logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam tableta do 1000 zł do nawigacji i przeglądania internetu

kankox 21 Lis 2023 18:01 429 10
REKLAMA
  • #1 20826523
    kankox
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam. Szukam tableta, który będzie służył przede wszystkim jako nawigacja, a od czasu do czasu przeglądanie neta. Polecacie coś dobrego do 1000 zł.
  • REKLAMA
  • #2 20826610
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 377
    Windows czy Android? Jaka przekątna?
  • REKLAMA
  • #3 20826794
    kankox
    Poziom 6  
    Bez różnicy. Ważne aby się nie zawieszał. Przekątna? Nie zastanawiałem się nad tym. Bez różnicy. Najlepszy w tej cenie. Zdjęć na ile będę robił dzwonił z niego też raczej nie. Nawigacja, internet, no i może jakiś film.
  • #4 20826907
    Mastertech
    Poziom 30  
    Nawigacja wymaga GPS i połączenia z internetem, jak to sobie wyobrażasz bez karty SIM.
    Większość tabletów to Android. Tablet to 8-12 cali, 13 cali to już są laptopy.
    Chcesz za 1000 zł nowy ?
  • REKLAMA
  • #5 20826913
    kankox
    Poziom 6  
    Mapy będą wgrane bo tablet będzie służył jako navi w ciężarówce. Zależy mi na stabilności i dobrej pracy.
  • REKLAMA
  • #6 20829410
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Program nawigacyjny off-liie w dzisiejszych czasach to porażka, zero info o korkach, wypadkach i innych utrudnieniach.
    Najpierw wybierz jakis program dedykowany do samochodów ciężarowych i pod niego kupuj urządzenie - bo te darmowe czy AutoMapa/Naviexpert słabo sobie radzą z ograniczeniami wysokości/masy/nacisku na oś.

Poza tym sporo tabletów ma mało czytelny ekran w okularach polaryzacyjnych - a ja z takich korzystam i tylko stary Navitel T500 3G (7cali) był OK.
  • #7 20829596
    Mastertech
    Poziom 30  
    jajacekpl napisał:
    bo te darmowe czy AutoMapa/Naviexper

Aha, tak tak, darmowe przez 10 dni. Zainstalowałem w tamtym roku jadąc na wakacje to w tym już się nie uruchomił bo wyczuł poprzednią instalację i zobaczyłem jedynie screen z zachętą do zakupu.

Ale nawet Google Maps lepiej działają jak masz połaczenie z internetem dlatego polecam tablet z SIM a nie WiFi albo z dwoma na raz.
    Niech zgadnę, już masz jakieś urządzenie z Yanosikiem dlatego stawiasz na mapy offline?
  • #8 20829620
    kankox
    Poziom 6  
    Panowie sytuacja wygląda następująco. Braciak jest początkującym kierowco i potrzebuje wgrać mapy bezpośrednio pod ciężarówkę ( wiadukty itp) żeby gdzieś się nie wiebac. Wiadomo że do tego dojdzie pewnie mapy zwykle itp. Szukal nawigacji ale pomyślałem że skoro i tak będzie je wgrywał to może lepiej tablet. Zawsze może też coś na nim porobić. Znajdzie coś do tysiaka godnego polecenia ??? Najlepszy w tej cenie i po problemie. Jeśli nie warto kupi jakiegoś garmina i po problemie
  • #9 20829640
    Mastertech
    Poziom 30  
    AutoMapa ma 4 aktualizacje w roku, każda słono kosztuje. Są tak bezczelni że potrafią wypuścić "aktualizację" gdzie przybywa jedynie POI bez żadnych zmian na mapach. Druga wada to kończą się na przejściu granicznym dosłownie pod szlabanem. Każdy kraj płatny dodatkowo.
    Nie patrz na tablety, patrz na Garmina tylko żeby był na ciężarówki i miał bezpłatne aktualizacje, najlepiej dożywotnio.
  • #10 20830518
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Mastertech napisał:
    Aha, tak tak, darmowe przez 10 dni.
    Tak jest słowo CZY, nie JAK NP. - nie wspomniałem, że AM jest darmowa.
    Poza tym w 100% się z Tobą zgadzam. Do ciężarówki tylko dedykowane (Garmin/TomTom/Becker) - ale wszystko powyżej tysiaka
    Np.
    Spoiler:
    https://www.tomtom.com/pl_pl/navigation/truck-gps/compare/
    Spoiler:
    https://www.garmin.com/pl-PL/c/automotive/semi-truck-gps-navigation/?FILTER_FEATURE_TRUCKNAVIGATORS=true¤tPage=1&sorter=price-asc

Najtańszy jest becker_transit_6s_active_eu (1300zł), ale on ma dane traffic przez TMC (sygnał nadawany radiowo, nie internetowo, więc może być średnio aktualny, bo nie pobiera danych od użytkowników w czasie rzeczywistym)
  • #11 20830696
    Mastertech
    Poziom 30  
    Bo tak w zasadzie typowe nawigacje zabiły Google Maps, obecnie nie ma rynku na osobówki, dojeni są kierowcy ciężarówek . Poczekaj na rady innych, co jeżdżą tirami, kto nie jeździ nie zna tematu i nic mądrego nie podpowie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje tabletu do 1000 zł, który będzie służył głównie jako nawigacja w ciężarówce oraz do przeglądania internetu. W dyskusji podkreślono, że tablet powinien mieć GPS i możliwość połączenia z internetem, najlepiej z kartą SIM. Wskazano na konieczność wyboru dedykowanego oprogramowania nawigacyjnego, które obsługuje ograniczenia dla pojazdów ciężarowych. Użytkownicy sugerowali, że lepszym rozwiązaniem mogą być urządzenia dedykowane, takie jak nawigacje Garmin, TomTom lub Becker, które oferują aktualizacje map i są bardziej stabilne w działaniu. Wskazano również na problemy z darmowymi aplikacjami nawigacyjnymi, które mogą nie spełniać oczekiwań w kontekście nawigacji dla ciężarówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA