logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 6512 - ciemny pasek przy kopiowaniu 1:1, znika przy powiększeniu/pomniejszeniu

dziubann 29 Lis 2005 19:24 1367 3
REKLAMA
  • #1 2038196
    dziubann
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    bardzo dziwny problem - maszyna w 1:1 robi ciemny pasek grubosci 1 mm w zdluz calego dlugiego boku kartki w odleglosci ok 0,5mm od krawedzi. przy powiekszeniu juz od 104% pasek znika i to samo jest przy pomniejszeniu juz do 97%. jest tylko przy 1:1 - nie jest to wiec sprawa bebna , blanking tez dziala poprawnie bo pasek zaczyna sie i konczy dokladnie tak jak margnes gorny i dolny (walek magnetyczny zatem rowniez odpada) - co to moze byc panowie?? na moje mniemanie to jakis problem z optyka ale co i jak - moze ktos mial podobny numer w 6012 6112 i sprawa jest banalna - licze na wsparcie zanim zmarnuje troche czasu.
  • REKLAMA
  • #2 2038529
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Przeczyść optyke wszystkie lustra
    moze na któryms jest jakis syfek
    Jezeli w powiekszeniu nie ma paska to
    przy kopii 1:1 jestes w stanie okreslic
    mniejsce tego syfku - czysc optyke
  • REKLAMA
  • #3 2039307
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Tak jak poprzednik anapisał - wszystkie lustra i ich okolice tak by nic na nich po złożeniu ksera nie było. Szczególnie krawędzie luster, odbłyśnik i koło przesłon. Miałem tak podobnie kilka lat temu przy 6012 i to było coś z tą folią przysłaniającą koło objektywu, ale nie pamietam dokładnie - wiem że się z tym uporałem. Zdejmij pokrywę objektywu i zrób kopie - tylko sprawdź czy skaner nie zachaczy o tą folię. A najbardziej banalna sprawa to żle domykajaca się pokrywa oryginału i światło tą stroną ucieka - ta pokrywa się z czasem wyrabia i potrafi się trochę źle ułożyć. A nie napisałeś jak się to zachowuje gdy przyciemnisz i rozjaśnisz kopie.

Pozdrawiam
  • #4 2040742
    dziubann
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    temat zakonczony! - winowajca byl beben! nie wiem jakim cudem ale jednak - zastanawiajace jest tylko to ze przy skalowaniu nie bylo krechy.
REKLAMA