logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klonowanie systemu Macrium z SSD na HDD - nieudany rozruch z HDD mimo ustawień BIOS

osw88 28 Paź 2023 11:53 1011 26
REKLAMA
  • #1 20788953
    osw88
    Poziom 6  
    Witam, mam taki problem, zrobiłem klonowanie systemu programem Macrium z dysku ssd C na dysk HDD D, klonowanie przebiegło bez problemu. ustawiłem w bios rozruch na dysk D po restarcie komputer startuje z dysku C ssd, w bios wykrywa dysk HDD mimo ustawień nie chce wystartować, odpiąłem dysk systemowy ssd wywala info o braku dysku, zmieniłem na dysk D który jest widoczny w BIOS, nadal ta sama informacja reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key, chcę przenieść na hdd. Komputer w konfiguracji 64gb system Windows 10 i 500 gb dysk nowy, na pliki, gdzie ten systemowy szybko się zapycha są momenty gdzie jest ok 17gb wolnej pamięci po czyszczeniu ok 20 gb, sprawdziłem oba dyski programem crystaldiskinfo oba dyski stan dobry temperatury ssd 32 hdd 30
  • REKLAMA
  • #2 20788990
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Podczas tego klonowania zaznaczyłeś wszystkie partycje do klonowania.
    Windows 10 trorzy kilka małych partycji i wszystko musi być sklonowane żeby działało.

Chociaż sam to zrobiłym obraz na zewnętrzny nośnik o dopiero potem wgrał na docelowy dysk.
    Zawsze używałem do tego Acronisa dołączonego do dysku ssd.
  • #3 20789853
    osw88
    Poziom 6  

Klonowanie systemu przebiegło poprawnie, tylko dlaczego mimo ustawień w BIOS na dysk D, komputer startuje z dysku C?
  • #4 20789889
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Odepnij C i sprawdź czy będzie bootować z HDD (D)
    jeśli sam będzie uruchamiać się OK,
    to wychodzi że z twoim Biosem nie uda się takie wybieranie dysku do bootowania...
  • #5 20790588
    osw88
    Poziom 6  
    Tak właśnie robiłem i po restarcie informacja reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key, po podpięciu ponownie ssd działają oba ale system na C ssd, mimo ustawień w bios na hdd startuje z ssd dysk c
  • #6 20790605
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Jak ten HDD wygląda w zarządzaniu dyskami Windows. Dla pewności dodaj screena z crystaldiskinfo.
  • REKLAMA
  • #7 20790683
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Mksussi125 napisał:
    Jak ten HDD wygląda w zarządzaniu dyskami Windows.

Nawet lepiej żeby pokazał zarządzanie dyskami z obu dysków ssd czyli systemowego i HDD.
  • #8 20790865
    artaa
    Poziom 43  
    osw88 napisał:
    Tak właśnie robiłem i po restarcie informacja reboot and select proper boot device

Czyli jest źle sklonowane... ;-) albo robisz jeszcze jakiś błąd...

Pokaż
    Lukas6432 napisał:
    pokazał zarządzanie dyskami z obu dysków ssd czyli systemowego i HDD.

tylko w takiej jakości aby wszystko było dobrze widać dla obu dysków
  • #9 20790883
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Też myślę że coś jest źle sklonowane, może tych małych partycji nie zaznaczył przy opcjach klonowania.

Ostatnie obrazy systemu robiłem na Windows 7 ze 3-4 lata temu i podczas formatu (nie klonowania) zawsze instalowałem system bez tej partycji 100MB na Windows 7.
    Było ciut trudniej niż prosta instalacja ale obraz z jednej partycji robi się dużo łatwiej.
    Na nowszych systemach jest więcej partycji.
  • #10 20790892
    artaa
    Poziom 43  
    To jeszcze prosimy o wyraźny screen z programu do klonowania.
  • #11 20791452
    zawartek
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Jak klonujesz dysk rozruchowy, to po zakończeniu klonowania należy odpiąć dysk "Matka". Inaczej po pierwszym restarcie Windows odtworzy boot managera z dysku "Matki" (Tak, ta mała pierwsza partycja ma znaczenie). Dodatkowo, sprawdzone już na wielu komputerach z systemem Windows 10, sprawdza sobie sprzęt (konkretnie numer seryjny dysku, z którego startuje), aby uniknąć tego problemu, należy stworzyć nowy rozruch EFI dla klonowanego dysku.
    Najprościej odepnij dysk główny i uruchom z pendrive'em instalkę Windows. Wybierz opcję naprawy i to powinno się udać, po restarcie dysk powinien się zbootować. Windows sam stworzy nowy "boot entry".
  • REKLAMA
  • #12 20791983
    osw88
    Poziom 6  
    Witam prawie się udało, po ponownym sklonowaniu dysku ssd na hdd zrobiłem restart komputera, system wystartował, ale pojawiły się partycje c d i, partycja c jest system, partycja d odmowa dostępu, i partycja i, jak ustawić tak by były dwie partycje, dla c systemowego z 200gb, i ok 300gb na pliki, ewentualnie bez partycji, dlaczego utworzyła mi się partycja d brak dostępu Zrzut ekranu z menedżera plików pokazujący dyski systemowe z komunikatem o braku dostępu do folderu D. Zrzut ekranu menedżera plików Windows z komunikatem o odmowie dostępu do lokalnego dysku (D. Zrzut ekranu przedstawiający eksplorator plików Windows z otwartym dyskiem lokalnym C i widocznymi folderami systemowymi. Zarządzanie dyskami w systemie Windows z widocznymi partycjami C i I oraz niedostępną partycją D. Okno Zarządzanie dyskami w systemie Windows z trzema partycjami na Dysku 0. Zrzut ekranu z zarządzania dyskami systemu Windows, pokazujący dysk z kilkoma partycjami, w tym partycję systemową C i inne partycje. Widok okna Eksploratora plików z trzema partycjami dyskowymi C, D i I.
  • #13 20792006
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Czyli to są zrzuty ekranu z zarządzania dyskami po ponownym klonowaniu dysków, a nie te co Ci nie działały.
    Także skoro teraz bootuje to na 100% zrobiłeś błąd podczas poprzedniago klonowania podejrzewam że nie zaznaczyłeś małych partycji do obrazu dysku a bez nich system nie uruchomi się.
  • #14 20792012
    osw88
    Poziom 6  
    Jak nie uruchomi się skoro dysk ssd po sklonowaniu na hdd odłączyłem, i działa z dysku d na którym jest system, tylko jak ustawić partycje, lub ustawić bez partycji
  • REKLAMA
  • #15 20792014
    zawartek
    Poziom 16  
    Klasyka gatunku przy programach klonujących. Tak jak pisałem wcześniej bez zrobienia nowej partycji bootującej Windows po odpaleniu nie rozpoznaje partycji jako swoich własnych systemowych.
    Możesz użyć we właściwościach partycji i usunąć jej literę.
    Problem jaki może wystąpić to przy dużej aktualizacji windows (np: 1022H) po prostu nie wstanie bo będzie szukał starego dysku.
    Ja do klonowania używam paragon partition manager . W opcji klonowania partycji ma opcję stworzenia partycji rozruchowej od nowa i to rozwiązuje problem pojawiania się partycji systemowych z literami.
    U ciebie po prostu partycja 100Mb która jest partycją rozruchową EFI na FAT - windows potraktował jako inną niż jego własną ( pomimo że z niej odpalił)
  • #16 20792222
    osw88
    Poziom 6  
    Pobrałem program Paragon Partition Manager, udało mi się połączyć dysk i c w całość, jedynie została partycja d, chyba jest to jakaś część systemu, pojawił się inny problem po włączeniu komputera tak około minuty, jak by system dostał takiej zadyszki, przez chwilę pomyśli zanim otworzy jakiś folder czy zdjęcie po czym pracuje normalnie, system zaktualizowany, wyczyśćiłem programem ccleaner, właściwie komputer działa wydajnie bez zacięć, tylko po starcie chwilowa zadyszka, zainstalowana pamięć 16gb nowa Zrzut ekranu przedstawiający okno Ten komputer w systemie Windows z widocznymi folderami i partycjami. Okno Eksploratora Windows z komunikatem o braku uprawnień do folderu na dysku D. Zrzut ekranu pulpitu komputera z otwartym Menedżerem zadań.
  • #17 20792234
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Tylko po co instalować windowsa na HDD?
  • #18 20792238
    osw88
    Poziom 6  
    Kupiłem komputer 64 gb system, 500 gb na dane, po aktualizacji, zostawało na dysku ssd ok 17gb
  • #19 20792286
    Lukas6432
    Poziom 32  
    osw88 napisał:
    Kupiłem komputer 64 gb system, 500 gb na dane, po aktualizacji, zostawało na dysku ssd ok 17gb

No nie żartuj miałem chyba z 6 lat dysk 64GB i ponad 30 GB było wolnego zarówno na Windows 7 jak i potem na W10.
    Do tego kilkanaście programów zainstalowane w tym Picassa, Adobe reader i kilka innych potrzebnych.

Ale często korzystam z oczyszczania dysku w tym zawsze po aktualizacji systemu kiedyś w każdy drugi wtorek miesiąca.
    Także i ty zrób oczyszczanie dysku w tym oczyść pliki systemowe.
    Do tego zawsze wyłączam ochronę systemu ale może to włącz skoro masz kłopoty.
  • #20 20792305
    Mksussi125
    Poziom 20  
    No jak system będzie na HDD, to nie będzie to się nadawało do użytku. Robisz downgrade zwyczajnie
  • #21 20792809
    zawartek
    Poziom 16  
    Też nie do końca rozumiem tego downgrade'u, zwłaszcza że 256 GB SSD poniżej 100 zł można dostać.
    A jeśli szkoda ci kasy, to przenieś Program Files na partycję D i wtedy Windows zmieści się na 64 GB.
  • #22 20792834
    artaa
    Poziom 43  
    zawartek napisał:
    ... 256gb ssd poniżej 100zł można dostać.

I to jest właściwy kierunek
  • #23 20793276
    osw88
    Poziom 6  
    Podłączyłem ponownie dysk ssd 64gb, sformatowałem dysk hdd, mam problem z startowaniem z dysku ssd, po ustawieniu i restarcie pojawia się komunikat, reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key, jedynie jak robię restart komputera to mogę wybrać ssd, po wciśnięciu f12 i wybrać uruchom z ssd Zrzut ekranu okna Ten komputer z dwoma dyskami lokalnymi. Ekran BIOS z wyborem urządzenia rozruchowego. Zdjęcie ekranu BIOS Setup Utility z ustawieniami kolejności bootowania. Ekran ustawień BIOS z menu wyboru urządzenia rozruchowego.
  • #24 20793311
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Post #15 chyba właśnie wyjaśnia dokładnie ten temat.
  • #25 20793333
    osw88
    Poziom 6  
    Udało mi się ustawić rozruch z dysku ssd, dopiero teraz pojawił się w bios, co mogę zrobić z dyskiem systemowym c by tak szybko nie znikał, w przeglądarce chrome zmieniłem ustawienia zapisu na dysk d, jak zmienić zapis na pulpicie z dysku c na d, wszystko co wrzucę na pulpit zapisuje się z lokalizacją dysku c
  • Pomocny post
    #26 20793362
    Lukas6432
    Poziom 32  
    1.zostawić w kompie tylko dysk ssd
    2 zainstalować system na ssd.
    3.hdd podpiąć pod obudowę na usb i zgrać z niego pliki na inny nośnik też usb.
    4.bezwarunkowa sformatować HDD.
    5.zgrać pliki z dysku przenośnego na HDD.
    6.ustaw boot na ssd.
    7.dopiero teraz podepnij HDD.
    Na HDD nie może być żadnych plików systemowych.
    Po takiej operacji system ma działać a nie robisz durne klonowanie z błędami.
    Format na ssd ze sterami to maksimum 2 godziny roboty

P. S.
    Skąd weźmiesz drugi dysk do kopiowania HDD i obudowę do HDD to już twój problem.
  • #27 20942178
    osw88
    Poziom 6  
    kolega pomógł

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z uruchomieniem systemu po klonowaniu z dysku SSD na HDD za pomocą programu Macrium. Mimo poprawnego klonowania i ustawienia BIOS na bootowanie z HDD, komputer nadal uruchamia się z SSD. Wskazówki sugerują, aby odłączyć dysk SSD i sprawdzić, czy HDD uruchomi się samodzielnie. Użytkownik odkrył, że po ponownym klonowaniu systemu HDD uruchamia się, ale pojawiają się problemy z partycjami, w tym odmowa dostępu do jednej z nich. Użytkownicy sugerują użycie Paragon Partition Manager do zarządzania partycjami oraz zalecają, aby po klonowaniu odłączyć dysk źródłowy, aby uniknąć problemów z boot managerem. Ostatecznie użytkownik zdołał ustawić bootowanie z SSD, ale nadal ma problemy z zarządzaniem przestrzenią dyskową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA