logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y32P-30 wyłącza się po 30 min z laptopem HP Pavilion 16-a0029nw - błąd kalibracji?

tonislaw 25 Lis 2023 18:32 354 10
REKLAMA
  • #1 20832754
    tonislaw
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć,

Nowo zakupiony monitor Lenovo Y32P-30 podłączyłem do swojego laptopa HP Pavilion 16-a0029nw kablem USB-C.
    Obraz wyświetla się prawidłowo, lecz po 30 min (za każdym razem) monitor nagle przechodzi w biały ekran, potem w czarny, następnie powraca ekran, potem znowu biały ekran itd., jakby próbował się "nastawić", skaliborwać, a może znaleźć źródło video, nie wiem. Trwa to ok. 10-15 sekund, po czym ekran monitora staje się czarny i przechodzi w tryb stand by. Jeśli szybko wyciągnę kabel USB-C z laptopa, to ekran pojawią sie na laptopie i mogę na nim operwać. Jeśli nie, to ekran również na laptopie pozostaje czarny i jedynym wyjściem jest reset laptopa (poprzez przytrzymanie guzika power).

W linku nagrane filmiki przedstawiające sytuację:

https://www.dropbox.com/scl/fo/x7tvyw1jfjv6ewakgutn8/h?rlkey=zmhbk1634j9z9zsodqvxsjg5d&dl=0

Po restarcie wszystko wraca do normy, i zarówno laptop i monitor pracują normalnie, tj. przez następne 30 min.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

W opcjach zasilania wyłączone są uśpienia, zarówno przy pracy na baterii jak i na zasilonym laptopie. Laptop zasilany z gniazdka (niestety nie ładuje przez USB-C, czyżby laptop miał zły port?)

Edit: sprawdziłem podłączenie kablem HDMI, ta sama sytuacja, 30 min i monitor się wyłącza.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20833232
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6820
    Może to laptop się wyłacza po 30-min, a nie monitor

Zrób test laptopa na samej matrycy.
  • REKLAMA
  • #3 20833601
    tonislaw
    Poziom 9  
    Laptop sam w sobie działa bez zarzutów, nawet cały dzień. Przy ostatniej takiej sytuacji zauważyłem, że tuż przed przy próbie otworzenia strony internetowej, wyskoczył komunikat o zbyt małej pamięci. Sprawdziłem pamięć i tak to wygląda:

Po podłączeniu monitora w krótkim czasie (kilku minut) dochodzi do zapełnienia pamięci RAM, aż do 95%. Po czasie ok. 30 min. dochodzi do sytuacji opisanej powyżej. Rozumiem, że to raczej wina pamięci RAM, jednak co może być przyczyną, aż tak wysokiego jej wykorzystania?

Poniżej kilka screenów:
    Zrzut ekranu z Menedżera zadań systemu Windows pokazujący wysokie zużycie pamięci RAM.
    Zrzut ekranu monitora zasobów pokazujący wykorzystanie pamięci RAM na poziomie 94%. Zrzut ekranu z Monitora zasobów pokazujący wysokie użycie pamięci RAM.

oraz raporty z programu RAMMap:

Zrzut ekranu z programu RAMMap pokazujący szczegóły zużycia pamięci RAM komputera. Zrzut ekranu z programu RAMMap pokazujący listę procesów i ich użycie pamięci.

Mam zainstalowane najnowsze sterowniki karty graficznej, BIOS-u, karty sieciowej itp., najnowszy Windows Update, sterowniki do monitora, korzystałem z porad umieszczonych tutaj: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...fix-them/c686de38-8f90-49ef-94df-3329438c1b5a

Co jeszcze można zrobić?

Pozdrawiam
  • #4 20833616
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    tonislaw napisał:
    Edit: sprawdziłem podłączenie kablem HDMI, ta sama sytuacja, 30 min i monitor się wyłącza.

Sprawdź na innym monitorze lub TV

jak będzie OK po 30 minutach to nowy monitor głupieje,
    jak nie będzie OK, to laptop jest problemem.
  • REKLAMA
  • #5 20833617
    lisek
    Serwisant RTV
    Zapewne problem w Chrome.
    Link
    - na pocz.
    Spoiler:
    Open the context menu to the browser shortcut located on the desktop or in the "All Programs" section of the Start menu. In the context menu, select "Properties".
    Go to the "Shortcut" tab, find the line "Object" and add the key "–process-per-site" to the information available there.
    Click OK or Apply to save the changes.
  • #6 20833844
    tonislaw
    Poziom 9  

Dzięki za odpowiedzi.

Zrobiłem rzeczy z linka powyżej dot. Google Chrome, poza resetem i reinstalacją, ale to nie pomogło.
    Podłączając monitor, pamięć RAM w laptopie po mału wzrasta, aż do 95%, 30 min i monitor się wyłącza. Na samym laptopie, bez podłączonego monitora, pamięć RAM wynosi ok. 30%.

Podłączyłem laptopa do TV Samsunga (nie mam innego monitora), kablem HDMI. Żadnych problemów, czy to korzystając z YouTube'a czy Chrome'a, pamięć oscylowała w okolicach 35-39%.

Problem z monitorem? Oddawać?
  • #7 20833882
    lisek
    Serwisant RTV
    Oddaj.
    Weż inny
    Tego nie znam.... mimo,że go łądnie opisują.
    Cytat:
    zakupiony monitor Lenovo Y32P-30

p.s
    Ten sam problem po HDMI 2.1 i DisplayPort 1.4 w monitorze?
    Ten laptop i jego spec. Link
    i5-10300H , gpu tylko z procesora
    HDMI 2,0
    DPort 1.4 ( USB Type-C®, (DisplayPort™ 1.4))
  • #8 20833908
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    tonislaw napisał:
    Podłączyłem laptopa do TV Samsunga (nie mam innego monitora), kablem HDMI. Żadnych problemów,

Zwrot tego wynalazku Lenovo ;-)
  • #9 20833930
    tonislaw
    Poziom 9  
    lisek napisał:
    Oddaj.
    Weż inny
    Tego nie znam.... mimo,że go łądnie opisują.
    Cytat:
    zakupiony monitor Lenovo Y32P-30

p.s
    Ten sam problem po HDMI 2.1 i DisplayPort 1.4 w monitorze?
    Ten laptop i jego spec. Link
    i5-10300H , gpu tylko z procesora
    HDMI 2,0
    DPort 1.4 ( USB Type-C®, (DisplayPort™ 1.4))

Tak, to ten laptop. Karta graficzna to Geforce GT1650 TI.
    Próbowałem podłączyć monitor kablem HDMI (2.0, w lapku nie ma portu HDMI 2.1) i było tak samo, 30 min i monitor out.

Kurde, szkoda trochę, monitor super.. myślicie, że to wina modelu czy może tego egzemplarza? Zastanawiam się czy nie wymienić na ten sam model.
  • REKLAMA
  • #10 20833935
    lisek
    Serwisant RTV
    Weż laptop i przetestuj monitor na miejscu zakupu
    * żeby dwa X nie nosic

? po kol. tak wielki monitor, nie szkoda oczu
    - jak daleko siedzisz od niego?
  • #11 20833967
    tonislaw
    Poziom 9  
    lisek napisał:
    Weż laptop i przetestuj monitor na miejscu zakupu
    * żeby dwa X nie nosic

? po kol. tak wielki monitor, nie szkoda oczu
    - jak daleko siedzisz od niego?

Rzeczywiście, chyba tak zrobię.
    Siedzę ok. 1,20 m.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowo zakupionym monitorem Lenovo Y32P-30, który po 30 minutach użytkowania z laptopem HP Pavilion 16-a0029nw przechodzi w tryb czuwania, co objawia się białym, a następnie czarnym ekranem. Po zbadaniu sytuacji, użytkownik zauważył, że pamięć RAM laptopa wzrasta do 95% po podłączeniu monitora, co może być przyczyną problemu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują przetestowanie monitora z innym urządzeniem oraz sprawdzenie, czy problem występuje również przy użyciu innych kabli (HDMI, DisplayPort). Użytkownik testował monitor z telewizorem Samsung, gdzie problem nie wystąpił, co sugeruje, że może to być wada monitora. W końcu, użytkownik rozważa zwrot monitora lub wymianę na ten sam model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA