logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie nowej lampy do starej instalacji - kable czarny, brązowy, niebieski

adwozniak 08 Lis 2023 11:35 1188 9
REKLAMA
  • #1 20805119
    adwozniak
    Poziom 3  
    Witam serdecznie.

Właśnie wymieniam lampę i nie chce spalić domu, dlatego zwracam się do waz z pytaniem jak to bezpiecznie zrobić:)

Suficie mam czarny, brązowy i niebieski. W kostce z nową lampą mam trzy brązowe, trzy niebieskie i jeden żółty (bez zielonego) podpięty do śrubki .
    Czy powinienem podpiąć niepieski na przeciwko niebieskich, brązowy na przeciwko brązowych i żółty ba przeciwko czarnego ? Czy dodatkowo trzeba zrobić mostek ?
    Z góry dzięki,
    A

Zbliżenie na podłączenie elektryczne lampy sufitowej z kostką ceramiczną. Przewody elektryczne z lampy z podłączeniem kostkowym.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20805213
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Ktoś_tam napisał:
    którego na 99% nie masz w suficie

I niekoniecznie musi go mieć.
  • REKLAMA
  • #4 20805214
    adwozniak
    Poziom 3  
    Czy w takim razie powienienem podpiąć żółty na przeciwko czarnego i zrobić mostek od strony lampy z niebieskiego do czarnego?
    tak jak w przypadku kinkietu gdzie tez jest stara instalacja?
    Zbliżenie na złącze elektryczne z wystającymi przewodami w ścianie.
  • REKLAMA
  • #5 20805230
    qropatwa
    Poziom 22  
    adwozniak napisał:
    podpiąć żółty na przeciwko czarnego i zrobić mostek od strony lampy z niebieskiego do czarnego

A dlaczego chcesz tak zrobić? Na ostatnim zdjęciu masz dwa przewody, a w miejscu gdzie chcesz podłączyć lampę są już trzy.
  • #6 20805235
    adwozniak
    Poziom 3  
    Bo wcześnej jeden pan zasugerował, ze nie mam przewodu ochronnego. Czyli wystarczy, ze podepnę niebieskie na przeciwko niebieskiego, brązowe na przeciwko brązowego i żółty na przeciwko żółtego?
  • Pomocny post
    #7 20805240
    qropatwa
    Poziom 22  
    adwozniak napisał:
    żółty na przeciwko żółtego

Przecież nie masz takiego. Chodzi zapewne o czarny - a to czy możesz tak zrobić, zależy jaką funkcję pełni ten przewód.
    Jak już zostało powiedziane na 99% nie jest to przewód ochronny. A ja dodam, że na 99% jest to drugi przewód fazowy i to co chcesz zrobić może wówczas doprowadzić do groźnego dla życia i zdrowia porażenia prądem.
  • #8 20805249
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2833
    qropatwa napisał:
    adwozniak napisał:
    żółty na przeciwko żółtego

Przecież nie masz takiego. Chodzi zapewne o czarny - a to czy możesz tak zrobić, zależy jaką funkcję pełni ten przewód.
    Jak już zostało powiedziane na 99% nie jest to przewód ochronny. A ja dodam, że na 99% jest to drugi przewód fazowy i to co chcesz zrobić może wówczas doprowadzić do groźnego dla życia i zdrowia porażenia prądem.

Dlatego nawet do podłączenia lampy powinien być wezwany elektryk. On zbada jakie funkcje mają poszczególne przewody i podłączy to bezpiecznie. Naprawdę, taka lampka również może zabić. Dotychczas największe porażenie prądem (a było ono naprawdę duże) miałem właśnie od lampy i to nie przy majsterkowaniu przy niej a przy normalnym użytkowaniu.
  • #9 20805263
    adwozniak
    Poziom 3  
    faktycznie brązowy i czarny ma faze. Dlatego nie chciałem tego podłączać samemu i wolałem zapytać najpierw mądrzejszych ode mnie tutaj.
    CZy w takim razie ktoś może mi poradzić jak to podłączyć, żeby działało bez wzywania elektryka?
  • #10 20805500
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    1. Ustalić rodzaj sieci dostawcy czy jest TN

2. Jeśli tak - ustalić czy wyłącznik
    a. jest na "fazie"
    b. czy na "zerze"

3. Jeśli 2.a to podłączyć żółtozielony z lampy do "zera"

czy autor tematu czuje się na siłach to ustalić, ma odpowiednie przyrządy /np "fazer"/ ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienia lampę w starej instalacji elektrycznej, mając do dyspozycji kable czarny, brązowy i niebieski w suficie oraz trzy brązowe, trzy niebieskie i jeden żółty w nowej lampie. Pojawiają się wątpliwości dotyczące podłączenia, zwłaszcza w kontekście braku przewodu ochronnego. Użytkownik pyta, czy może podłączyć kable zgodnie z kolorami, co wywołuje dyskusję na temat bezpieczeństwa. Odpowiedzi sugerują, że czarny przewód może być fazowy, co stwarza ryzyko porażenia prądem. Zaleca się wezwanie elektryka do ustalenia funkcji przewodów oraz bezpiecznego podłączenia lampy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA