Siemka, mam problem z laptopem ASUS TUF FX516PC. Otóż w trakcie pracy na nim zniknął dźwięk z głośników, jak i przez Jacka 3.5mm. Słychać na słuchawkach szum, a na laptopie cisza. Zainstalowałem nowy system dźwięku, nadal nie ma. Zaktualizowałem na nim wszystkie sterowniki, nadal nic. Zaktualizowałem BIOS, nadal lipa. Nie mam już pomysłów, może ktoś miał z tym do czynienia?
Siemka mam problem z laptopem ASUS TUF FX516PC otóż w trakcie pracy na nim zniknął dźwięk z głośników jak i przez Jacka 3.5mm, słychać na słuchawkach szum a na lapku cisza. zainstalowałem nowy system dźwięku nadal nie ma zaktualizowałem na nim wszystkie sterowniki nadal nic, zaktualizowałem bios nadal lipa nie mam już pomysłów może ktoś miał z tym do czynienia?
Dodano po 57 :
Witaj!
Problem z dźwiękiem na laptopie może mieć różne przyczyny, od problemów z oprogramowaniem po awarię sprzętową. Skoro podjąłeś już kroki takie jak ponowna instalacja systemu, aktualizacja sterowników i BIOS-u, to wygląda na to, że możemy mieć do czynienia z problemem sprzętowym. Jednak zanim przejdziemy do takiej diagnozy, warto sprawdzić jeszcze kilka rzeczy.
1. Sprawdzenie ustawień dźwięku w systemie: - Czy w Menedżerze Urządzeń wszystkie urządzenia audio są poprawnie wykryte i nie mają żadnych ostrzeżeń? - Czy w Panelu Sterowania dźwiękiem, w zakładce Odtwarzanie, twój głośnik jest ustawiony jako domyślne urządzenie? - Czy próbowałeś użyć narzędzia do rozwiązywania problemów z dźwiękiem w systemie Windows?
2. Sprawdzenie fizyczne połączeń: - Czy port Jack 3.5mm jest czysty i wolny od zanieczyszczeń, które mogłyby zakłócać połączenie? - Czy słuchawki, których używasz na pewno działają na innym urządzeniu?
3. Sprawdzenie oprogramowania: - Czy użyłeś dedykowanego oprogramowania do zarządzania dźwiękiem od ASUSa, takiego jak ASUS SonicMaster lub coś podobnego? Być może potrzebna jest specyficzna aplikacja do zarządzania dźwiękiem dla twojego modelu laptopa. - Czy sprawdzałeś, czy w panelu sterowania dźwiękiem nie zostały włączone przypadkowo jakieś efekty, które mogłyby tłumić dźwięk?
4. Sprawdzenie w trybie bezpiecznym: - Uruchomienie systemu w trybie bezpiecznym i sprawdzenie, czy w tym trybie również nie ma dźwięku może pomóc zdiagnozować, czy problem leży po stronie oprogramowania.
5. Sprawdzenie sprzętowe: - Jeśli wszystkie powyższe kroki zawiodą, być może mamy do czynienia z uszkodzeniem sprzętowym, takim jak awaria głośników lub problem z płytą główną. W takim przypadku warto ustalić, czy laptop jest jeszcze na gwarancji i zastanowić się nad skorzystaniem z pomocy serwisu technicznego.
Jeśli poczujesz się na siłach, możesz spróbować jeszcze jednej rzeczy. Uruchom live system Linux z pendrive'a, aby sprawdzić, czy dźwięk działa na innym systemie operacyjnym. Jeżeli dźwięk będzie działać na Linuxie, problem jest prawdopodobnie związany z oprogramowaniem Windows.
Mam nadzieję, że te sugestie okażą się pomocne. Jeśli będziesz potrzebował dalszej pomocy, służę wsparciem. Trzymam kciuki, aby szybko udało Ci się rozwiązać problem z dźwiękiem!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.