dammian252 napisał: i7 13700k
W mojej opinii i7 warta jest już chłodnicy 360. Lecz 280'tka nie powinna być w żadnym wypadku problemem dla tego procesora.
W opozycji do tego chłodzenia są np. chłodnice o większej grubości, dobrze (gęsto) użebrowane, z trzema wentylatorami o słusznych rozmiarach. Wentylatory o wielu łopatkach zamontowane do chłodnicy na gumowej uszczelce. Jeszcze lepiej chłodnice z miedzi, a nie z aluminium. Piszę to wszytko, by uświadomić, że gotowe chłodzenie wodne (AIO) dopiero wskazuje początkowe możliwości chłodzenia wodnego. Do tego sklepowe AIO mają małe moce pomp i przez to małe przepływy w układzie.
dammian252 napisał: i7 13700k
We wszystkich trzech obecnie użytkowanych prywatnie płytach ze slotem 1700 używam "bracket plate", zamiast oryginalnego mocowania i docisku. Polecam

Zawsze jak demontowałem CPU to widziałem strefy nierównomiernego docisku wynikające z wyginania procesora przez docisk podstawki.
dammian252 napisał: CPU temperatury przy przegladniu internetu [35c] przy obciazeniu np rdr2 full ultra settings [~60c ~67c]
Temperatury wyglądają bardzo poprawnie. Nie wygląda to na problem z odprowadzaniem ciepała z CPU: wyganianiem, pastą, itp.
Może po prostu wentylatory są głośne. Gdy obciążenie procesora jest niewielkie, to wentylatory obracają się z małą prędkością i są ciche. Gdy obciążenie wzrasta, to zaczynają obracać się szybciej i zaczyna być głośno.
dammian252 napisał: Endorfy Arx 700 ARGB [4 wiatraki w obudowie]
Dadaj o czystość łopatek wentylatorów i filtrów. W ustawieniach wentylatorów (np. w BIOS) ustaw większe wartości, tak by pamieć ram, dyski, chipset i sekcja zasilania maiła odpowiednie przepływy powietrza. Zazwyczaj ruch powietrza wymuszał tam wentylator(y) od chłodzenia CPU.
dammian252 napisał: Jakie profile sterowania wentylatorami masz ustawione? [tego nwm defaultowe raczej]
Zobacz ustawienia w BIOS.
Szczególnie skontroluj ustawienia złącza na płycie głównej, do którego wpiąłeś zasilanie pompy wody z AIO. Ustaw tam wartość wskazującą na używanie pompy wody.
Sprawdź ustawienie wentylatorów od chłodzenia wodnego. Ten profil bedzie odpowiadał za ich prędkość obrotową w stanie niskiej temperatury CPU i prędkość obrotową, gdy temperatura rośnie.
dammian252 napisał: odpale np przegladarke nagle chodza jakby na 150% co jest dziwne i glosne
W dwóch kompach w domu mam chłodzenie wodne 360 i 280. Potrafią zachować się podobnie