jak myślisz, gdzie podłączone są pozostałe dwa piny? Jakieś rady dotyczące włączania i wyłączania prysznica? Jak mogę przetestować pole komunikacyjne LCD, gdy urządzenie jest otwarte? Czy powinienem włączyć wyświetlacz LCD?
  • #17 20793074
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Zadanie włączania i wyłączania jest wykonywane przez podwozie ciśnieniowe b, które ma cztery piny, z których dwa są połączone ze sobą i podłączone do + baterii. Jak myślicie, gdzie są podłączone pozostałe dwa piny? Porady dotyczące prysznica i wyłączania? Jak przetestować pole komunikacji LCD, gdy urządzenie jest otwarte. Czy powinienem włączyć LCD?
    Twój przełącznik wydaje się być przełącznikiem Double Pole Double Throw (DPDT), jeśli ma cztery piny. W przełączniku DPDT, gdy przełącznik znajduje się w jednej pozycji, pierwszy i drugi pin są połączone, podobnie jak trzeci i czwarty. Gdy przełącznik znajduje się w drugiej pozycji, pierwszy jest połączony z trzecim, a drugi z czwartym.

Rolą tego przełącznika w multimetrze jest prawdopodobnie włączanie i wyłączanie urządzenia, a być może przełączanie między dwoma różnymi funkcjami lub trybami. Aby mieć pewność, potrzebny będzie szczegółowy schemat połączeń multimetru.

Aby przetestować przełącznik, można użyć funkcji ciągłości na innym multimetrze. Powinien pojawić się sygnał dźwiękowy ciągłości, gdy przełącznik jest "włączony" dla pierwszej i drugiej pary pinów, a "wyłączony", gdy przełącznik znajduje się w drugiej pozycji.

Jeśli chodzi o testowanie wyświetlacza LCD, może to być trochę trudne. Najpierw należy sprawdzić wzrokowo, czy nie ma żadnych oznak uszkodzenia. Jeśli wygląda dobrze, problem może dotyczyć połączenia między wyświetlaczem LCD a resztą obwodu.

Większość wyświetlaczy LCD w tego typu urządzeniach ma pasek zebry, który łączy go z płytą główną. Pasek ten może czasami utracić prawidłowy kontakt i spowodować awarię wyświetlacza LCD. Niestety, bez odpowiedniej konfiguracji testowej, przetestowanie wyświetlacza LCD przy wyłączonym zasilaniu jest prawie niemożliwe.

Jeśli czujesz się z tym komfortowo, możesz spróbować ponownie połączyć to połączenie i sprawdzić, czy to przywróci wyświetlacz. Jest to mało prawdopodobne, ale często jest to przyczyną tego typu problemów.

Daj mi znać, jeśli znajdziesz coś w swoich testach!
  • #18 20794127
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot (Jeśli nie masz z tym problemu, możesz spróbować ponownie nawiązać połączenie i sprawdzić, czy to przywróci ekran).
    Moje pytanie jest związane z Waszymi wskazówkami. Jaki jest układ podłączenia napięcia do podstaw multimetru LCD? Do którego pinu podłączyć przewód +3V, a do którego pinu podłączyć 0?
  • #19 20794131
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    ( I
    Jeśli ci to odpowiada, możesz spróbować ponownie nawiązać połączenie i sprawdzić, czy to przywróci ekran).
    Moje pytanie jest związane z Twoimi wskazówkami. Jaki jest układ podłączenia napięcia do baz multimetru LCD? Do którego pinu powinienem podłączyć przewód +3V, a do którego 0?
    Niestety, bez konkretnej karty katalogowej lub szczegółowego schematu konkretnego modelu multimetru, trudno jest udzielić dokładnej porady, który pin LCD powinien być podłączony do +3V, a który do masy (0V).

Wyświetlacze LCD mogą mieć różne wyprowadzenia w zależności od ich konstrukcji i obsługiwanych funkcji. Generalnie jednak wyświetlacze te mają pin zasilania (VDD/VCC), pin uziemienia (GND) i inne piny dla danych i sygnałów sterujących.

Zazwyczaj pierwszy pin (Pin 1) jest zarezerwowany dla VDD (w tym przypadku +3V), a drugi pin (Pin 2) to zazwyczaj GND (0V). Może się to jednak różnić w zależności od modelu. Pozostałe piny są zwykle używane do przesyłania danych / sygnałów sterujących, kontroli kontrastu lub podświetlenia itp.

Zdecydowanie zalecam znalezienie schematu lub pinoutu wyświetlacza LCD, lub przynajmniej podobnego modelu, przed próbą jego ponownego podłączenia. Nieprawidłowe podłączenie zasilania może potencjalnie uszkodzić wyświetlacz lub urządzenie.

Jeśli masz inne pytania lub jeśli masz więcej informacji o swoim urządzeniu, których jeszcze nie udostępniłeś, daj mi znać! Jestem tutaj, aby pomóc.
  • #20 20794146
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot (I
    jeśli Ci to odpowiada, możesz spróbować ponownie nawiązać połączenie i sprawdzić, czy to przywróci ekran).
    Moje pytanie jest związane z Waszymi wskazówkami. Jaki jest układ podłączenia napięcia do podstaw multimetru LCD? Do którego pinu podłączyć przewód +3V, a do którego pinu podłączyć 0?
  • #21 20794153
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    ( I
    Jeśli ci to odpowiada, możesz spróbować ponownie nawiązać połączenie i sprawdzić, czy to przywróci ekran).
    Moje pytanie jest związane z twoimi wskazówkami. Jaki jest układ podłączenia napięcia do baz multimetru LCD? Do którego pinu powinienem podłączyć przewód +3V, a do którego 0?
    Przepraszam, ale bez znajomości dokładnego modelu wyświetlacza LCD i bez arkusza danych lub pinoutu trudno jest udzielić konkretnej porady.

Ogólnie rzecz biorąc, w wielu wyświetlaczach LCD, VCC (lub pin zasilania) i GND (lub masa) są często pierwszymi dwoma pinami po jednej ze stron nagłówka pinów. Może się to jednak znacznie różnić w zależności od modelu.

Zazwyczaj pin VCC (pin 1) jest podłączony do źródła zasilania (+3V w twoim przypadku), a pin GND (pin 2) jest podłączony do masy (0V). Jest to jednak powszechna konfiguracja i może nie mieć zastosowania w przypadku posiadanego wyświetlacza LCD.

Zalecałbym znalezienie arkusza danych dla konkretnego modułu LCD. Arkusz danych powinien zawierać dokładną konfigurację pinów. Jeśli nie możesz go znaleźć, może być konieczne prześledzenie połączeń z płytki drukowanej do wyświetlacza LCD, co może być trudne.

Zanim cokolwiek podłączysz, upewnij się, że masz wszystkie informacje, aby uniknąć uszkodzenia wyświetlacza LCD lub urządzenia. Czy możesz podać markę i model multimetru lub wyświetlacza LCD? Wszelkie dodatkowe informacje mogą być pomocne w prawidłowym prowadzeniu.
  • #22 20794181
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot 1. Wyświetlacz: 3-1/2 cyfry LCD z maksymalnym odczytem 1999.

2. Szybkość pomiaru: aktualizacja 2-3 sek.
    Czy te informacje wystarczą, aby odpowiedzieć na Twoje pytanie?
  • #23 20794184
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    1. Wyświetlacz: 3-1/2 cyfry LCD z maksymalnym odczytem 1999.

2. Szybkość pomiaru: aktualizacje 2-3 sek.
    Czy te informacje są wystarczające, aby odpowiedzieć na pytanie?
    Dziękujemy za dostarczenie dodatkowych informacji. Jednak podane specyfikacje dotyczą raczej możliwości wyświetlacza, a nie jego właściwości elektrycznych lub fizycznych.

Abyśmy mogli dokładnie odpowiedzieć na Twoje pytanie, potrzebowalibyśmy nieco bardziej szczegółowych informacji. Najlepiej byłoby podać markę i model wyświetlacza LCD, a jeszcze lepiej arkusz danych wyświetlacza LCD. Arkusz danych zazwyczaj zawiera szczegółowy układ pinów, który pokazuje dokładnie, gdzie podłączyć przewody +3V i 0V.

Jeśli nie możesz ich znaleźć, kolejną pomocną informacją będzie szczegółowe zdjęcie lub schemat modułu wyświetlacza, w szczególności pokazujący piny lub złącza.

Czy możesz podać te dodatkowe informacje?
  • #24 20794189
    Hot_Amir
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot Czy pomoże, jeśli wyślę Ci zdjęcie wyświetlacza LCD?
  • #25 20794196
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Czy pomoże, jeśli wyślę ci zdjęcie wyświetlacza LCD?
    Tak, to rzeczywiście byłoby bardzo pomocne. Wyraźne, zbliżone zdjęcie wyświetlacza LCD, zwłaszcza sekcji pinów, może pomóc mi zidentyfikować piny uziemienia i VCC. Jeśli piny są oznaczone, byłoby idealnie, ale nawet jeśli nie są, mogę być w stanie zgadnąć na podstawie projektu i układu.
  • #26 20794210
    Hot_Amir
    Poziom 3  

@ElektrodaBot Wyświetlacz LCD podłączony do płytki drukowanej za pomocą taśmy złączeniowej.
  • #27 20794211
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Dziękujemy za udostępnienie zdjęcia. Niestety wygląda na to, że link do zdjęcia nie działa. Czy mógłbyś sprawdzić i przesłać inny link? Możesz też opisać etykiety pinów, jeśli są widoczne. Jeśli obok pinów znajdują się cyfry, symbole lub litery, może to być bardzo pomocne.
  • #29 20794246
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Hot_Amir napisał:
    Dziękuję za nowe linki. Jednak nadal mam problemy z dostępem do obrazów. Czy mógłbyś skorzystać z innej usługi hostingu obrazów? Możesz również spróbować szczegółowo opisać LCD, zwłaszcza etykiety pinów, jeśli są widoczne.

Alternatywnie, jeśli jesteś w stanie zobaczyć jakiekolwiek etykiety obok pinów na wyświetlaczu LCD, możesz po prostu wymienić je tutaj. Zazwyczaj wyświetlacze LCD używają etykiet takich jak VCC (zasilanie), GND (masa), SDA (dane) i SCL (zegar).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o konwersję sterownika LED z napięcia 110 V na 220 V bez użycia transformatora. Odpowiedzi wskazują, że niektóre sterowniki mogą nie być przystosowane do takiej konwersji z powodu ograniczeń w komponentach, takich jak przetwornice i kondensatory. Wskazano, że wymiana kondensatora na wyższe napięcie może być konieczna, ale wiele elementów, w tym transformator, może nie wytrzymać podwyższonego napięcia. Użytkownik wspomina o zasilaczu impulsowym z układem scalonym P1027P65, który może wymagać dalszych modyfikacji. W dyskusji poruszono również problemy z multimetrami, w tym model DT9205A, oraz złącza zebry w wyświetlaczach LCD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA