logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Galaxy 2003r 1.9 TDI 115KM - trudności z uruchomieniem i wydzielanie dymu po nocy

lasek62 06 Lis 2023 23:09 387 3
REKLAMA
  • #1 20803206
    lasek62
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam ,posiadam Ford Galaxy 2003r 1.9 TDI 115 koni i ostatnio mam problem z rannym uruchomieniem pojazdu. Bardzo długo kręcę rozrusznikiem i po jakimś czasie zapali ,ale zakopci z rury wydechowej. Wymieniłem świece żarowe , ale nic nie pomogło i ostatnio po przejechaniu 500-600 m gaśnie. Potem jest ta sama opcja ,że długo kręcę i odpali. Na ciepłym silniku w ciągu dnia nie ma problemu ,pali za pierwszym razem. Nie wiem , czy to wina przekaźnika od świec żarowych, czy pompa paliwa, czy nie dawno zmieniałem filtr paliwa i jest wadliwy, czy coś innego. Czy ktoś mi pomoże? Po podłączeniu pod komputer , nie pokazuje żadnych błędów.
  • REKLAMA
  • #2 20803353
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3358
    Poczytaj o typowych bolączkach 1.9 TDi PD(na pompowtryskach). W tych silnikach jest problem z uszczelnieniem pompowtrysków. Dokładnie łapka trzyma pompowtrysk w głowicy tylko z jednej strony. Powoduje to kiwanie się pompki w głowicy w efekcie uszkadzanie uszczelnień (oringów) i wyrabianie gniazda oraz samego pompowtrysku. W zależności od stanu czasem pomaga wymiana gumek (przed instalacją spolerowanie ostrych krawędzi gniazda papierem 1500-2000 inaczej przy wciśkaniu ostre ranty potną nowe gumki i nie będzie poprawy). W ekstremalnych sytuacjach gniazdo i pompka jest tak zjechane że żadne gumki tego nie uszczelnią.

Dwa problemy z ciśnieniem pompy tandem. Pompowtryski potrzebują minimum 2-2,5 bara wstępnego ciśnienia paliwa do prawidłowego napełnienia. Bez tego kulawa praca i dymienie. Powodem tego może być nieszczelność jak wyżej lub sama pompa tandem.

Trzy wszelkie nieszczelności z filtra do pompy tandem jak paliwo spłynie do filtr i pompa jest pusta to nie ma ciśnienia a zanim wypluje powietrze to kopci i kulawo chodzi.

Cztery żeby zrobić miejsce na krzywkę pompowtryku inżynierzy zmniejszyli krzywki dla zaworów na wałku. Efekt wałek wytrzymuje 150 tyś -250 tyś ,a i olej musi mieć normę 505.01 (by lepiej chronić wałek i szklanki). W ekstremalnych sytuacjach potrafi zrobić się dziura w szklance i głowica traci ciśnienie oleju.
  • REKLAMA
  • #3 20803361
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 319
    Na początek odepnij kostkę od czujnika temp. silnika ( płynu ) , jeśli będzie poprawa przy porannym odpalaniu to już wiesz co wymienić.
  • #4 20872612
    lasek62
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Dziękuję za odpowiedz, ale okazało się ,że padła pompka w zbiorniku paliwa, dostawała lewe powietrze i przerywała dopływ paliwa.Pozdrawiam
REKLAMA