logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup fotopułapki na podstawie ustalonych kryteriów. Jest prąd i zasięg GSM.

Mastertech 18 Lis 2023 21:47 267 2
  • #1 20821583
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    Przeglądając oferty fotopułapek doszedłem do wniosku że sam tego nie ogarnę.
    Mam konkretne wymagania i uwarunkowania pod które muszę zrobić zakupy.
    1. Pierwsza sprawa to FP ma działać nawet kilka tygodni bez wymiany akumulatora, ale to będzie (chyba) proste bo na działce jest prąd. Więc układ ładowania to chyba będzie osobny zestaw i nie mieszajmy go w zakup FP

2. Internetu nie ma i na razie nie będzie. Musi to działać przez sieć komórkową.

3. Alarmy powinno wywoływać wykrycie intruza, nie wiem czy są FP które wykrywają zmianę treści obrazu, wiem że większość korzysta z czujek PIR
    Czy jest taka FP do której można podpiąć dodatkowe czujki.

4. Po wykryciu kamera ma wysłać MMS. Powiedzmy 5 szt jeśli intruz wykrywany jest dłużej ale nie więcej niż np 5 sztuk na jedno wzbudzenie

5. Dobre zdjęcia w nocy. Jest możliwość montażu doświetlacza bo jest prąd ale trzeba pomyśleć aby właczał się tylko w momencie wzbudzenia i wyłączył po zrobieniu zdjęć

6. Utrwalenie wszystkiego na karcie SD i możliwość przejrzenia co się działo przez te kilka tygodni

Budżet jest elastyczny, jak będzie to tysiąc to dobrze, ale kwota 3 tys. też nie straszna byle spełniło jak najwięcej oczekiwań

Nie wiem co jeszcze jest istotne, pewnie wybór operatora komórkowego,
    tego nie wiem bo trzeba ustalić kto ma najlepszy sygnał w tym miejscu,
    aby zawsze był dobry zasięg.

Proszę o jakieś ukierunkowanie mnie, od czego zacząć.
  • Pomocny post
    #2 20821748
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2078
    Mastertech napisał:
    1. Pierwsza sprawa to FP ma działać nawet kilka tygodni bez wymiany akumulatora, ale to będzie (chyba) proste bo na działce jest prąd

Trzeba brać pod uwagę fakt że FP działa albo z bateriami w koszyku na baterie albo z zasilacza podłączonego pod FP.
    Dodatkowo zasilacz nie ładuje baterii akumulatorków w koszyku więc opcja doładowywania ( to zależy od modelu FP) może być niedostępna. Co innego jeśli FP jest przymocowana do altanki domku a zasilanie doprowadzone z zasilacza wewnątrz.
    Zanik napięcia w zasilaczu niekoniecznie przełączy zasilanie na baterię bez konieczności wyłączenia i włączenia zasilania manualnie ręcznie.

Mastertech napisał:
    2. Internetu nie ma i na razie nie będzie. Musi to działać przez sieć komórkową.

Najlepiej sprawdzić jaki operator ma najlepszy zasięg w tym rejonie czyli najbliższa stacja BTS i u tego operatora wykupić kartę. Mowa o zasięgu LTE.

Mastertech napisał:
    3. Alarmy powinno wywoływać wykrycie intruza, nie wiem czy są FP które wykrywają zmianę treści obrazu, wiem że większość korzysta z czujek PIR
    Czy jest taka FP do której można podpiąć dodatkowe czujki.

Dodatkowe czujniki to już kierunek ku kamerą CCTV. FP przeważnie korzystają z czujnika PIR.

Mastertech napisał:
    5. Dobre zdjęcia w nocy. Jest możliwość montażu doświetlacza bo jest prąd ale trzeba pomyśleć aby właczał się tylko w momencie wzbudzenia i wyłączył po zrobieniu zdjęć

Tak jak FP może być uruchamiany przez czujnik ruchu PIR i wyłączał po ustalonym czasie i nie załączał za dnia czyli taka oddzielna opcja lecz czujnik PIR od podświetlania musiał by być blisko FP. Tu mógł by się spisać Włącznik z czujnikiem ruchu PIR i zmierzchu plus do tego oświetlacz IR na diodach 940nm. Oczywiście wszystko trzeba by zgrać ze sobą tak aby podświetlanie IR załączało się jako pierwsze. Nie zapominaj że w nocy FP widzi ciemność lecz gdy zapali się podświetlanie IR jej interpretacja podświetlonego otoczenia może być inna czyli żeby nie wyszło że zdjęcia będą wychodzić zbyt oświetlone wręcz przepalone prześwietlone. nigdy takiego rozwiązania nie stosowałem więc nie wiem jak by to wyszło.

Jakość zdjęć jest uzależniona od zastosowanego przetwornika obrazu matrycy. Nie sugeruj się megapikselami podawanymi przez producentów bo to większości interpolowana ( cyfrowo powiększona) rozdzielczość. Ja przeważnie ustawiam tą najmniejszą.

Mastertech napisał:
    6. Utrwalenie wszystkiego na karcie SD i możliwość przejrzenia co się działo przez te kilka tygodni

Raczej wszystkie FP mają wejście na karty pamięci.

Tak się zastanawiam czy czasem nie lepsze było by zamontować KEEN RANGER PT

• #3 20822227
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    Bardzo ciekawy ten KEEN. Jeśli zamiast panelu solarnego dałoby się podać napięcie z ładowarki do warunek długiej pracy zostałby spełniony w 100%.
    To wbudowane podświetlenie też OK, jak będzie doładowywanie to nie ma co wchodzić w dodatkowe czujki PIR.

Popatrzę jeszcze na oferty, na Black Friday ją kupię. To jeszcze tydzień, może jeszcze jakieś inne propozycje,
    najlepiej sprawdzone, żeby nie było niespodzianki z wysyłaniem MMS czy zapisem na SD.

DODANO: Jeszcze jedna kwestia mnie interesuje, ładowanie akumulatora z panelu solarnego. Chciałbym do tego układu podpiąć się ładowarką aby w pochmurne dni ładowała zamiast solaru, nie wiem jakie napięcie daje taki solar, pewno posiada jakiś moduł w który trzeba byłoby ingerować. Może po prostu zamiast tego panelu dać ładowarkę, jakie napięcie i jaką wydajność prądową musiałaby mieć ładowarka ?
REKLAMA