logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klonowanie z HDD na SSD - problem (partycja odzyskiwania)

DedX 09 Gru 2020 12:38 924 8
REKLAMA
  • #1 19101050
    DedX
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, podczas klonowania dysku HDD z Windowsem na nowy SSD wystąpił pewien problem. Mianowicie sam dysk z Windowsem został poprawnie sklonowany lecz reszta pamięci, która miała zostać przydzielona również do tej samej partycji stała się partycją odzyskiwania z którą nie da się nic zrobić. Nie mam pojęcia z jakiego powodu tak się stało ani co z tym wątkiem zrobić. Może ktoś miałby jakiś pomysł?
    Klonowanie z HDD na SSD - problem (partycja odzyskiwania)
  • REKLAMA
  • #3 19101227
    DedX
    Poziom 4  
    krzychupar napisał:
    Zamieść screena z zarządzania dyskami dysku HDD.

Klonowanie z HDD na SSD - problem (partycja odzyskiwania)
  • REKLAMA
  • #4 19101256
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    DedX napisał:
    ...z którą nie da się nic zrobić.

A jakoś tak konkretniej (co i czym Pan robił i czego nie osiągnął)?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 19101274
    DedX
    Poziom 4  
    Matuzalem napisał:
    DedX napisał:
    ...z którą nie da się nic zrobić.

A jakoś tak konkretniej (co i czym Pan robił i czego nie osiągnął)?

macrium software - program do klonowania
    Widać na screenach jak reszta wolnej pamięci stała się partycją odzyskiwania. Zależy mi aby pozbyć się tego i mieć po prostu całą pamięć dyskową dla siebie. A nie 136gb zajęte, które nawet nie wiem czym jest
  • REKLAMA
  • #6 19101497
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Pytałem, bo spodziewałem się, że "nic" to jednak jakiś kłopot z usunięciem/formatowaniem (tej partycji), ale wygląda na to iż nawet nie próbował Pan tego robić. Wypada więc od tego typu działań zacząć - to czy z poziomu zrządzania dyskami, diskparta, nośnika instalacyjnego, czy jakiegoś programu zewnętrznego, to już kwestia wyboru i możliwości.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 19101567
    DedX
    Poziom 4  
    Matuzalem napisał:
    Pytałem, bo spodziewałem się, że "nic" to jednak jakiś kłopot z usunięciem/formatowaniem (tej partycji), ale wygląda na to iż nawet nie próbował Pan tego robić. Wypada więc od tego typu działań zacząć - to czy z poziomu zrządzania dyskami, diskparta, nośnika instalacyjnego, czy jakiegoś programu zewnętrznego, to już kwestia wyboru i możliwości.

Nie znam się na tym kompletnie dlatego pytam o jakąkolwiek podpowiedź. Pozwolę sobie napisać do Cb na pw
  • REKLAMA
  • #8 19101842
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Naciśnij komb. klawiszy <WinKey> + <R>: diskpart <Enter>

DISKPART> sel disk 0
    DISKPART> sel part 3
    DISKPART> set id=07
    DISKPART> exit

Można jeszcze wiersz polecenia uruchomić jako administrator i podać co wyjdzie po:
    REAgentC /info && REAgentC /disable && REAgentC /enable && REAgentC /info

Podsumowanie tematu

✨ Podczas klonowania dysku HDD z systemem Windows na nowy dysk SSD wystąpił problem, w którym część pamięci została przekształcona w partycję odzyskiwania, co uniemożliwia jej wykorzystanie. Użytkownik korzystał z oprogramowania Macrium do klonowania. W odpowiedziach zasugerowano, aby użytkownik spróbował usunąć lub sformatować partycję odzyskiwania za pomocą narzędzi takich jak zarządzanie dyskami, diskpart lub programy zewnętrzne. Użytkownik otrzymał również konkretne polecenia do wykonania w wierszu poleceń, co ostatecznie doprowadziło do rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA