logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitopend 100 - eksploatacja bez zewnętrznego termostatu

misjekk 03 Lis 2023 14:10 576 3
  • #1 20797896
    misjekk
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    W połowie października przeprowadziłem się do domu ogrzewanego piecem jak w temacie i chciałbym rozwiązać wątpliwości jakie mam w kwestii eksploatacji. Dom ok 140 mkw powierzchni do grzania, same grzejniki bez podłogówki, jest też zasobnik CWU 100L. Do pieca jest podłączony zewnętrzny termostat Vitotroll 100, temp dzienna 21, ale praktycznie nie załącza obwodu ogrzewania, bo w trakcie podgrzewania CWU grzejniki, które mają odkręcone termostaty też się nagrzewają i w domu jest ponad 21.

I teraz pierwsze pytanie - czy to jest prawidłowe działanie? Serwisant, który czyścił piec powiedział mi, że piec po podgrzaniu CWU może puścić trochę ciepła na grzejniki żeby się wystudzić, ale mi to wygląda na inną zasadę działania. Wydaje mi się, że piec próbuje doprowadzić temp CWU do ustalonej wartości, ale jeśli termostaty na grzejnikach są odkręcone to grzeje wszystko aż CWU osiągnie zadaną temperaturę i chyba w takim razie skoro to ciepło idzie też na grzejniki to zużycie gazu będzie większe niż gdyby grzejniki były zakręcone i podgrzewana byłaby tylko CWU.

Drugie pytanie - czy jest jakiś patent na ograniczenie podgrzewania wody w zasobniku? Mam pompę cyrkulacyjną zaprogramowaną czasowo tak jak jesteśmy w domu, a jak nas nie ma to nie załącza się, natomiast normalnym jest że CWU w zasobniku z czasem stygnie i piec ją dogrzewa co jakiś czas. Czy jest jakaś możliwość, żeby w danym czasie nie podgrzewał tej wody? Czy np zasobnik jest na tyle zaizolowany, że przy wyłączonej cyrkulacji dogrzewanie występuje bardzo rzadko i zużywa mało gazu?

Trzecie pytanie - chciałbym ustawiać temperaturę termostatem grzejnikowym oddzielnie dla każdego pokoju, czy osiągnę ten efekt montując zworę w miejscu podłączenia zewnętrznego termostatu? Wg instrukcji piec posiada fabrycznie zamontowaną taką zworę. Czy w przypadku zastosowania zwory piec będzie dogrzewał obwód grzejników tylko w momencie kiedy temperatura wody obiegowej spadnie poniżej zadanej wartości?

Jeżeli któreś pytanie jest głupie to z góry przepraszam, nie miałem jeszcze do czynienia z piecem gazowym
  • #2 20797932
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3646
    Jak dasz zworę zamiast sterownika, to kocioł będzie działał non-stop.
  • #3 20797936
    misjekk
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    balonika3 napisał:
    Jak dasz zworę zamiast sterownika, to kocioł będzie działał non-stop.

Nie wyłączy się w momencie osiągnięcia temperatury ustawionej na pokrętle?
  • #4 20797952
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3646
    No wyłączy. Ale stale będzie utrzymywał zadaną temperaturę wody nawet, jak w pomieszczeniach bedzie juz nagrzane.
REKLAMA