logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Usunięcie konta admina w Windows 11 - brak zgody na zmiany, kwestia Bit Defender

djTawik 14 Lis 2023 22:40 2856 10
REKLAMA
  • #1 20815565
    djTawik
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam .
    Nie wiem co mi strzeliło do głowy usunąłem konto admina w windowsie 11. Teraz każda instalacje etc prosi mnie o zgodę .
    Czy chcesz zezwolić tej aplikacji na wprowadzenie zmian na tym urządzeniu i w wyborze mam tylko nie .
    Chciałem przywrócic system do fabrycznych to woła o bit defender. Na koncie nie mam. Laptop jest nowy i nie mam nawet pojęcia jak bez tego zainstalować windowsa.
  • REKLAMA
  • #2 20815586
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8214
    Witaj.
    Możesz spróbować włączyć lokalne konto administratora i wtedy ponaprawiać wszystkie błędy. Jednak w Twoim przypadku musisz mieć klucz od bitlockera. Podczas pierwszego uruchomienia nowego komputera zostało wszystko przeklikane - byle szybciej do przodu i ktokolwiek to robił nie zastanawiał się, jaki zestaw opcji wybiera. W tym przypadku zostało założone konto Microsoft, na które możesz się zalogować z innego komputera (lub telefonu) i klucz bitlockera znajdziesz po zalogowaniu się przypisany do Twojego urządzenia, które jest powiązane z tym kontem. Posiadając ten klucz możesz też wykonać przywracanie systemu do wcześniejszej daty.

Szyfrowanie dysku można wyłączyć, jeśli nie masz tam krytycznych danych, które w przypadku zgubienia komputera nie powinny się nigdzie wydostać (w sumie w przypadku "zgubienia" całego komputera nadal to będzie możliwe, jednak bardziej skomplikowane).

Jeśli nie uda Ci się odzyskać klucza bitlocker, to pozostaje pobranie na innym komputerze narzędzia do tworzenia systemu, utworzenie nośnika instalacyjnego i ponowna instalacja systemu z utratą wszystkich danych.

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows11
  • #3 20815597
    djTawik
    Poziom 4  

Ja mam konto na Windowsie i mam kod odzyskania, tylko tutaj są literki i cyferki, a mi nie wiem, dlaczego literki nie działają.
    Jeśli postawię nowy Windows 11, skąd będę miał kod aktywacyjny?

Dodano po 11 [minuty]:

Zrzut ekranu pokazujący nowy kod odzyskiwania z instrukcją jego wydrukowania lub zrobienia zdjęcia.

Już sobie wygenerowałem nowy... a działają mi tylko cyferki, nie wiem dlaczego.
  • REKLAMA
  • #5 20815830
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    Wisz na jakiego maila zostało założone konto w w Windowsie?

Jeżeli nie to zainstaluj czystą instalację systemu pobraną stąd: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows11
  • #6 20815858
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 860
    djTawik napisał:
    Witam .
    Nie wiem co mi strzeliło do głowy usunąłem konto admina w windowsie 11. Teraz każda instalacje etc prosi mnie o zgodę .

Tak zdobywa się więdzę - nie wiem po co usuwac konto administratora?

Nie jest to zalecane - powinno się wyłaczyć standardowe konto admina, poniewaz SID konta jest znany a pozostałe nie sa znane.

Najszybicje przeinstalować, po instalacji konto wyłączyć, założc inne na prawacj admina. To nie Linix i nie ma roota.
  • REKLAMA
  • #7 20816888
    djTawik
    Poziom 4  
    Niestety nie mogę zrób c formata bo zj..by bitlocker blokuje.

Nie można zainstalować systemu w tym obszarze dysku twardego l. Szyfrowanie dysków funkcja bitlocker jest włączone na wybranej partycji.vwstrzymaj funkcje bitlocker w panelu.

Nie chciałem tego badziewia w innym lapku mam to usunięte .
    Zabezpieczenia gow...e warte
    Co mam zrobić bo wywalę to do kosza .
  • Pomocny post
    #8 20816976
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zabezpieczenie bardzo dobre jak widać :)
    Jak uruchomisz instalator Windowsa z utworzonego USB, to nie masz możliwości usunięcia wszystkich partycji, utworzenia nowej i zainstalowania systemu?
    Jeśli nie, to można spróbować uruchomić w instalatorze wiersz poleceń (skrót SHIFT+F10), narzędzie diskpart i tam wyczyścić dysk do stanu przypominającego fabryczny.
  • REKLAMA
  • #9 20817074
    djTawik
    Poziom 4  
    Jestes mega ...uratowany..
    1 rzecz to wywalenie bitlockera
  • #10 20817079
    djTawik
    Poziom 4  
    Pomoc forum
  • #11 20817085
    dt1
    Admin grupy komputery
    Fabrycznie zainstalowany przez producenta Windows miał włączoną taką funkcję.
    Jak instalujesz czyściocha to nie będzie włączony.
    Również możesz pominąć integrację systemu z kontem Microsoft (w Windows 11 również da się ten krok pominąć, tylko trochę trudniej niż w Windows 10). Jak dla mnie korzystanie z konta MS w sporej części przypadków nie ma większych zalet, więc wolę konta lokalne, szczególnie do użytku domowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik usunął konto administratora w systemie Windows 11, co spowodowało problemy z instalacją aplikacji oraz przywracaniem systemu. W odpowiedziach zasugerowano włączenie lokalnego konta administratora oraz odzyskanie klucza BitLocker, który jest niezbędny do przywrócenia systemu. Użytkownik miał trudności z uzyskaniem klucza, a także z instalacją nowego systemu z powodu włączonego szyfrowania dysku. Wskazano na możliwość użycia narzędzia diskpart w wierszu poleceń podczas instalacji, aby wyczyścić dysk. Podkreślono, że korzystanie z lokalnych kont zamiast kont Microsoft może być korzystniejsze w domowych zastosowaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA