Witam
emule można znaleźć taki oto plik:
diag2000 tep92 obd peugeot actia mise a jour image clonecd –jest to obraz płyty .
Prawdopodobnie to program diagnostyczny do peugeota "słynny" diag2000 .Niestety nie wiem do końca jak to uruchomić ,przede wszystkim nie wiem z jakim interfejsem pracuje ale i tak nie mam pod ręką ani żadnego z OBD2 ani interfejsu zbudowanego na ELM323-bo chyba na tym chodzą peugeoty ,więc nawet nie mogę tego sprawdzić.
Zapraszam więc do dyskusji i współpracy może ktoś z szanownych kolegów to już sprawdził i może podzieli się swoimi doświadczeniami .
Powiem może czego doświadczyłem ja ,a więc tak :
Prawdopodobnie aby program jakoś pracował potrzeba przekonfigurować kompa potrzeba na nim zainstalować dosa i windowsa 3.11 (gdzieś w sieci tak przeczytałem i tak też postąpiłem)
Należy nagrać plyte z obrazu pliku (program również korzysta z płyty w napędzie), z płyty tej
na dysk c:\ należy przegrać katalog diag2000 . Ponieważ program powinien ładować się zaraz po starcie kompa ,trzeba do c: \ przegrać z płyty (i tu w zależności od sprzętu ) z katalogu diag2000\586 (albo diag200\486 –jak jest procek 486) plik autoexec.bat i config.sys ,pliki te dużo mówią o konfiguracji programowej i sprzętowej można i trzeba sobie je najpierw obejrzeć i zgodnie z wpisami w tych plikach dokonać odpowiednich zmian w katalogach na dysku (ścieżki dostępu do plików , katalogów oraz sterowników )
oto autoexec.bat:
@ECHO OFF
@REM *********************************************
@REM * AUTOEXEC.BAT du DIAG2000 NG JLav 11/03/99 *
@REM *************** BEGIN ***********************
PROMPT $p$g
PATH C:\WINDOWS;C:\OPTI933;C:\DOS;C:\DIAG2000\DIAGSYS
SET TEMP=C:\TEMP
SET TMP=C:\TMP
SET BLASTER=A220 I7 D0 T4
SET SOUND16=C:\OPTi933
@REM LH KEYB FR,,C:\DOS\KEYBOARD.SYS
LH /L:1,46880 C:\WINDOWS\MSCDEX.EXE /S /D:CDROM /L:M /M:15
@REM **** PATCH CONFIGURATION PORT LPT ****
C:\APC\SET_COM /S:1 /C:3 /I:6 /P:338 /ND
C:\APC\SET_LPT /I:- /ND
@REM **** END PATCH ****
C:\OPTI933\SNDINIT /b > NUL
@REM **** Lancement DIAG2000 ****
:debut
c:\diag2000\ihmdos\ihmdos
if errorlevel=11 goto exec_wincad
if errorlevel=1 goto exec_majcad
goto erreur
@REM **** Demarrage appli DIAG2000
:exec_wincad
win c:\diag2000\exe\wincad
goto fin
@REM **** Mise a Jour ****
:exec_majcad
call m:\diag2000\maj\majcad
goto fin
:erreur
echo erreur
goto fin
:fin
goto debut
:sortie
@REM **************** END ************************
i config.sys
REM ****************************************
REM * CONFIG.SYS DIAG2000 NG JLav 11/03/99 *
REM *************** BEGIN ******************
BREAK=OFF
SWITCHES=/F /N
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /SHADOWRAM:ON /TESTMEM:OFF
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE NOEMS x=C800-CFFF
BUFFERS=30,0
FILES=60
DOS=UMB
LASTDRIVE=Z
FCBS=4,0
DEVICE=C:\OPTi933\CDSETUP.SYS /T:X
DOS=HIGH
DEVICEHIGH /L:1,4560 =C:\WINDOWS\IFSHLP.SYS
STACKS=9,256
DEVICEHIGH /L:0;1,8112 /S =C:\DOS\POWER.EXE ADV:MAX
DEVICEHIGH /L:1,5904 =C:\APC\ACD.SYS /I /T:1 /D:CDROM
REM *************** END *******************
Po starcie napęd cd ma literkę M
Większość z tych wpisów kumam ale nie za bardzo wiem co powinno się znajdować w katalogu c:\APC –bo z wpisów wynika że powinny tam się znajdować jakieś pliki za pomocą których są ustawiane parametry portów com i lpt oraz drivery cd-romu .Z cd poradziłem sobie ,ster LPT jest chyba potrzebny tylko do drukarki , zostaje więc com (chyba 2)
m:\diag2000\maj\majcad- ustawienia klawiatury ,języka (jest polski ) godziny ,daty
w efekcie finalnym u mnie po starcie wyskakuje plansza :(1a.jpg)
Żółte kwadraciki pod spodem to po kolei klawisze F1,F2 ,F3,F4 ,F5,F6
no i po wciśnięciu ,F3,F4 ustawiamy datę i godzinę i to działa
F1,F2 –powinno chyba być połączenie z autem po jakimś tam interfejsie –i to nie działa u mnie (być może potrzeba fejsa albo jeszcze coś w programie skonfigurować)
F5,F6 ustawienia klawiatury i języka -może nastąpić restart i pojawienie się nowego okna:(2a.jpg)
i to mi działało do czasu aż się cos nie po przestawiało i już nie działa teraz po wciśnięciu F5 , lub F6 komp wisi i to samo mam z F1 ,F2 –wisi
Ufff i to na razie tyle co mogę o tym paskudztwie powiedzieć ze swojej strony, nie wiele ale to jakiś początek i liczę na to że dyskusja się rozwinie ,może dojdziemy do czegoś wspólnie.
Pozdrawiam Marek
o jejku jak to zrobić żeby załączniki pojawiały się miedzy tekstem a nie na końcu postu?
emule można znaleźć taki oto plik:
diag2000 tep92 obd peugeot actia mise a jour image clonecd –jest to obraz płyty .
Prawdopodobnie to program diagnostyczny do peugeota "słynny" diag2000 .Niestety nie wiem do końca jak to uruchomić ,przede wszystkim nie wiem z jakim interfejsem pracuje ale i tak nie mam pod ręką ani żadnego z OBD2 ani interfejsu zbudowanego na ELM323-bo chyba na tym chodzą peugeoty ,więc nawet nie mogę tego sprawdzić.
Zapraszam więc do dyskusji i współpracy może ktoś z szanownych kolegów to już sprawdził i może podzieli się swoimi doświadczeniami .
Powiem może czego doświadczyłem ja ,a więc tak :
Prawdopodobnie aby program jakoś pracował potrzeba przekonfigurować kompa potrzeba na nim zainstalować dosa i windowsa 3.11 (gdzieś w sieci tak przeczytałem i tak też postąpiłem)
Należy nagrać plyte z obrazu pliku (program również korzysta z płyty w napędzie), z płyty tej
na dysk c:\ należy przegrać katalog diag2000 . Ponieważ program powinien ładować się zaraz po starcie kompa ,trzeba do c: \ przegrać z płyty (i tu w zależności od sprzętu ) z katalogu diag2000\586 (albo diag200\486 –jak jest procek 486) plik autoexec.bat i config.sys ,pliki te dużo mówią o konfiguracji programowej i sprzętowej można i trzeba sobie je najpierw obejrzeć i zgodnie z wpisami w tych plikach dokonać odpowiednich zmian w katalogach na dysku (ścieżki dostępu do plików , katalogów oraz sterowników )
oto autoexec.bat:
@ECHO OFF
@REM * AUTOEXEC.BAT du DIAG2000 NG JLav 11/03/99 *
@REM *************** BEGIN ***********************
PROMPT $p$g
PATH C:\WINDOWS;C:\OPTI933;C:\DOS;C:\DIAG2000\DIAGSYS
SET TEMP=C:\TEMP
SET TMP=C:\TMP
SET BLASTER=A220 I7 D0 T4
SET SOUND16=C:\OPTi933
@REM LH KEYB FR,,C:\DOS\KEYBOARD.SYS
LH /L:1,46880 C:\WINDOWS\MSCDEX.EXE /S /D:CDROM /L:M /M:15
@REM **** PATCH CONFIGURATION PORT LPT ****
C:\APC\SET_COM /S:1 /C:3 /I:6 /P:338 /ND
C:\APC\SET_LPT /I:- /ND
@REM **** END PATCH ****
C:\OPTI933\SNDINIT /b > NUL
@REM **** Lancement DIAG2000 ****
:debut
c:\diag2000\ihmdos\ihmdos
if errorlevel=11 goto exec_wincad
if errorlevel=1 goto exec_majcad
goto erreur
@REM **** Demarrage appli DIAG2000
:exec_wincad
win c:\diag2000\exe\wincad
goto fin
@REM **** Mise a Jour ****
:exec_majcad
call m:\diag2000\maj\majcad
goto fin
:erreur
echo erreur
goto fin
:fin
goto debut
:sortie
@REM **************** END ************************
i config.sys
REM * CONFIG.SYS DIAG2000 NG JLav 11/03/99 *
REM *************** BEGIN ******************
BREAK=OFF
SWITCHES=/F /N
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /SHADOWRAM:ON /TESTMEM:OFF
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE NOEMS x=C800-CFFF
BUFFERS=30,0
FILES=60
DOS=UMB
LASTDRIVE=Z
FCBS=4,0
DEVICE=C:\OPTi933\CDSETUP.SYS /T:X
DOS=HIGH
DEVICEHIGH /L:1,4560 =C:\WINDOWS\IFSHLP.SYS
STACKS=9,256
DEVICEHIGH /L:0;1,8112 /S =C:\DOS\POWER.EXE ADV:MAX
DEVICEHIGH /L:1,5904 =C:\APC\ACD.SYS /I /T:1 /D:CDROM
REM *************** END *******************
Po starcie napęd cd ma literkę M
Większość z tych wpisów kumam ale nie za bardzo wiem co powinno się znajdować w katalogu c:\APC –bo z wpisów wynika że powinny tam się znajdować jakieś pliki za pomocą których są ustawiane parametry portów com i lpt oraz drivery cd-romu .Z cd poradziłem sobie ,ster LPT jest chyba potrzebny tylko do drukarki , zostaje więc com (chyba 2)
m:\diag2000\maj\majcad- ustawienia klawiatury ,języka (jest polski ) godziny ,daty
w efekcie finalnym u mnie po starcie wyskakuje plansza :(1a.jpg)
Żółte kwadraciki pod spodem to po kolei klawisze F1,F2 ,F3,F4 ,F5,F6
no i po wciśnięciu ,F3,F4 ustawiamy datę i godzinę i to działa
F1,F2 –powinno chyba być połączenie z autem po jakimś tam interfejsie –i to nie działa u mnie (być może potrzeba fejsa albo jeszcze coś w programie skonfigurować)
F5,F6 ustawienia klawiatury i języka -może nastąpić restart i pojawienie się nowego okna:(2a.jpg)
i to mi działało do czasu aż się cos nie po przestawiało i już nie działa teraz po wciśnięciu F5 , lub F6 komp wisi i to samo mam z F1 ,F2 –wisi
Ufff i to na razie tyle co mogę o tym paskudztwie powiedzieć ze swojej strony, nie wiele ale to jakiś początek i liczę na to że dyskusja się rozwinie ,może dojdziemy do czegoś wspólnie.
Pozdrawiam Marek
o jejku jak to zrobić żeby załączniki pojawiały się miedzy tekstem a nie na końcu postu?