logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikacja między pompą ciepła Ferroli Omnia a fotowoltaiką - jak to zrobić?

krodag 10 Lis 2023 20:00 699 7
REKLAMA
  • #1 20808723
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Ponieważ głównie instaluję urządzenia grzewcze wrzuciłem temat na "hydrauliczną" część forum, a dopiero później pomyślałem, że to tutaj szybciej znajdę odpowiedź. Chodzi mi o współpracę PV z pompą ciepła, a konkretnie w jaki sposób można ze sobą skomunikować te dwa elementy.
    Chociaż chodzi mi o konkretne rozwiązanie dla pomp ferroli omnia (o tym jest mój post tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4013781.html, będę wdzięczny za każde parę zdań wyjaśnienia takiemu laikowi jak ja.
  • REKLAMA
  • #2 20808937
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Rozwiązanie w tanich pompach jest zawsze takie samo. No prawie. System PV wyposażony w dwukierunkowy analizator parametrów sieci, poprzez jakiśtam ichniejszy moduł wyposażony w styk NO domyka obwód sterowania pompy ciepła, co aktywuje ładowanie zasobnika CWU lub bufora (sprzęgła hydraulicznego). Tyle.
  • REKLAMA
  • #3 20809075
    krodag
    Poziom 25  

Dzięki. Już trochę poczytałem - przynajmniej od strony pompy, różne modele, różne sygnały: zwarcie, napięcie, zbocze...
    Teraz mam bardziej precyzyjne pytanie: kiedy taki sygnał z PV jest wysyłany? Podejrzewam, że nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi i zależy to od marki/modelu użytych urządzeń. Czy zależy to od np. ustawionego poziomu produkowanej mocy, czy nadwyżki przekazywanej do sieci. A może też od innych parametrów.
    To pozwoli mi przemyśleć jak - w moim przypadku - można najkorzystniej wykorzystać taki sygnał. A może jeszcze skoreluję go z np. z temperaturą zewnętrzną.
  • #4 20809558
    pol102
    Z twojego punktu widzenia rodzaj sygnału użytego do sterowania pompą jest nieistotny. Z punktu widzenia Automatyki jest to dowolnie konwertowalne.

Moment podania informacji ze strony systemu fotowoltaicznego zależy od samego systemu bądź Automatyki odpowiedzialnej za EMS.

Na tą chwilę najważniejsze informacje których brakuje to:
    dokładny model falownika
    dokładny model pompy ciepła
    Czy obiekt jest wyposażony w BMS
  • REKLAMA
  • #5 20809659
    krodag
    Poziom 25  
    Na razie to wszystko plany - więc mam szeroki wachlarz do wyboru. Pisałem o konkretnej pompie ciepła - bo takową akurat klientowi montuję i zauważłem możliwość spięcia z PV.
    Moje pytanie bierze się ze znikomego pojęcia o PV. O ile "produkcję ciepła" mogę uzależniać od wielu rzeczy takich jak: temperatura wewnętrzna, zewnętrzna, pora dnia, wilgotność, czas, nasłonecznienie etc. sterując takimi parametrami jak: moc chwilowa, temperatura czynnika czy też rodzaj źródła, chciałbym wiedzieć - od praktyków - jakie możliwości dają obecne na rynku rozwiązania PV. Nie chodzi mi o przyporządkowanie do konkretnych firm, czy modeli - ale jakie "sygnały" z PV mogę odebrać.
    Czy da się coś więcej wycisnąć niż najprostsze sprawdzanie mocy oddawanej do sieci /jak jest większa niż moc potrzebna do uruchomienia pompy/grzałki to włącz/.
    Nie każde magazynowanie energii cieplnej ma sens. Co z tego, że nagrzeję "za darmo" zbiornik CWU do 75 stopni, jak nie mam zaworu termostatycznego i z kranów leci wrzątek. Podaję świadomie taki przykład, bo z tego co doczytałem /co prawda pobieżnie/ to właśnie taką możliwość proponuje producent pompy wymienionej w tytule tematu /poprzez nieznane mi sterowanie przez złącze SMART GRID/. Ale pompa ma modbusa, więc może tu możnaby coś więcej. Tylko teoretyzuję, ale jak człowiek nie zapyta, to będzie błądził :)
    Wiem, że z mojego pytania możnaby otworzyć przewód doktorski, ale zamiast czytać w sieci o TEORETYCZNYCH możliwościach, wolę usłyszeć kilka zdań od PRAKTYKÓW.

----

Dopiero po wysłaniu uświadomiłem sobie jaką epistołę popełniłem, zamiast na początku podziękować, że znalazł sie ktoś kto w ogóle zareagował na mój post.
    Tym, którzy doczytali go do końca - też dziękuję :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20809993
    pol102
    Nie ma problemu ;) EMS'ami zajmuję się zawodowo. Możesz sprawdzić na TikToku - kanał @ampiomaniak :)

Do rzeczy. Jeśli chwycić się na przykład SolarEdge'a to oprócz falownika potrzebujesz analizator parametrów sieci (niesłusznie nazywany licznikiem) i z poziomu aplikacji decydujesz jaka moc oddawana na sieć ma uruchamiać wyjścia NO (osobnego, kolejnego modułu). Co pompa zrobi z tą informacją to inna sprawa. Osobiście nie lubię tego sztywnego założenia.

W moich koncepcjach jest tak, że przewymiarowany (względem mocy falownika) system PV ustawiany Wschód-Zachód opieram o falownik z MODbusem RTU (takim bogatym w opcje sterowania i szeroką analitykę własnych parametrów pracy), analizator parametrów sieci (w zależności od budżetu od F&F po Findera). Automatyka (w moim przypadku Ampio) w przypadku nadprodukcji ładuje małe i duże sprzęgło hydrauliczne (100 i <600l) oraz zbiornik CWU (w zależności od pomysłu od 50 do 70stopni). Jeśli wciąż jest za dużo to wjeżdżamy z ostrym wietrzeniem rekuperatorem. Jeśli mimo wszystko jest za dużo to automatyka wymusza na falowniku zmniejszenie mocy żeby nie dawać zarobić monopolistom.

Póki akumulatory nie potanieją to i tak lepszej opcji na zagospodarowanie energii z PV nie widzę. No może poza zmianą nawyków co do prania i sprzątania.
  • #7 20810126
    krodag
    Poziom 25  
    Dzięki - to było silne pchnięcie we właściwą stronę :)

Pobieżnie - na razie - przejrzałem na czym oparłeś swoje rozwiązanie i już wiem, że można wiele. Tiktoka co prawda nie używam, ale przeleciałem przez niektóre produkty Ampio i już widzę, że nie będę musiał wyważać otwartych drzwi. Może to nie tanie rozwiązania, ale nie wszystko opiera się o stopę zwrotu - ale czasami chodzi o wygodę.

Tematu nie zamykam, bo może trafi się jeszcze ktoś, kto wrzuci kamień do mojego ogródka. :)
  • #8 20810301
    pol102
    Nie ma jednej, najlepszej na świecie ścieżki realizacji procesów w całym problemie efektywnego zarządzania energią. To, że ja postawiłem na Ampio wynika z mojej znajomości możliwości tego systemu. Im efektywniej chcemy zarządzać energią tym bardziej musimy niskopoziomowo tym zarządzać. Im bardziej skutecznie chcemy tym zarządzać tym jest drożej. Trzeba sobie to dobrze zbilansować bo władowanie się w rozwiązanie proste do wdrożenia (ad hoc) może się okazać totalnym marnotrawstwem w przyszłości.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat komunikacji między pompą ciepła Ferroli Omnia a systemem fotowoltaicznym (PV). Użytkownicy wskazali, że kluczowym elementem jest zastosowanie dwukierunkowego analizatora parametrów sieci, który umożliwia aktywację pompy ciepła w zależności od produkcji energii z PV. Wskazano, że sygnały do sterowania pompą mogą być różne, a ich moment wysyłania zależy od konkretnego modelu falownika oraz automatyki zarządzającej energią (EMS). Użytkownicy podkreślili znaczenie analizy parametrów, takich jak moc produkcji energii, nadwyżka przekazywana do sieci oraz inne czynniki, które mogą wpływać na efektywność systemu. Wspomniano również o możliwościach systemu Ampio, który oferuje zaawansowane opcje sterowania i analityki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA