logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe Viessmann Vitodens 050-W 25kw - brak przepływu na rotametrach na piętrze

jgoliszek 19 Lis 2023 17:42 1827 1
REKLAMA
  • #1 20822981
    jgoliszek
    Poziom 1  
    Witam. Mam problem z ogrzewaniem podłogowym. Piec dwufunkcyjny viessmann vitodens 050-w 25kw boka, brak dodatkowych pompek. Budynek parter plus piętro (30 m2 ogrzewanie na dole + 38m2 na górze. Jeden grzejnik drabinkowy w łazience. . Pętle są bardzo zbliżonej wielkości + podłączenie do skrzynki( nie dalej niz 5 metrów. Problem jest taki że na rotametrach przepływ jest widoczny tylko na najkrótszych pętlach na dole, na górze brak wskazań. Listwa powrotu zimna, rotametry odkręcone maksymalnie, regulacja na powrocie też. Wykonawca twierdzi że wszystko jest ok, a mi się wydaje ze powinna być pompka przynajmniej na górę, on uważa ze ta w piecu wystarczy. W pokojach najbardziej oddalonych od rozdzielacza jest znacznie zimniej, z resztą na całym piętrze jest zimniej mimo iż sterownik z termostatem do pieca stoi właśnie tam. Co o tym sądzicie?Zawory i rury w skrzynce ogrzewania podłogowego. Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z widocznymi rurami i rotametrami.
  • REKLAMA
  • #2 20823218
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Przy takiej krótkiej (w sumie masz pewnie nie więcej niż 550-600 metrów podłogówki) pompa kotła powinna bez większego problemu sobie poradzić - tym bardziej, że rozkłada sie to aż na 10 pętli. Popatrz w instrukcję kotła - i puść go w odpowietrzanie na kilkanaście cykli - w międzyczasie zamykając kilka pętli - tak by naraz pracowały nie więcej niż 3. Niech ta instalacja się poodpowietrza jeszcze. A w międzyczasie poczytaj jak ustawić pompę w kotle - na maxa i po odpowietrzeniu niech kocioł tak popracuje. Powinieneś dostrzec różnicę - jeżeli nie - to sprawdź filtr przed kotłem - powinien być - czy nie jest zapchany za bardzo. Acha - żeby drabinka w łazience nie przeszkadzała - zakręć termostat.
REKLAMA