logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutownica Weller Fe-50: Brak regulacji temperatury, czujnik rezystancyjny

Adas83 29 Lis 2005 14:42 1996 3
  • #1 2037315
    Adas83
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Cześć nie dawno stałem sie :D posiadaczem stacji lutowniczej ADECOLA 101 do której jest dołączona lutownica Weller Fe-50. Niestety sprzęt jest popsuty tzn. lutownica grzeje ale nie działa regulacja temperatury.Właśnie dlatego zwracam sie do was o udzielenie mi paru porad!!

1.W lutownicy Weller Fe-50 znajduje sie czujnik temperatury. Jeżeli sie nie mylę jest to chyba platynowy czujnik rezystancyjny - dokonałem paru pomiarów i wyszło mi że przy temp. ok 21'C rezystancja wynosi ok 23Ω a przy temp ok 400 'C rezystancja wynosi ok 50Ω. Proszę o stwierdzenie czy ten czujnik działa poprawnie , może ktoś ma charakterystykę R=f(T)
    2.Jakie są różnice w budowie sterownika stacji która jest zaprojektowana na używanie czujnika rezystancyjnego od stacji która wykorzystuje termoparę?

Z góry DZIĘKUJE!!!! za wszystkie podpowiedzi!!!
  • #2 2038809
    drak
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    1. W wellerce jest czujnik typu K jest ok.
    2. Na forum jest sporo o czujnikach szukaj i tyle.
  • #3 2043506
    Adas83
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Pisząc czujnik typu K masz na myśli termopare typu K? Jeżeli tak to przy zmianie temperatury powinno pojawić sie napięcie , niestety w moim czujniku napięcie nie powstaje.

Czy mógł by ktoś sprawdzić w swojej lutownicy jaka jest relacja pomiędzy temperaturą a rezystancją i temperaturą a napięciem!!!!

W mojej lutownicy jest taki czujnik!!!
    Załączniki:
    • Lutownica Weller Fe-50: Brak regulacji temperatury, czujnik rezystancyjny czujnik.JPG (9.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2048085
    drak
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    No niestety ta termopara to nie to źle skojażyłem taka termopara jest przy weller hot air jako dodatkowy czujnik. Z ciekawości rozwaliłem taki czujnik w środku jest mała biała płytka wielkości 2.5 na 2 mm. Wyglonda to prawie jak pt100 w najmniejszej wersji, napewno rezystancyjny.
REKLAMA