logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wydajność panelu słonecznego w oknie: zasilenie oświetlenia LED i ładowarek

podloga_podloga 29 Paź 2023 18:52 429 2
REKLAMA
  • #1 20791078
    podloga_podloga
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Cześć, czy ktoś z was instalował panel słoneczny w oknie mieszkania? Jaka jest przybliżona procentowa wydajność takiego panelu słonecznego?
    W mieszkaniu chciałbym zasilać oświetlenie Led (około 40w) plus ładowarki telefoniczne i laptop.
    Panele słoneczne zamontowane na balkonie oraz w oknie mieszkania.
  • REKLAMA
  • #2 20791145
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3755
    U mnie pracuje panel w oknie, służąc do ładowania aku 12v, z którego zasilam szereg drobnych urządzeń plus ładowarki USB. Niestety, w tej lokalizacji wydajność spadła o ponad połowę (prawie do 1/3) w porównaniu z instalacją na zewnątrz. Na szczęscie, nawet to co "się łapie" w oknie jest w tym wypadku wystarczające.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20791284
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    @podlogapodloga

Szyby (panele zespolone) w nowoczesnych oknach to nie jest samo szkło - szyby mogą mieć przeróżne dodatkowe dodatki i warstwy ograniczające przenikanie ciepła i może jeszcze inne kwestie. A to oznacza, że jedyna droga to test z panelem na zewnątrz i wewnątrz. I będziesz wiedział.

Dodatkowo, wydajność panelu w stosunku do optymalnej (dla danej pory roku) to kierunek geograficzny okna i pionowe ustawienia panelu, które jest w pobliżu optymalnego dla okresu jesienno - wiosennego (optymalny kąt w okolicach 80°).
REKLAMA