logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konica Minolta Bizhub C203: Przesyt żółtym kolorem po wymianie zespołu bębna i listwy zbierającej

redes 08 Lis 2023 23:16 744 9
REKLAMA
  • #1 20806153
    redes
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam, wiem że sprzęt nie jest najnowszy ale jak dla mnie wystarczający.
    Mam problem z żółtym kolorem, zazwyczaj wszyscy mają problem z brakiem koloru u mnie jest jego nadmiar. Urządzenie zostawiało żółte ślady na papierze co sugerowało, że listwa zbierająca na bębnie żółtego była już zużyta a dodatkowo drukarka krzyczała żeby wymienić zespół bębna. Założyłem nowy OPC i listwę zbierającą, dodatkowo przykleiłem na obudowie na końcach bębna piankowe uszczelniacze. Stare się skończyły i wg moich obserwacji proszek wysypywał się na końcach bębna zostawiając żółte pasy na krawędziach kartki.
    Poskładałem wszystko i niby dobrze, ale okazuje się że na wydrukach kolorowych (nie dotyczy czarno białych) jest przesycenie żółtym kolorem. Wygląda to mniej więcej tak jak poniżej:
    Strona testowa z siatką kolorów i wydrukiem nadmiernie przesyconym żółtym.

Dziecko w okularach przeciwsłonecznych dotykające drzwi samochodu, kolor żółty dominuje na wydruku.
    Wydruk kontrolny z nadmiarem żółtego w różnych zakresach barw.
    I tutaj wydruk kontrolny na którym brakuje półtonów:
    Wydruk testowy pokazujący różne kolory i wzory do diagnozy problemów z drukarką.
    Czy ma ktoś jakiś pomysł co jest tego przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 20807046
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Ja bym zaczął od zrobienia stabilizacji z resetem background i zobaczył co dalej. Wadą tego rozwiązania może być brudzenie innych kolorów jeżeli bębny jadą już na oparach.

C.
  • REKLAMA
  • #3 20807109
    redes
    Poziom 13  
    Niewiele mam do stracenia. Podpowiesz jak to zrobić właściwie?
    2 bębny są świeże jak trzeba zmienię kolejne 2 to nie majątek.
  • REKLAMA
  • #4 20807619
    copyman
    W zakładce Image Adjustments masz opcje Stabilizer. I dwie opcje - Stabilizatio only i Reset Background and stabilization. Wybierasz tą drugą i Start.

C.
  • #5 20809771
    redes
    Poziom 13  
    Moim zdaniem nic się nie zmieniło.
    Dalej w szarym kolorze tworzonym z RGB jest za dużo żółtego.
    Strona testowa z próbnikiem kolorów RGB i tekstem do sprawdzania druku.
  • REKLAMA
  • #6 20823239
    redes
    Poziom 13  
    Chyba uporalem sie z tym żółtym, teraz mam inny problem. Podczas wydruku zostawia mi czerwone pasy nawet gdy drukuje w BW.
    Wydruk mapy z niebieskimi i zielonymi obszarami oraz czerwonymi pasami na papierze.
    Ktoś ma jakis pomysł?
  • #7 20823645
    copyman
    Obejrzyj powierzchnię pasa transferu . Wgląda jakby nie był czyszczony.

C.
  • #8 20823872
    redes
    Poziom 13  
    Dwa razy był czyszczony. Mam wrażenie że to tylko czerwony kolor zostaje. Gdy drukuje np tekst dwustronnie to drukują się 2 biale kartki a 2 zabrudzone i tak na zmianę. Może niedokładnie wyczyściłem? Zabrudzone wydruki z czerwonym tonerem.
    Bardzo duzo tonera czerwonego jest pod listwa zgarniajaca pas transferowy.
  • #9 20942536
    redes
    Poziom 13  
    Poprawilem styki na sprezynkach polaczeniowych od plyty wysokich napięć HV wymienilem jednostke obrazujaca wyczyscilem lasery z proszku zoltego (byl wszedzie) i pomoglo.
  • #10 20942549
    redes
    Poziom 13  
    I oczywiście na koniec Adjustments / Reset Background and stabilization.
    Zauważyłem, że jeżeli zostaje na kartce jakikolwiek kolor, to winę za to ponosi niewłaściwe wysokie napięcie na jednostce obrazujacej ktora z racji wieku moze byc zuzyta i powodawac ten problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nadmiarem żółtego koloru w wydrukach z drukarki Konica Minolta Bizhub C203 po wymianie zespołu bębna i listwy zbierającej. Po zainstalowaniu nowych komponentów oraz dodaniu uszczelniaczy, problem z żółtymi śladami na papierze nie ustąpił. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące stabilizacji kolorów, w tym resetu tła i stabilizacji, jednak nie zauważa poprawy. W kolejnych wiadomościach zgłasza nowe problemy, takie jak czerwone pasy na wydrukach czarno-białych, co sugeruje zanieczyszczenie pasa transferowego. Użytkownicy sugerują czyszczenie lasera oraz sprawdzenie napięcia na jednostce obrazującej, co może być przyczyną problemów z kolorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA