logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta Bizhub c203 - jak naprawić przesunięcie kolorów?

lolek2001 01 Mar 2016 14:12 1767 7
REKLAMA
  • #1 15484864
    lolek2001
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.

Maszynę Konica Minolta Bizhub c203 mam już od 3 lat. I ze wszystkim dawałem sobie sam radę. Aż do teraz. Od 2 tygodni walczę z nią o to by spasować 4 kolory.
    Gdy robię sobie ten test maszynowy z tymi kwadracikami i ptaszkiem to ramka która jest dookoła zamiast być jednym kolorem to widać z małym przesunięciem każdy kolor oddzielnie.
    Robiłem tą całą stabilizację w servisowym trybie - nic to nie dało.
    Pas był wymieniony ze 2 m-ce temu.
    Przedmuchiwałem też sprężonym powietrzem te czujniki pod pasem z przodu od strony bocznej klapy.
    Nawet wymieniłem czarny cały unit bo wydawało mi się że ciężkawo chodzi i może on spowalnia maszynę.

Konica Minolta Bizhub c203 - jak naprawić przesunięcie kolorów?20160212_1..221.jpg (528.2 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Konica Minolta Bizhub c203 - jak naprawić przesunięcie kolorów?20160127_1..000.jpg (2.84 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Co mogę jeszcze sprawdzić lub zrobić by to zaczęło znów działać normalnie?
    POMOCY

A jeszcze dziwniejsze że w sobotę odpaliłem maszynę i tak tylko chciałem sprawdzić i patrzę a tu dobrze zaczęło drukować. I coś mnie podkusiło i zrobiłem tą stabilizację. I to był błąd - znów wszystko rozjechane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15484896
    tomek1986022
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Musisz zrobić color registration adjustment.
  • REKLAMA
  • #3 15484919
    lolek2001
    Poziom 11  
    tomek1986022 napisał:
    Musisz zrobić color registration adjustment.

Jestem właśnie w ustawieniach servisowych.
    Gdzie tego szukać? W - Imaging Process Adjustment?
    Bo nie widzę tego - Color Registration adjustment

Jest takie coś w: Machine/ Color Registration Adjustment
    Gdy tam wejdę to praktycznie nic nie mogę zrobić.
    Klikam i nie ma żadnego zatwierdzenia. Start - non stop czerwony.

Tam da się przesunąć kolory o max 6 do przodu i do tyłu.
    Ale to sporo za mało by były w jednej linii.
    To musi być coś innego. I na pewno jakaś błahostka - ale jak się nie wie jaka
    to udręka.
    Pomocy. Jakieś inne podpowiedzi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15486020
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Zrób tak jak kolega wyżej mówi lub masz zabrudzone czujniki rejestracji pasa transferowego.
  • REKLAMA
  • #5 15486048
    lolek2001
    Poziom 11  
    piotrek1980 napisał:
    Zrób tak jak kolega wyżej mówi lub masz zabrudzone czujniki rejestracji pasa transferowego.

Gdy wchodzę w to co kolega mi napisał to mogę się pobawić tylko 6 do przodu i do tyłu. Widać różnice w teście ale to za mało. Nie nachodzą na siebie kolory.

Zabrudzone czujniki - czyściłem je ściereczką i sprężonym powietrzem. Nie widać jak wyczyściłem bo dojście do tego miejsca jest bardzo ograniczone. Jutro jeszcze spróbuję bardziej docisnąć irchę do tych 2 czujników i pojeździć po nich. Ale zdaje mi się że już tak robiłem i nic to nie dało.
  • Pomocny post
    #6 15486393
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Z maszyną wszytko jet OK, im dalej laser oddalony od czarnego tym większa odległość koloru, w color registartion ustawisz jedynie niebieski bo 6 pkt wystarczy ale już na M potrzebowałbyś 12pkt. a na y 18pkt.
    Problem leży w pasie transferowym, wymień go na inny niekoniecznie nowy.
    Zgłoszeni od klienta, rozjechane kolory, wymieniłem pas dalej to samo, maszyna na warsztat, zmiana firmware + recovery, zmieniłem prawie wszytko łącznie z przestawianiem laserów i całego mechanizmu napędu wraz z płytami. Następnego dnia po lekturze zmieniłem pas, już kolejny to samo, więc znowu walka. Pod koniec dnia kiedy maszyna miała zostać dawcą, założyłem stary pas chyba czwarty i... rewelacja, wszytko OK, na następnym pasie już nowym też OK. Teraz maszyna hula aż miło. A stary pas 1 i 2) w innej maszynie dalej robi rozjechane kolory.
    pozdrawiam
    M.
  • #7 15486483
    lolek2001
    Poziom 11  
    mib3 napisał:
    Z maszyną wszytko jet OK, im dalej laser oddalony od czarnego tym większa odległość koloru, w color registartion ustawisz jedynie niebieski bo 6 pkt wystarczy ale już na M potrzebowałbyś 12pkt. a na y 18pkt.
    Problem leży w pasie transferowym, wymień go na inny niekoniecznie nowy.
    Zgłoszeni od klienta, rozjechane kolory, wymieniłem pas dalej to samo, maszyna na warsztat, zmiana firmware + recovery, zmieniłem prawie wszytko łącznie z przestawianiem laserów i całego mechanizmu napędu wraz z płytami. Następnego dnia po lekturze zmieniłem pas, już kolejny to samo, więc znowu walka. Pod koniec dnia kiedy maszyna miała zostać dawcą, założyłem stary pas chyba czwarty i... rewelacja, wszytko OK, na następnym pasie już nowym też OK. Teraz maszyna hula aż miło. A stary pas 1 i 2) w innej maszynie dalej robi rozjechane kolory.
    pozdrawiam
    M.

Czyli kolega stawia na pas? Hmmm. Taaaa.
    Tylko teraz nasuwa mi sie pytanie czy opłaca mi się wywalić znów 800 zł na nowy pas. Echhh. I nie mieć pewności czy to na pewno to. Hmmm. A nie mam nikogo blisko (miejscowość Warka) by sobie nawet pożyczyć i tylko przetestować. Lub choć kupić jakiś delikatnie używany. Echhh.
    Ale to zawsze jakiś pomysł i podpowiedź.
    Dziękuję.
    Zaczynam zbierać kasę - a łatwo nie będzie :)
  • Pomocny post
    #8 15486570
    Passat B6
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Jak chcesz to ja mam zbędny moduł pasa i sprzedam go za 350 zł -pierw mogę wysłać i jak będzie wszystko ok to zrobisz przelew
    U mnie robił wszystko ok

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przesunięciem kolorów w drukarce Konica Minolta Bizhub C203, mimo prób stabilizacji i czyszczenia czujników. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują wykonanie regulacji rejestracji kolorów oraz sprawdzenie czujników rejestracji pasa transferowego. Użytkownik zauważył, że po wymianie pasa transferowego problem nadal występuje, co sugeruje, że może być konieczna dalsza diagnostyka lub wymiana pasa. Inny uczestnik dyskusji podzielił się doświadczeniem, że stary pas transferowy rozwiązał problem z kolorami, co może sugerować, że nowy pas nie zawsze gwarantuje poprawę. Użytkownik rozważa zakup nowego pasa, ale ma wątpliwości co do opłacalności tej inwestycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA