Cześć.
Mam zamiar dopuścić się lekkiego upgrade mojego PC. Dorzucam pamięć ram 2x8 GB Patriot Pamięć DDR4 Viper Steel 3600, aktualnie posiadam identyczne kości pamięci. Procesor AMD Ryzen 7 5800X. I tutaj moje pytanie, czy płyta główna AORUS ELITE B450 będzie w stanie uciągnąć tego Ryzena oraz czy będzie potrzebna aktualizacja BIOS? Teraz kwestia chłodzenia. Aktualne chłodzenie jakie mam to SPC Fera 3. Nie bardzo wiem jakie chłodzenie dobrać do tego procesora czy zwykłe czy lepiej doinwestować i wybrać chłodzenie wodne. Jestem w stanie dorzucić do chłodzenia wodnego ale nie chciałbym wydać więcej niż te 300-400zł na chłodzenie. Jeśli coś byście zmienili poza tym to chętnie wysłucham.
Aktualnie to co posiadam to:
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
Płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE
Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3.6 GHz, 32 MB
Karta Graficzna Gigabyte GeForce RTX 3060 GAMING
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 V2 550W GOLD
Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 4x8 GB, 3600MHz, CL17
Mam zamiar dopuścić się lekkiego upgrade mojego PC. Dorzucam pamięć ram 2x8 GB Patriot Pamięć DDR4 Viper Steel 3600, aktualnie posiadam identyczne kości pamięci. Procesor AMD Ryzen 7 5800X. I tutaj moje pytanie, czy płyta główna AORUS ELITE B450 będzie w stanie uciągnąć tego Ryzena oraz czy będzie potrzebna aktualizacja BIOS? Teraz kwestia chłodzenia. Aktualne chłodzenie jakie mam to SPC Fera 3. Nie bardzo wiem jakie chłodzenie dobrać do tego procesora czy zwykłe czy lepiej doinwestować i wybrać chłodzenie wodne. Jestem w stanie dorzucić do chłodzenia wodnego ale nie chciałbym wydać więcej niż te 300-400zł na chłodzenie. Jeśli coś byście zmienili poza tym to chętnie wysłucham.
Aktualnie to co posiadam to:
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
Płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE
Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3.6 GHz, 32 MB
Karta Graficzna Gigabyte GeForce RTX 3060 GAMING
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 V2 550W GOLD
Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 4x8 GB, 3600MHz, CL17