logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Działanie instalacji PV z bankiem energii i hybrydowym falownikiem

mohinder 25 Cze 2023 07:18 720 10
REKLAMA
  • #1 20630066
    mohinder
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam,
    Chciałbym się dowiedzieć, jak to dokładnie jest z instalacją i jak to działa. Panele na dachu, do tego hybrydowy falownik i bank energii.
    Powiedzmy, że panele produkują 2 kW mocy, a potrzebne jest 3 kW. Bateria jest naładowana, jaki jest przepływ? Działa to tak, jak mi się wydaje, czy jestem w błędzie, że urządzenie, które potrzebuje 3 kW, będzie pobierało z paneli 2 kW, a ten brakujący 1 kW z baterii lub z sieci?
    Podobnie jest, jeśli panele produkują, niech będzie znowu te 2 kW, a bieżący pobór wynosi 1 kW. Czy nadwyżka idzie do ładowania baterii czy do sieci? W tym przypadku gdzieś znalazłem informację, że falownik musi mieć taką możliwość, ale nie wiem, jak to znaleźć w danych falownika. Mowa o falowniku Solis RHI-5K-48ES-5G.
  • REKLAMA
  • #2 20630205
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Ile kW masz paneli, powinno być tyle by zaspokoić conajmnej najbardziej prądożerne urządzenie przy 800W/m2 czyli ok min 4kWp.
  • #3 20630243
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    mohinder napisał:
    Bateria jest naładowana, jaki jest przepływ?
    Bardzo dużo zaleźy od ustawień falownika dotyczących baterii. Np. dziś jest słonecznie a bateria (po nocy) jeszcze się nie "podniosła" (ustawienie min. 24,8) czyli teoretyczne rozważania dotyczące przesyłów sensu nie mają. Wystarczy większy pobór (suszarka do włosów) i kończy się kalkulowanie. Wystarczy chmurny poranek czy cały dzionek i masz tylko podładowywanie aku (ważne ustawienie priorytetów).
  • REKLAMA
  • #4 20631223
    mohinder
    Poziom 14  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Ile kW masz paneli, powinno być tyle by zaspokoić conajmnej najbardziej prądożerne urządzenie przy 800W/m2 czyli ok min 4kWp.

Witam
    Jest zainstalowane 6.4kWp
  • REKLAMA
  • #5 20631436
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    Priorytetem w układach hybrydowych zwykle jest przede wszystkim doładowywanie baterii do pełna, zwłaszcza dla magazynów bazujących na akumulatorach kwasowych (płynnych/AGM/żel), bo to jest jeden z warunków długowieczności magazynu. Jak nie ma słońca, doładowywanie magazynu z sieci przez falownik jest niezbędne.

Ale, w sumie, zależy to od falownika i jego ustawień, ba może on mieć kilka trybów pracy z różnymi priorytetami. Więc rozważania ogólne mają mały sens.
  • #6 20684094
    mohinder
    Poziom 14  

Witam.
    Już minęło kilkanaście dni od zainstalowania Paneli i kilka dni od dołożenia do instalacji magazynu energii o pojemności 5,1 kWh (w planach jest dołożenie jeszcze jednego takiego samego).
    Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. Nie zrobiłem jeszcze odpowiedniego połączenia, aby instalacja zasilała dom w przypadku awarii sieci. Są na to dwa sposoby: pierwszy to wykorzystanie odpowiedniego wyjścia z falownika AC Backup, ale do tego trzeba zrobić zmiany w instalacji, a drugi to dostarczenie zasilania do falownika i odcięcie go od sieci (taki układ opracowuje dla mnie elektryk, który podłączał mi to wszystko).
    Mam takie pytanie, bo mam dwa prądożerne urządzenia w domu: przepływowy podgrzewacz wody i kuchenka elektryczna, i interesuje mnie zachowanie falownika o mocy 5 kW, gdy zapotrzebowanie na moc będzie większe. Wiadomo, że w domu zawsze jest jakiś pobór, powiedzmy 300 W, i nagle ktoś włącza kuchenkę o mocy 6 kW i brakuje prądu z sieci. Czy falownik będzie pracował na maksymalnej mocy i po prostu grzałki nie dostaną tyle, ile chcą, czy falownik się wyłączy lub co gorsza uszkodzi?
  • REKLAMA
  • #7 20687440
    Poziom 43  
    mohinder napisał:
    Mam takie pytanie, bo mam dwa prądożerne urządzenia w domu: p
    ZObacz jaki prąd ciągły mozna pobierać z magazynu!!!!!!!
  • #8 20688334
    mohinder
    Poziom 14  
    W chwili obecnej 50A czyli jakieś 2,5kW. Jak będzie dołożony drugi magazyn to to powinno byc około 5kW, a urządenia potrzebują więcej. Pytanie jest czy falownik się wyłączy czy te urządzenia nie będą pracować z pełna wydajnością? Są to w sumie tylko grzałki więc zakładam, że będą słabiej grzały chyba, że wcale bo falownik się wyłączy.
  • #9 20688859
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 848
    @mohinder Po przekroczeniu max obciążenia falownik się wyłączy lub przełączy na sieć.
  • #10 20689507
    mohinder
    Poziom 14  

Po zainstalowaniu magazynu energii falownik nie usypia się na noc, dzięki czemu można go cały czas monitorować. Teraz widać, że mimo braku słońca w nocy występuje pewna produkcja energii. Zastanawiam się, czy jest to rzeczywiście wynik promieniowania kosmicznego, czy też błędne odczyty. Panele na pewno nie generują wystarczającego napięcia, ale wskazania są obecne.
  • #11 20692585
    Poziom 43  
    Znajomemu w nocy tez produkuja od bts.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania instalacji fotowoltaicznej (PV) z bankiem energii i hybrydowym falownikiem, w kontekście zapotrzebowania na moc. Użytkownik pyta o sposób działania systemu, gdy panele produkują 2 kW, a zapotrzebowanie wynosi 3 kW, oraz o to, co się dzieje z nadwyżką energii, gdy zapotrzebowanie jest mniejsze. Odpowiedzi wskazują, że priorytetem w systemach hybrydowych jest doładowywanie baterii, a falownik może mieć różne tryby pracy, co wpływa na sposób zarządzania energią. Użytkownicy podkreślają znaczenie ustawień falownika, takich jak Solis RHI-5K-48ES-5G, oraz konieczność monitorowania obciążenia, aby uniknąć wyłączenia falownika przy nadmiernym zapotrzebowaniu. Wspomniano również o produkcji energii w nocy, co może być wynikiem promieniowania kosmicznego lub błędnych odczytów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA