logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokość włączników ustawionych w pionie a w poziomie czy ma znaczenie wysokosć przy odbiorach?

lukas198820 03 Lis 2023 11:29 7869 7
REKLAMA
  • #1 20797647
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam
    Dalej zajmuje się wykonywaniem elektryki w domu.

Oki do rzeczy, w projekcie mam włączniki światła na 130cm od gotowej podłogi, ale nie ma tam uwzglednionej wysokości dla włączników ustawionych w pionie.

W salonie w pewnym miejscu chciałbym mieć trzy w poziomie włączniki by obok siebie, a przy wyjściu z salonu bliżej klatki schodowej na poddasze chciałbym mieć zestaw ustawiony w pionie.

I teraz pojawia się pytanie, skoro te w poziomie miałbym na 130 cm a ten pionowy również to wedle logiki w tym pionowym zestawie ten drugi będzie niżej.
    Czy nie będzie ktoś miał problemów przy odbiorach że w zestawach pionowych ten najniższy włącznik światła nie jest na 130cm?

A może wszystkie podnieść na tyle by w zestawie pionowym ten najniższy wyszedł na 130cm.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20797668
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    Nie ma formalnych wskazań odnośnie wysokości montażu osprzętu elektrycznego. Wysokość montażu nie podlega ocenie przy odbiorach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20797675
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    lukas198820 napisał:
    I teraz pojawia się pytanie, skoro te w poziomie miałbym na 130 cm a ten pionowy również to wedle logiki w tym pionowym zestawie ten drugi będzie niżej.
    Według logiki, drugi pionowy będzie wyżej albo niżej, zależy jak zamontujesz ;)
  • Pomocny post
    #4 20797696
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 745
    Ja sobie zamontowałem jak w USA na około 80 cm, bo po kiego wyciągać specjalnie rękę do góry?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20797710
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    palmus napisał:
    bo po kiego wyciągać specjalnie rękę do góry?
    To zależy od wzrostu użytkownika. Ja mam w starym budownictwie 140cm od podłogi i nie narzekam, 120cm miałbym idealnie a do 80cm musiałbym się schylać, ewentualnie włączać kolanem.
  • REKLAMA
  • #6 20798907
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    A czy w jednym pomieszczeniu np w salonie mogę mieć dwa róże ustawienia?
    Np na jednej ścianie pionowo a na innej poziomo?
  • #7 20798918
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20798924
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2862
    Wyłączniki są dla ludzi a nie ludzie dla wyłączników. Ma być tobie wygodnie. Niektórzy montują tak aby ręki nie podnosić. Ma to swoją zaletę, jak kiedyś byś musiał na wózku inwalidzkim jeździć to jesteś w stanie bez problemu go włączyć. Do wad należy zaliczyć że dziecko o wiele wcześniej zacznie się nim bawić bo szybciej dosięgnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wysokości montażu włączników światła w kontekście ich ustawienia w pionie i poziomie. Użytkownik zastanawia się, czy różnice w wysokości montażu (130 cm dla włączników poziomych i niższa dla pionowych) mogą wpłynąć na odbiory elektryczne. Odpowiedzi wskazują, że nie ma formalnych wymagań dotyczących wysokości montażu osprzętu elektrycznego, a estetyka oraz wygoda użytkowania są kluczowe. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, sugerując, że wysokość powinna być dostosowana do wzrostu użytkowników oraz ich potrzeb, a różne ustawienia w jednym pomieszczeniu są akceptowalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA