logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja systemu i map, TPMS, kamera cofania, APN w Ford Focus C-max 1.8 benzyna 2004

Routa 28 Paź 2023 06:20 1107 23
REKLAMA
  • #1 20788739
    Routa
    Poziom 5  
    Ocena: 2

Yo, więc tak. Posiadam Forda Focusa C-max z 2004 roku, 1.8 benzyna (chyba 88 kW i 125 KM), sprowadzonego z Holandii. Posiada on radio podobne do tego ze zdjęcia.
    Problemy:
    1. Jak mogę zaktualizować cały system? Oprogramowanie + mapy.
    2. Dlaczego w opcji TPMS cały czas pokazuje zero barów i nic się nie dzieje?
    3. Kamera cofania wyłącza się tylko na chwilę po wyłączeniu ekranu radia (jeśli dobrze pamiętam).
    4. Nie umiem połączyć się z APN (3gnet i *99* jest wpisane fabrycznie) i co mi to daje?
    5. Jak mogę sprawdzić, czy mam kamerę cofania? (Może nie działa, a ja jej nie używam xD)
    6. Gdy próbuję wejść w menu "Informacje o pojeździe" wyskakuje błąd: Can type error. Dlaczego?
    7. Macie może jakieś dodatkowe wskazówki i rady? :D Aktualizacja systemu i map, TPMS, kamera cofania, APN w Ford Focus C-max 1.8 benzyna 2004
  • REKLAMA
  • #2 20788767
    Death3443
    Poziom 13  
    Ocena: 9

Bo masz nieoryginalne radio, z tego powodu wiele funkcji nie działa. Jak fizycznie kamery cofania nigdzie nie masz, to też obrazu z nikąd nie dostaniesz, a jakby kamerka była, to bez modułu nie przetworzy obrazu do radia.
  • #3 20788769
    Routa
    Poziom 5  

To jakie jest oryginalne? O.o
    Kupiłem autko z komisu (chyba... gość sprowadza i sprzedaje) no i podobno nic nie było robione przez niego...
    A gdzie i jak sprawdzę czy jest ta kamera cofania? albo to całe DVR?
  • #4 20788869
    Death3443
    Poziom 13  

Zrób zdjęcie tego radia, kamerę cofania zobaczysz przy ramce tablicy rejestracyjnej lub pod zderzakiem, może też pod trzecim światłem stop.
  • #5 20788878
    Routa
    Poziom 5  
    Takie radyjko w "home" i przesunięcie w prawo Panel dotykowy w samochodowym systemie multimedialnym pokazujący różne aplikacje. System multimedialny w samochodzie z widocznym ekranem dotykowym. Panel dotykowy samochodowego systemu multimedialnego z różnymi aplikacjami. Ekran dotykowy samochodowego systemu multimedialnego z wyświetloną datą, godziną i ikonami aplikacji.
  • #6 20788889
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    Chińskie radio, możliwe że na jakimś Androidzie, ale nie jest to pewne ;)
    Aktualizacji raczej do niego nie znajdziesz.
    Możesz próbować nagrać na pendrivea jakąś appkę Androidową w postaci pliku .apk i spróbować zainstalować.
    Jeśli to łyknie to chociaż nawigację sobie wgrasz jakąś nowszą ;)
  • REKLAMA
  • #7 20788897
    Routa
    Poziom 5  
    A czym mogę to wyjąć? Za bardzo nic takiego nie mam XD
    Co do kamery to coś jest z tyłu pod światłem stop, ale nie wiem co to może być. Później postaram się zrobić zdjęcie
  • #8 20788919
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3431
    Death3443 napisał:
    a jakby kamerka była, to bez modułu nie przetworzy obrazu do radia.

Nie gadaj głupot jak nie masz o tym pojęcia.
    Te radia mają wejście z kamery i nic więcej nie potrzeba prócz jej zasilenia z lampy wstecznego.
    Żeby funkcje działały potrzebny jest konwerter can dostosowany do typu samochodu, nie za każdym razem chce to działać poprawnie i pod warunkiem że to radio taki konwerter obsługuje.
    Widzisz poziome nacięcia w obudowie w narożnikach, do tego są specjalne wyjmaki, takie blaszki z nacięciami.
  • #9 20788921
    Routa
    Poziom 5  

To właśnie tych blaszek nie mam, w tym problem.
    To jest to, o czym pisałem wcześniej pod stopem: Tylna część pojazdu z otworem obok tylnej lampy.
  • #10 20788926
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Routa napisał:
    To właśnie tych blaszek nie mam, w tym problem
    To jest to co pisałem wcześniej pod stopem: Tylna część pojazdu z otworem obok tylnej lampy.

To nie kamera. Kamery przykładowe.
    Czarna, przykładowa kamera z kątem widzenia 180 stopni. Ramka na tablicę rejestracyjną z miejscem na kamerę cofania.
  • #11 20788930
    Routa
    Poziom 5  
    Ale ja kurde głupi, przecież to co wysłałem to jest spryskiwacz chyba xd
    Nie było tematu XD
  • REKLAMA
  • #12 20788970
    Karaczan
    Poziom 42  
    Czujnik deszczu/zmierzchu
    Antena prawdopodobnie GPS od radia.
    Czujnik nasłonecznienia dla klimatyzacji.
  • #13 20789603
    Death3443
    Poziom 13  
    piotrekwoj1 napisał:
    Death3443 napisał:

Te radia mają wejście z kamery i nic więcej nie potrzeba prócz jej zasilenia z lampy wstecznego.

Sam gadasz głupoty twierdząc, że chińczyk obsłuży bez konwertera obraz z kamery i go jeszcze wyświetli poprawnie, skąd miał by wiedzieć kiedy ma ten obraz wyświetlić? Potrzeba modułu który wzbudzi obraz kamery
    po wrzuceniu wstecznego i ją w ogóle zasili. W każdym razie żadnej kamery tutaj nie ma.
  • #14 20789627
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Death3443 napisał:
    piotrekwoj1 napisał:
    Death3443 napisał:

Sam gadasz głupoty twierdząc, że chińczyk obsłuży bez konwertera obraz z kamery i go jeszcze wyświetli poprawnie, skąd miał by wiedzieć kiedy ma ten obraz wyświetlić? Potrzeba modułu który wzbudzi obraz kamery
    po wrzuceniu wstecznego i ją w ogóle zasili. W każdym razie żadnej kamery tutaj nie ma.

Nie pogrążaj się. Właśnie po tym co piszesz sądzę że nie masz pojęcia. Montowałem nie jedno Chińskie radio na androidzie i praktycznie każde ma wejście z kamery. Zasilane są z plusa lampy biegu wstecznego, w autach ze sterowaniem PWM poprzez przekaźnik.
  • #15 20790023
    Death3443
    Poziom 13  

W których autach montowałeś takie radia, które bez żadnego modułu wyświetlały obraz z kamery cofania bez żadnych zakłóceń? Jakie to były kamery? Jak możesz to wyprowadź mnie z błędu, autorowi też przyda się ta wiedza, bo kamery aktualnie nie ma, a jeśli będzie to tanie rozwiązanie, w którym moduł jest zbędny, to może sobie dołożyć, skoro wystarczy tylko podłączyć parę kabelków i będzie działać.
  • #16 20790125
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5148
    Podaj zasilanie kamery przez przekaźnik sterowany z żarówki cofania, to wyeliminuje zakłócenia.Problem z zakłócenia i jest w autach z systemem kontroli oświetlenia i w tych gdzie żarówki są zasilane pwm, em, rodzaj kamery nie ma tu większego znaczenia
    Co do pytanie autora o system TPMS dlaczego jest 0 bar,wszystkie Fordy w tamtym okresie jeśli miały system kontroli ciśnienia w kołach to informowały to jedynie kontrolką więc radio nie podaje tej informacji bo nie ma jej skąd dostać
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #17 20790249
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Death3443 napisał:

W których autach montowałeś takie radia, które bez żadnego modułu wyświetlały obraz z kamery cofania bez żadnych zakłóceń? Jakie to były kamery? Jak możesz to wyprowadź mnie z błędu, autorowi też przyda się ta wiedza, bo kamery aktualnie nie ma, a jeśli będzie to tanie rozwiązanie, w którym moduł jest zbędny, to może sobie dołożyć, skoro wystarczy tylko podłączyć parę kabelków i będzie działać.

W różnych autach. Wpisz sobie w Google radio android i w 99 przypadków mają możliwość podłączenia kamery. Opis podłączenia masz w moim poście wyżej jak i u kolegi powyżej.
  • #18 20790811
    Routa
    Poziom 5  
    Dobra Panowie Calm down XD
    A powiedzcie mi, jakby to był android to mogę go jakoś zastąpić nowszy androidem, ale żeby wszystko działało jak działa? Tzn przyciski z kierownicy by działały, muzyka przez bt itd
  • #19 20791092
    Karaczan
    Poziom 42  
    Mało prawdopodobne na zmianę Androida (o ile tam jest), trzeba by rozebrać całe radio, zobaczyć jaką ma płytę główną i próbować coś dobrać.
    Szanse na to są nikłe.

Przyciski na kierownicy prościej, ale trzeba je podłączyć, co pewnie zrobione nie zostało. Jako drabinkę rezystorową bezpośrednio, ze specjalnym adapterem, lub po CAN (co jak widać CAN też nie jest wpięty w auto)

A co do problemów z BT nic nie mówiłeś, albo coś mi umknęło.

Takie radio nowsze, z Androidem to koszt ok 500-800zl.
    Czy warto się szarpać z tym co masz już w aucie? Zależy od wymagań, finansów i wiedzy.
    Robota by to cudo ogarnąć może cię wynieść więcej niż nowe, a sukcesu nikt nie zagwarantuje. Jak umiesz się w tym babrać to hobbystycznie można to ogarnąć, ale z pytań wynika że wiedzę masz mocno skromną.

Co też nie znaczy że nowe radio podepniesz tak łatwiutko, i za grosze ;)
    Bo też pewnie wyjdą jakieś jaja, taki ich urok.
    A największym ich problemem jest sensowna dokumentacja, a ty nawet nie wiesz jaki model masz. Po samym wyglądzie chińczyka z zewnątrz nie da się poznać co to za model dokładnie.
  • #20 20791147
    Death3443
    Poziom 13  

Żaden zamiennik, niezależnie czy to Chińczyk czy radio renomowanych firm, nie będzie się komunikować przez CAN, bo protokoły każdy producent ma inne, dlatego multifunkcja i inne bajery działają w 99% tylko z oryginalnymi radiami.
  • #21 20791188
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Death3443 napisał:
    Żaden zamiennik, niezależnie czy to chińczyk czy radio renomowanych firm, nie będzie się komunikować przez can, bo protokoły każdy producent ma inne, dlatego multifunkcja i inne bajery działa w 99% tylko z oryginalnymi radiami.

Proszę Cię przestań już. Naprawdę nie masz pojęcia o czym piszesz. Chińczycy już dawno wymyślili konwerter CAN i współpracuje on z bardzo dużą ilością aut. Zakładałem w BMW E87 radio na androidzie i bez problemu działa cała kierownica multifunkcyjna sterowana po CAN, kamera cofania łącznie z wizualizacją czujników cofania na radiu, oraz po zainstalowaniu aplikacji na radiu działa w pewnym stopniu diagnostyka. Nie wiesz, nie doszkoliłeś się więc nie wypowiadaj się więcej.
  • REKLAMA
  • #22 20791218
    Routa
    Poziom 5  
    Karaczan napisał:
    Mało prawdopodobne na zmianę Androida (o ile tam jest), trzeba by rozebrać całe radio, zobaczyć jaką ma płytę główną i próbować coś dobrać.
    Szanse na to są nikłe.

Przyciski na kierownicy prościej, ale trzeba je podłączyć, co pewnie zrobione nie zostało. Jako drabinkę rezystorową bezpośrednio, ze specjalnym adapterem, lub po CAN (co jak widać CAN też nie jest wpięty w auto)

Czy warto się szarpać z tym co masz już w aucie? Zależy od wymagań, finansów i wiedzy.
    Robota by to cudo ogarnąć może cię wynieść więcej niż nowe, a sukcesu nikt nie zagwarantuje. Jak umiesz się w tym babrać to hobbystycznie można to ogarnąć, ale z pytań wynika że wiedzę masz mocno skromną.

A największym ich problemem jest sensowna dokumentacja, a ty nawet nie wiesz jaki model masz. Po samym wyglądzie chińczyka z zewnątrz nie da się poznać co to za model dokładnie.

Nie ma problemów z BT ani nic innego co opisałem na górze, pytanie brzmiało czy jest sposób na ew wrzucenie nowego systemu tak żeby to co działa to działało dalej, czyli BT, kierownica itd
  • #23 20791239
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    W tych radiach co montowałem jest opcja włożenia kasty sim ale z tego co wiem to aktualizacje Androida były zablokowane. Wszystko działało czyli internet, telefon, aplikacje ze sklepu Play można było instalować co się chciało. Yanosik też działał 😁 ale mówię update androida i bardzo ,,głębokie" funkcje androida były zablokowane pinem który znał tylko Chińczyk.
  • #24 20791250
    Routa
    Poziom 5  
    Karaczan napisał:
    Szanse na to są nikłe.

Nie ma problemów z BT ani nic innego co opisałem na górze, pytanie brzmiało czy jest sposób na ew wrzucenie nowego systemu tak żeby to co działa to działało dalej, czyli BT, kierownica itd

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Forda Focusa C-max z 2004 roku i zgłasza kilka problemów związanych z systemem multimedialnym oraz funkcjami pojazdu. Problemy obejmują aktualizację systemu i map, nieprawidłowe działanie TPMS (systemu monitorowania ciśnienia w oponach), problemy z kamerą cofania, trudności w połączeniu z APN oraz błędy w menu "Informacje o pojeździe". Użytkownicy wskazują, że radio w samochodzie jest nieoryginalne, co może powodować problemy z funkcjonalnością. Wskazówki dotyczące lokalizacji kamery cofania oraz możliwości aktualizacji radia są również omawiane. Wiele odpowiedzi podkreśla, że do prawidłowego działania kamery cofania potrzebny jest konwerter CAN, a także że niektóre funkcje mogą być ograniczone w przypadku nieoryginalnych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA