logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niewłaściwe działanie ogrzewania CO w bloku - zimne piony i kaloryfery, wysokie opłaty

tulipan19731 27 Lis 2023 08:45 3558 15
  • #1 20835092
    tulipan19731
    Poziom 3  
    Dzień dobry,mieszkam w bloku na IX piętrze i mam pytanie dotyczące ogrzewania CO.
    Przez pierwsze dwa lata po zakończeniu okresu grzewczego (spis podzielników w październiku) musiałem dopłacać 4000 zł,po pytaniu dlaczego powiedziano mi,że to moja wina bo miałem pewnie kaloryfer otwarty na 5 i otwarte okno😂,tak nie niestety było .
    W sezonie zimowym podzielniki mam otwarte na 3 max 3,5,w pokoju dziecięcym pion jest zimny (obie rury w pionie) kaloryfer jest letni do połowy,w kuchni zawsze jest zakręcony,w kolejnym pokoju jedna rura w pionie ciepła a druga tzw.powrót jest zimny,po odkręceniu na 5 oczywiście są ciepłe ,ale nie oto chodzi.
    Płacę 274 zł zaliczki na ciepło (mieszkanie szczytowe) z rozmów z innymi sąsiadami mieszkającymi w mieszkaniach środkowych wiem,że niektórzy płacą 120 zł imają zakręcone kaloryfery imię wiem jak oni funkcjonują bo jak w moim mieszkaniu wyłączyliśmy CO to pojawił się grzyb.
    Dodam,że mamy zamontowane te archaiczne podzielniki , które parują w okresie letnim .
  • #2 20835126
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4593
    Jeśli pion jest zimny przy otwartym zaworze i grzejnik jest letni do połowy, oznacza to, ze przepływ przez grzejnik jest za mały. Otwierając więcej zawór, grzejnik powinien cały zagrzać się. Oczywiście chodzi o górę grzejnika, dół zawsze będzie dużo chłodniejszy. Zakręcanie grzejników przez sąsiadów dobrze świadczy o ich cwaniactwie. Ogrzewają swoje mieszkania kosztem tych, co mają otwarte zawory na grzejnikach. Skrajne mieszkania, cz to zewnętrzne na jednej kondygnacji, czy te najniżej i najwyżej położone zawsze są narażone na największy ubytek ciepła przez ściany, czy strop, wobec tego w wielu spółdzielniach przy przeliczaniu zużycia ciepła stosuje się inny, mniejszy współczynnik pobrania ciepła niż w mieszkaniach środkowych. Jeśli chodzi o podzielniki, wspólnota(lokatorzy) powinna domagać się zdemontowania, czy odczytu po skończeniu sezonu grzewczego np. w maju, by ciepło w miesiącach letnich nie wpływało to na zniekształcony odczyt tychże.
  • #3 20835170
    tulipan19731
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź,ale to chyba jest nie możliwe,tłumaczyłem już w spółdzielni,że te podzielniki parują w okresie letnim,ale oczywiście wszyscy twierdzą,że to nie ma wpływu na ubytek cieczy w kapilarach a ja widzę,że tak, podobno mają nam pozakładać elektroniczne podzielniki to może w końcu ludzie przestaną oszukiwać?
    Zastanawiam się nad krokami prawnymi wobec SM bo sądzę,że jestem oszukiwany bo te kapilary nie mają przecież atestu i SM potem nalicza opłaty chyba tylko w sobie znany sposób ?
    Zastanawiam się czy ten krok miałby sens ?
  • #4 20835219
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jakie by podzielniki nie założono, to ten co zakręca grzejniki, powie że ma do tego prawo, bo jemu za ciepło, choć czasem słyszy się opinie, ze niektóre wspólnoty walczą z tym np. zakładając zawory, które nie pozwalają na całkowite zakręcenie grzejnika. Spotkałem się też z taką sytuacją, że najemca mieszkania zakładał ocieplenie na rury w mieszkaniu, by mu nie oddawały ciepła, ale nie wiem jak tam wyglądało opomiarowanie i co na tym miał zyskać...Ot zwykła głupota.
  • #5 20835365
    tulipan19731
    Poziom 3  
    Odkręciłem zawór na 5 i kaloryfer cały się rozgrzał,ale jeśli utrzymałbym taką nastawę to nie wiem jaki rachunek musiałbym zapłacić (za sąsiadów również)
  • #6 20835374
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nie musisz cały czas mieć otwarte na 5. Spróbuj po nagrzaniu grzejnika zjeżdżać do mniejszej wartości, takiej jaka ci odpowiada. I co wtedy, przestaje grzać cały grzejnik?
  • #7 20835375
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1401
    Masz podzielniki a nie liczniki (wobec tego parowanie odbywa się u wszystkich i nie ma wpływu na rozliczenie). Zobacz w spółdzielni jakie masz wpisane mocy grzejników oraz współczynniki. Może tu jest pogrzebany piec.
  • #8 20835390
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jakiś cel montownia podzielników jednak był/ jest. Na pewno podzielnik zamontowany na grzejniku gorącym/ ciepłym cały czas, a na zimnym będzie miał inne wskazanie-odparowanie czynnika.
  • #9 20835402
    Zbych034
    Poziom 39  
    Zasada działania podzielnika to dwa pojemniki z cieczą. Jeden ma temperaturę grzejnika a drugi powietrza (różnica odparowania cieczy jest brana do rozliczeń zużycia ciepła (dokładnie części zużycia bo dochodzą grzane części wspólne oraz opłaty stałe ponoszone dla dostawcy ciepła)
  • #10 20835413
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Zbych034 To można dowiedzieć się w każdej wyszukiwarce, ale w #7
    Zbych034 napisał:
    i nie ma wpływu na rozliczenie)
    Więc pytam -jaki jest cel ich montowania? Dla zabawy? Wiem, że inne składnik tez decydują, ale z twojej wypowiedzi można zrozumieć, że są zbyteczne...
  • #11 20835422
    Zbych034
    Poziom 39  
    Chodzi o parowanie w okresie gdy grzejniki nie grzeją (lato) a ciecz odparowuje.
  • #12 20835482
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Pewnie, że parowanie podzielnika w lecie jest znikome, ale jakieś zawsze będzie, zwłaszcza gdy grzejnik jest w miejscu dobrze nasłonecznionym.To tak jak z wodą- najbardziej paruje w trakcie gotowania, ale pozostawiona w temp. pokojowej też odparowuje, tylko znacznie wolniej.
  • #13 20835516
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ale wtedy tak samo paruje z obu zbiorniczków a rozlicza się za różnicę odparowanych między dwoma zbiornikami.
  • #14 20836023
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Krótkie historie z pracy (interwencja).
    Historia nr 1: Panie jest w mieszkaniu zimno, to odkręć Pan grzejniki, nie bo na podzielniki pójdzie. Koniec.
    Historia nr 2: Zrób Pan coś, żeby sąsiad na górze odkręcił kaloryfer bo mam pion zimny i w pokoju zimno. Pan nie może sobie włączyć grzejnika? Nie bo zapłacę. Koniec.
    Historia nr 3: Zrób Pan coś żeby lokal pod naszą wspólnotą się włączył. Jak będą chcieli to się włączą, do Tauronu też Pan dzwonisz żeby sąsiadka zapalała światło jak do toalety idzie? Koniec.
  • #15 20836080
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Inkwizycja Niestety taka jest mentalność wielu ludzi na przykładzie "oszczędnych " blokowców, ale to nie tylko w tej dziedzinie tak jest. Najlepiej jest żyć kosztem innych ludzi, "bo mi się należy", albo czasem bywa na odwrót - trzeba czyjejś zgody na poprowadzenie jakiejś instalacji (gaz, woda kabel itd.) - -nie pozwolę(sam nie skorzystam i innemu nie dam).
  • #16 20836311
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    Podzielniki to złoooo....
    @tulipan19731 dowiedz się o współczynniki korekcyjne dla mieszkań szczytowych i sprawdź jak tam u Ciebie przyjęli. Przy czym to i tak lipa, bo te wszystkie cyfry wypluwa jakiś program i nikt nie wie (do kogo będziesz miał dostęp) jak on działa i jak sprawdzić czy cyfry mają sens.

Co do konstrukcji, to te które kilka mieszkań temu miałem, miały rurkę z poprzedniego sezonu zatkaną i aktualną otwartą. Tam jest zawsze wlane powyżej skali, co ma niwelować parowanie w lato. Natomiast z racji czynnika ludzkiego takie (a także liczniki ciepła) rozdzielanie kosztów c.o. w bloku nie ma sensu, bo ciepło sobie przez ściany przechodzi, w odróżnieniu od prądu, gazu, wody. Albo mieszkamy w bloku na kupie i mamy np. tańszą naprawę dachu na głowę, ale też sąsiadów blisko za ścianą, albo trzeba się pobudować i grzać wedle uznania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ogrzewaniem centralnym w bloku, gdzie na IX piętrze kaloryfery są zimne, a opłaty za ciepło są wysokie. Po dwóch latach użytkowania podzielników ciepła, które parują latem, użytkownik musiał dopłacać znaczne kwoty. Inni mieszkańcy płacą znacznie mniej, co rodzi podejrzenia o nieprawidłowe rozliczenia. W dyskusji poruszane są kwestie związane z niewłaściwym przepływem ciepła przez grzejniki, różnicami w opłatach między mieszkańcami oraz problemami z archaicznymi podzielnikami. Użytkownicy sugerują, że montaż elektronicznych podzielników mógłby poprawić sytuację, a także omawiają kwestie prawne związane z zarządem wspólnoty mieszkaniowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA