logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podzielniki ciepła techem.

Tal-Rash 07 Sie 2018 18:32 18240 7
REKLAMA
  • #1 17371656
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Witajcie.
    Mieszkam od roku w nowym budownictwie. Na kaloryferach mam niezdejmowalne podzielniki radiowe ciepła. Ok fajnie. Do dziś. Otrzymałem rachunek rozliczeniowy. Z czynszem płacę za ogrzewanie i raz w roku rozliczają podzielniki. Pech mieli taki, że przez pierwszy rok nikt tu nie mieszkał mieszkanie było zamknięte a kaloryfery zakręcone na zero. Niestety podzielniki miały to gdzieś i naliczyły ogrzewanie. Za zakręcone do zera kaloryfery mam zapłacić 682zł. No taki we mnie gniew wrósł że niewiele brakowało abym wziął siekierę młot etc i je szybko zdemontował. Ale skoro tu zawsze dobrych fachowców było można spotkać to proszę o rady. Mam brać młotek i je zdemontować czy siekierę i iść do zarządcy na rozmowę?
    Czuję się zwyczajnie OKRADZIONY!
  • REKLAMA
  • #2 17371695
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Musisz sprawdzić w regulaminie (nie wiem czy spółdzielnia czy wspólnota) w jaki sposób jest rozliczane ciepło. U mnie np. jest tak że całość zużytego ciepła na blok jest dzielona tak że 60% na ogrzewanie wspólne czyli te pomieszczenia które są nieopomiarowane a 40% dzielą na podzielniki. Kiedyś miałem odwrotnie (60% na podzielniki a 40% na wspólne).
  • REKLAMA
  • #3 17371701
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3923
    Witam. Pokaż jaki masz ten podzielnik?
  • Pomocny post
    #4 17372206
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1007
    Mimo zakręconych zaworów termostatycznych jak temperatura w pomieszczeniu w zimie obniży się do 8 st to zawory na grzejnikach samoczynnie się otwierają aby nie doszło do zamrożenia kaloryferów.Może zostawiłeś uchylone okno w okresie zimowym.
  • REKLAMA
  • #5 17377219
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Podzielniki jakie mam w domu wyglądają tak:
    Podzielniki ciepła techem.
    Okna były na pewno zamknięte.
  • Pomocny post
    #6 17377264
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Wrzuć rozliczenie. Ile impulsów Ci nabiły te podzielniki? Może zawory termostatyczne są już do wymiany?
    Mam takie same w mało używanym mieszkaniu i jeśli zakręcone są zawory termostatyczne to nie nabija żadnych impulsóe...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17377397
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Mogę podać ci przykładowo moje rozliczenia za 2017 r. Na trzech podzielnikach miałem tylko 86 impulsów. Mieszkanie normalnie użytkowane, blok ocieplony w pokojach ok. 22-24 stopnie. W rozliczeniu rocznym za te impulsy naliczono około 10 zł a za pozostałą część zapłaciłem ponad 350 zł. Jak już wcześniej pisałem mamy podział 60 na 40%.
    Na zdjęciu pokazuję mój podzielnik.Podzielniki ciepła techem.
  • #8 17405719
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Okazuje się że problem dotyczył jednego podzielnika. W kaloryferze okazał się wadliwy zawór który mimo zakręcenia na zero i tak przepuszczał wodę. Nie wiem czy developer mi zwróci za zakręcone ogrzewanie. Sprawa w toku, zawór wymienili bezpłatnie. Namierzyć się to udało za pomocą nasłuchu blisko zaworu. Słychać było delikatny szum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skarży się na wysokie rachunki za ogrzewanie, mimo że kaloryfery były zakręcone na zero przez pierwszy rok. Podzielniki ciepła naliczyły opłaty, co wywołało frustrację. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie regulaminu rozliczeń, a także zwracają uwagę na możliwość, że termostatyczne zawory mogły samoczynnie się otworzyć w wyniku niskiej temperatury w pomieszczeniu. Użytkownik później odkrył, że problem dotyczył wadliwego zaworu, który przepuszczał wodę mimo zakręcenia. Wymiana zaworu została przeprowadzona bezpłatnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA