logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd A02 i A07 w kotle Beretta Ciao Green - alarm termostatu i błąd sondy NTC

heniekzakrzewski 03 Lis 2023 11:54 14697 6
REKLAMA
  • #1 20797685
    heniekzakrzewski
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam Szanowne Grono. Mam 7 lat kocioł Beretta Ciao Green. W sezonie letnim nie używany. Włączyłem go teraz, wyskoczył błąd A02(alarm termostatu granicznego), później A07(błąd sondy NTC na c.o., zbyt wysoka temperatura na sondzie NTC dla c.o.,różnica temperatur na zasilaniu i powrocie)- opisy z instrukcji. . Pomimo kilkukrotnego włączania błąd A07 pozostał. Do czego zmierzam- w mojej okolicy jest czterech serwisantów Beretty. Jeden jest za granicą, drugi robi tylko montaże, trzeci jest tak zarobiony, że tylko może wpisać w zeszyt i nie wie kiedy da radę przyjechać, czwarty- montował mi kocioł, i co roku wysyła SMS, że chętnie przyjedzie na serwis, ale na naprawę nie mogą znaleźć terminu. Ja zajrzałem do środka, ruszyłem pompkę, niby wkrętakiem idzie ja przekręcać. W czasie rozruchu rura od spalin robiła się trochę ciepła. Czy ktoś jest mi w stanie coś podpowiedzieć? Nawet za opłatą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20798928
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    Po włączeniu rusza pompa? bo to że wkrętakiem możńa ruszyć to nie znaczy ze działa. Moze byc kondensator na pompie uwalony, jej sterowanie, brak zasilania , płyta itp
  • REKLAMA
  • #3 20801046
    heniekzakrzewski
    Poziom 4  
    Pompa to jest Grundfos UPM3 15-60. Zasilanie do niej dochodzi. Ale jak sprawdzić czy zaczyna ona pracować to nie wiem. Jak to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20801074
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    Najlepiej spuścić wodę z kotła, odkręcic śrubki pompy i zobaczyc czy wogóle się wirnik możńa obrócić. jeśłi możńa to trezba by uruchomić kocioł i sprawdzic czy kręci pompa (trzeba będzie zmostkować czujnik ciśnienia, bo inaczej nie ruszy), i będziesz wiedział co z pompą, a jak nie będize kręcić to odłącz sygnał pwm (mniejszy kabelek który dochodzi do pompy) i zobacz co sie dzieje, a w ostatecznośći podłącz pompę pod zasilanie z gniazdka.
  • #5 20801460
    heniekzakrzewski
    Poziom 4  
    Zasilanie dochodzi do pompy. Jutro spróbuję podłączyć ją na "krótko" z gniazda. Sygnał PWM raczej do niej nie idzie-obok gniazda zasilania jest drugie, puste. Nic do niego nie było podłączone. Pompa Grundfos UPM3 z widocznym okablowaniem. Elementy instalacji hydraulicznej z widocznymi złączami elektrycznymi.
  • REKLAMA
  • #6 20820953
    heniekzakrzewski
    Poziom 4  
    Problem rozwiązałem. Faktycznie stała pompa. Samo kręcenie wkrętakiem nie było w stanie jej pomóc, dopiero lekkie uderzenia poprzez wkrętak ruszyły ją. Kocioł pracuje, błędów nie ma.
  • #7 20820954
    heniekzakrzewski
    Poziom 4  
    Problem rozwiązałem jak wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił błędy A02 (alarm termostatu granicznego) i A07 (błąd sondy NTC) w kotle Beretta Ciao Green, który nie był używany w sezonie letnim. Po kilku próbach uruchomienia, błąd A07 pozostał. Użytkownik miał trudności z dostępem do serwisantów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie pompy Grundfos UPM3 15-60, w tym jej wirnika oraz zasilania. Użytkownik podłączył pompę bezpośrednio do zasilania, co pomogło w rozwiązaniu problemu - pompa była zablokowana, a lekkie uderzenia wkrętakiem przywróciły jej działanie. Kocioł działa poprawnie, a błędy zostały usunięte.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA