logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka Whirpool FTM229X2BEU - Błąd pojemnika skroplin i filtra, diagnoza i naprawa

MichałS 26 Lis 2023 20:38 7929 10
REKLAMA
  • #1 20834614
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Suszarka jak w temacie w czasie pracy zgłasza błąd pojemnika skroplin i zatrzymuje pracę. Pierwszy fachowiec który naprawiał stwierdził że to błąd czujnika poziomu wody ale go nie wymienił (z racji niedostępności). Tak sobie stała ta suszarka 3 miesiące zanim trafiła do mnie. Po włączeniu zgłosiła błąd ale o dziwo dolnego filtra. Po kompletnym wyczyszczeniu błąd zniknął i suszarka pracowała. Niestety nie za długo i pojawił się błąd zgłoszony pierwotnie:
    Wyświetlacz suszarki z błędem pojemnika skroplin.
  • REKLAMA
  • #2 20834911
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    MichałS napisał:
    stwierdził, że to błąd czujnika poziomu wody, ale go nie wymienił (z racji niedostępności).
    Bo nie ma takiego czujnika, nie spotkałem się jeszcze z żadną suszarką, która by taki czujnik miała.
    Do sprawdzenia pompka odpływu skroplin i kanał od skraplacza do pompki. Ewentualnie cały układ suszarki jest do czyszczenia. Ale co by nie było, czujnika poziomu kondensatu nie ma, nie było i pewnie nie będzie. Jest tylko pływak przy pompie odpływu.
  • REKLAMA
  • #3 20834915
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    Pompka może być zablokowana.
  • REKLAMA
  • #4 20835281
    MichałS
    Poziom 35  
    Jakubserwis napisał:
    Ale co by nie było, czujnika poziomu kondensatu nie ma, nie było i pewnie nie będzie. Jest tylko pływak przy pompie odpływu.
    Podobno chodzi o ten czujnik: https://north.pl/karta/488000628635-czujnik-poziomu-do-suszarki,717-HW-1347.html
    Przed zakupem chciałem poradzić się Kolegów z większym doświadczeniem ponieważ piszą że czujnik przechodzi proces auto kalibracji a potem nie nadaje się do innej suszarki czy do zwrotu.
  • #5 20835364
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    MichałS napisał:

Ok, mój błąd, mało jeżdżę do Whirlpoola.
    Ale i tak wydaje mi się, że to nie jego wina, bo:
    MichałS napisał:
    Po włączeniu zgłosiła błąd, ale o dziwo dolnego filtra. Po kompletnym wyczyszczeniu błąd zniknął i suszarka pracowała.
    Z drugiej strony niecałe 100 zł to raczej niewielki wydatek, lecz takie czujniki są raczej 0-1 albo działają, albo nie działają, a nie jak im się spodoba.
  • REKLAMA
  • #6 20835947
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1581
    MichałS napisał:
    Po włączeniu zgłosiła błąd ale o dziwo dolnego filtra.

Od kiedy to błąd dolnego filtra? xD

Jakubserwis napisał:
    Bo nie ma takiego czujnika, nie spotkałem się jeszcze z żadną suszarką, która by taki czujnik miała.

Oczywiście, że jest elektroniczny czujnik poziomu wody!

Jakubserwis napisał:
    Ale i tak wydaje mi się, że to nie jego wina, bo

Bo co? W jaki sposób odbywa się pomiar ilości wody w zbiorniku? Ziemniakiem?

@MichałS Podaj I.C i S/N czujnik przy suszarkach SelfClean został zastąpiony innym.
  • #7 20836966
    MichałS
    Poziom 35  
    Na fotografii powyżej jest błąd czujnika, ale wcześniej (zaraz po uruchomieniu) był błąd dolnego filtra - czerwona siatka.

Nie pozostaje nic innego jak zakupić czujnik i wymienić skoro tak mówił wcześniejszy fachowiec. Suszarka stała ze 3 miesiące, ale teraz jesienią i zimą jest potrzebna.

Chciałem się jeszcze upewnić; błąd termistorów czy to po stronie ciepłej czy zimnej daje inny błąd prawda?
  • #8 20856229
    MichałS
    Poziom 35  
    W suszarce zabudowany jest czujnik jak na zdjęciu poniżej:
    Płytka drukowana z czujnikiem w plastikowej obudowie.
    (chwilowo) nie udało się rozstrzygnąć czy to wina czujnika czy pompki. W trakcie kilku cykli suszenia wszystko działało OK, woda była pompowana do górnego zbiornika kilka razy na cykl suszenia, ale następnego dnia znów pojawił się błąd. Na prośbę właściciela suszarki udrożniony został jeden z kanałów technologicznych i skropliny odpływają wprost z dolnego zbiorniczka.
  • #9 21206406
    Michal_R123
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mam ten sam problem, suszarka odpompowuje wodę przez 1-2 suszenia, a przy następnym zawiesza się i błąd pełnego pojemnika skroplin. Gdy przechylę suszarkę do tyłu, trochę skroplin samo się wyleje na podłogę, po czym pompowanie zatrybia...
    Ktoś rozwiązał problem?
  • #10 21206567
    MichałS
    Poziom 35  
    Na 95% jest to wina wspomnianego czujnika. Nie ma łatwej pracy i już taki z 2,5letniej suszarki był (lekko) skorodowany. Pozostałe 5% zostaje na wtyczkę bo jej też wilgoć dała się we znaki.

Problem rozwiązać można bez wymiany czujnika o ile ten jeszcze komunikuje się ze sterownikiem. Trzeba założyć dolny odpływ skroplin (w dolnym pojemniczku jest przewidziana do tego zaślepka).
  • #11 21206662
    Michal_R123
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Dolny odpływ masz na myśli grawitacyjnie do odpływu? Gdzie znajduje się ten czujnik?

EDIT dla potomnych...

Czytałem na jakimś zagranicznym forum oraz tutaj w innym temacie, że wymiana pompki skroplin nie rozwiązuje problemu z odpompowywaniem wody, sam zbierałem się do tego przez miesiące i rzeczywiście to co pisali rozwiązało problem - łopatki w pompce skroplin są za długie przez co nie działa ona prawie w ogóle więc ja osobiście przez te miesiące przy każdym suszeniu manualnie wyciągałem wodę i PŁENTA jest taka, że trzeba wyciągnąć pompkę, rozebrać ją i skrócić łopatki o 1 mm czyli na prawdę nie dużo, a tak wiele dla działania, mi osobiście wyszło coś ponad milimetr przez co pompka nie daje rady wypompować do zbiorniczka na skropliny, ale i tak wygodniejszą opcją jest od razu do odpływu i z tym nie ma problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka Whirlpool FTM229X2BEU zgłasza błąd pojemnika skroplin oraz dolnego filtra, co prowadzi do zatrzymania pracy urządzenia. Użytkownik zauważył, że po oczyszczeniu dolnego filtra błąd zniknął, ale problem powrócił. W dyskusji podano, że nie ma czujnika poziomu wody, a zamiast tego znajduje się pływak przy pompie odpływu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pompki odpływu skroplin oraz czyszczenie całego układu. Wspomniano również o możliwości wymiany czujnika poziomu, który może być uszkodzony lub skorodowany. W przypadku problemów z odpływem, zaleca się rozważenie dolnego odpływu grawitacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA