Na razie to wszystko plany - więc mam szeroki wachlarz do wyboru. Pisałem o konkretnej pompie ciepła - bo takową akurat klientowi montuję i zauważłem możliwość spięcia z PV.
Moje pytanie bierze się ze znikomego pojęcia o PV. O ile "produkcję ciepła" mogę uzależniać od wielu rzeczy takich jak: temperatura wewnętrzna, zewnętrzna, pora dnia, wilgotność, czas, nasłonecznienie etc. sterując takimi parametrami jak: moc chwilowa, temperatura czynnika czy też rodzaj źródła, chciałbym wiedzieć - od praktyków - jakie możliwości dają obecne na rynku rozwiązania PV. Nie chodzi mi o przyporządkowanie do konkretnych firm, czy modeli - ale jakie "sygnały" z PV mogę odebrać.
Czy da się coś więcej wycisnąć niż najprostsze sprawdzanie mocy oddawanej do sieci /jak jest większa niż moc potrzebna do uruchomienia pompy/grzałki to włącz/.
Nie każde magazynowanie energii cieplnej ma sens. Co z tego, że nagrzeję "za darmo" zbiornik CWU do 75 stopni, jak nie mam zaworu termostatycznego i z kranów leci wrzątek. Podaję świadomie taki przykład, bo z tego co doczytałem /co prawda pobieżnie/ to właśnie taką możliwość proponuje producent pompy wymienionej w tytule tematu /poprzez nieznane mi sterowanie przez złącze SMART GRID/. Ale pompa ma modbusa, więc może tu możnaby coś więcej. Tylko teoretyzuję, ale jak człowiek nie zapyta, to będzie błądził
Wiem, że z mojego pytania możnaby otworzyć przewód doktorski, ale zamiast czytać w sieci o TEORETYCZNYCH możliwościach, wolę usłyszeć kilka zdań od PRAKTYKÓW.
----
Dopiero po wysłaniu uświadomiłem sobie jaką epistołę popełniłem, zamiast na początku podziękować, że znalazł sie ktoś kto w ogóle zareagował na mój post.
Tym, którzy doczytali go do końca - też dziękuję