logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EWS106110W - pralka nabrała wody i przestała prać

bulizzor 11 Lis 2023 11:31 687 12
REKLAMA
  • #1 20809427
    bulizzor
    Poziom 3  
    Cześć

Mam problem. Włączyłem pralkę, poszedłem robić śniadanie i jak wróciłem to okazało się, że woda w pralce stoi i program nie kontynuuje prania. Pobrało płyn do prania. Płyn do płukania nadal jest w szufladzie. Przycisk start nie reaguje (sam przycisk raczej jest ok - słychać kliknięcie). Miga choćby był program zastopowany. Próbowałem program wypompowania wody, ale nie reaguje przycisk Start/Stop na żaden program na pokrętle. Wyłączałem też pralkę z gniazdka dwa razy. Po włożenie wtyczki nadal ta sama sytuacja.

Electrolux EWS106110W - pralka nabrała wody i przestała praćPXL_202311...704767.jpg (1.72 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20809445
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 858
    bulizzor napisał:
    Miga choćby był program zastopowany.
    Miga na zielono? Czyli "pauza" Blokada, pompa, grzałka i szczotki silnika do sprawdzenia.
    Trochę zagmatwany opis. Może gdybyś nagrał film..
    Od momentu "on/off" do wciśnięcia "start/pauza" + 5sec. Tylko przed filmem wyjmij wtyczkę z gniazdka na 5 min.
  • #3 20809454
    bulizzor
    Poziom 3  
    Miga na zielono. Tak choćby czekało na wznowienie. Ale jak wciskam START to nic się nie dzieje. Wyłączałem z gniazdka na 10 min. dwukrotnie. Za każdy raziem tak samo to wygląda jak przed wyłączeniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20809562
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ok. To spróbuj wejść w tryb serwisowy.
    Pokrętło z "0" raz w prawo i dwa przyciski na raz przytrzymaj
    "Start/ pauza" i ten obok po lewej.
    Jak zacznie mrygać to pokrętłem w prawo co 1.
    Jak ma jakiś błąd to zacznie mrugać "start" policz ile razt na czerwono i ile razy na pomarańczowo.
    Za pierwszym razem może Ci się nie udać wejść w tryb serwisu.
  • #5 20809586
    bulizzor
    Poziom 3  
    5x czerwony 1x zielony
  • #6 20809598
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    O ile się nie mylę to coś z silnikiem, sprawdź szczotki, a na początek odłącz od silnika uziemienie (żółto zielony przewód).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 20809614
    bulizzor
    Poziom 3  
    Przy pierwszym uruchomieniu w trybie serwisowym kolejno diody migają na zielono i start raz na czerwono i tak w koło.
    A jak przekręcę pokrętło o kolejną pozycję w prawo to wtedy jest te 5x czerwone i raz zielone. I powtarza się to na każdym trybie w prawo. Czyli triak?
  • #9 20809723
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    bulizzor napisał:
    Czyli triak?
    Bardzo prawdopodobne, ale nie oczywiste, szczotki, przewody, połączenia/ piny, ale oczywiście możesz zacząć od triaka. Dowolnie.
  • #11 20809819
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3749
    Na 95% triak do wymiany i oby nie poleciało coś więcej. Problem ze szczotkami to bardziej wiąże się z błędem E52.
  • #12 20809823
    bulizzor
    Poziom 3  
    W poniedziałek postaram się wymienić triak i zobaczymy czy wystartuje. Dzięki za cynk!
  • #13 20816994
    bulizzor
    Poziom 3  
    Dzięki Pany za pomoc! Działa! :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EWS106110W, która po włączeniu nabrała wody i przestała prać. Przycisk start nie reaguje, a program nie kontynuuje. Po próbie resetowania i wyłączenia z gniazdka, sytuacja się nie zmienia. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić tryb serwisowy, co ujawniło błąd E51, wskazujący na uszkodzenie triaka silnika napędowego. Po wymianie triaka pralka zaczęła działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA